Vlaanderen
Klasse.be

Rouw en verdriet

Als het noodlot toeslaat: hoe help je kinderen omgaan met hun vragen en gevoelens rond het verlies van leraren, vrienden of medeleerlingen? Omgaan met rouw en verdriet: verhalen en tips.

Leerling aan schoolpoort
Schooltips

Zo ondersteun je leerlingen als hun gezin verandert

Bij 1 op de 3 Vlaamse jongeren verandert hun gezinssituatie ingrijpend nog voor ze 18 worden. Heftig voor veel leerlingen, ook op school. Hoe vang je ze op?

Illustratie van een klaslokaal
Tips

Trauma: 8 tips voor een veilig klasklimaat

Trauma bemoeilijkt het leren. Een veilig klasklimaat helpt leerlingen om de draad weer op te pakken. Wat kan jij als leraar doen? 8 tips.

leerlinge denkt na op trappen
Specialist

“Kinderen rouwen anders dan volwassenen”

Het rouwproces bestaat voor iedereen uit 4 taken. Maar kinderen reageren soms anders dan volwassenen. Klinisch psycholoog Manu Keirse legt uit.

Meisje troost haar vriendin
Schooltips

Hoe verloopt een rouwproces op school?

1 op 4 leraren verloor ooit een leerling. Is jouw school voorbereid? Ken je de 7 stappen om als school een rouwproces te doorlopen?

mama troost zoon
Gesprekstips

Hoe vertel je kinderen dat een dierbare overleden is?

"Waar is Marcel nu?" Sinds de dood van klasgenoot Marcel stellen de leerlingen veel vragen. Juf Elise weet niet hoe ze ermee om moet gaan. Lees de tips van specialist Keirse.

Een meisje kijkt droevig terwijl ze in de les zit
Tips

Omgaan met verdriet en rouw in de klas

Ook al denk je goed voorbereid te zijn, op een dag verrast de confrontatie je in de klaspraktijk. Verdriet en rouw: wat doe je?

leerlinge troost een ander meisje
Verhaal

“De dood van leraar François raakte de hele school”

Bijna elke schooldag sterft in Vlaanderen een leraar. Zo'n dood is een klap voor een hele schoolgemeenschap. Lees het verhaal over leraar François.

meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling pleegt zelfmoord. Hoe reageer je?

Een zelfdoding van een leerling (of leraar, ouder) is een erg emotioneel moment op school. Hoe je dan het best reageert, leg je zo veel mogelijk vast in een draaiboek.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding