Vlaanderen
Klasse.be

Rouw en verdriet

Als het noodlot toeslaat: hoe help je kinderen omgaan met hun vragen en gevoelens rond het verlies van leraren, vrienden of medeleerlingen? Omgaan met rouw en verdriet: verhalen en tips.

Directeur Lieve Venken speelt een bordspel samen met leerlingen
Zo doen zij het

“Begrip tonen voor gescheiden gezinnen loont”

Als kind van gescheiden ouders weet directeur Lieve waarom een scheidingsvriendelijk beleid nodig is. Lees waarom en hoe ze dat vormgeeft.

Experten Liesbet De Lepeleire en Sarah Thys
Specialist

Zo heb je oog voor leerlingen uit een gescheiden gezin

Welk verschil kan je maken voor leerlingen die leven in een gescheiden gezin? Wat doe je beter niet? Onderzoekers Sarah en Liesbet pleiten voor alerte ogen en ogen op school. Ontdek hoe dat ook jou lukt.

Jongen leest boek in de bibliotheek
Tips

Met deze boeken maak je echtscheiding bespreekbaar in de klas

Een leerling in je klas of school die leeft in een gescheiden gezin? Tip die een van deze boeken. Zo verkennen ze dat ze geen uitzondering zijn en wat scheiding met iemand kan doen.

regenboogklas
Specialist

Hoe verwerk je het overlijden van een leerling?

Wat als een leerling sterft? Directeur Stef vertelt hoe zijn team op school omging met dat verlies. Rouwexpert Uus Knops reflecteert.

Telidja Klaï over slecht nieuws aan leerlingen
Gesprekstips

Hoe praat je met je leerlingen over slecht nieuws?

Met je klas praten over oorlog, een natuurramp ... is niet makkelijk, maar wel een goed idee. Ketnetpsycholoog Telidja Klaï geeft 6 tips.

Leerling aan schoolpoort
Schooltips

Zo ondersteun je leerlingen als hun gezin verandert

Bij 1 op de 3 Vlaamse jongeren verandert hun gezinssituatie ingrijpend nog voor ze 18 worden. Heftig voor veel leerlingen, ook op school. Hoe vang je ze op?

Illustratie van een klaslokaal
Tips

Trauma: 8 tips voor een veilig klasklimaat

Trauma bemoeilijkt het leren. Een veilig klasklimaat helpt leerlingen om de draad weer op te pakken. Wat kan jij als leraar doen? 8 tips.

leerlinge denkt na op trappen
Specialist

“Kinderen rouwen anders dan volwassenen”

Het rouwproces bestaat voor iedereen uit 4 taken. Maar kinderen reageren soms anders dan volwassenen. Klinisch psycholoog Manu Keirse legt uit.

Meisje troost haar vriendin
Schooltips

Hoe verloopt een rouwproces op school?

1 op 4 leraren verloor ooit een leerling. Is jouw school voorbereid? Ken je de 7 stappen om als school een rouwproces te doorlopen?

mama troost zoon
Gesprekstips

Hoe vertel je kinderen dat een dierbare overleden is?

"Waar is Marcel nu?" Sinds de dood van klasgenoot Marcel stellen de leerlingen veel vragen. Juf Elise weet niet hoe ze ermee om moet gaan. Lees de tips van specialist Keirse.

Een meisje kijkt droevig terwijl ze in de les zit
Tips

Omgaan met verdriet en rouw in de klas

Ook al denk je goed voorbereid te zijn, op een dag verrast de confrontatie je in de klaspraktijk. Verdriet en rouw: wat doe je?

meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling pleegt zelfmoord. Hoe reageer je?

Een zelfdoding van een leerling (of leraar, ouder) is een erg emotioneel moment op school. Hoe je dan het best reageert, leg je zo veel mogelijk vast in een draaiboek.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding