Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Leerlingen zelfsturend maken: 5 stappen

  • 24 september 2019
  • 2 minuten lezen

Kleuters tot tieners zelfsturend(er) maken, lukt niet zonder jouw intense begeleiding. Hoe pak je het als leraar of team goed aan?

1. Leg uit hoe leren werkt

Speel wetenschappelijke inzichten over het brein en leerstrategieën (per vak) door aan leerlingen: leer ze hun leerproces voorspellen, prioriteiten stellen, plannen, monitoren en evalueren. Verzamel ideeën, gebruik uitgebreide stappenplannen, evaluatiemomenten tussendoor en op het einde van een les of opdracht.


2. Denk luidop

Deel luidop hoe je zelf een taak aanpakt (modelling) en laat je leerlingen hun denkprocessen en keuzes voor leerstrategieën verwoorden.


3. Daag leerlingen uit

Stimuleer je leerlingen met uitdagende opdrachten tot steeds meer zelfsturing. Laat ze af en toe zelf met lesideeën komen of taken plannen, check de voorkennis van leerlingen en differentieer in basis en secundair op niveau, interesse, werkvorm. Leer leerlingen zelf inschatten hoe ze iets moeten aanpakken en bij wie ze hulp inroepen.


4. Til zelfsturing uit het klaslokaal

Zelfsturing kan ook buiten je klaslokaal. Kansen genoeg op school: van middagprojecten of studiereizen die leerlingen mee uittekenen tot een open-klassenraad of MOL-contacten waarbij leerlingen zelf hun aanpak, keuzes, ambities, bijsturing toelichten.


5. Evalueer jezelf en kijk bij collega’s

Leer ten slotte van jezelf, je leerlingen en collega’s. En stuur jezelf bij. Of kijk binnen in andere scholen: hoe bouwen zij zelfsturing op bij hun leerlingen? Draaien ze daarbij ook als lerarenteam zelfsturend?

Bart De Wilde

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


l

leen

26 september 2019

Ik geloof in het principe van zelfsturend leren maar toch nog met de coaching/motivatie van de leerkracht. Dit vooral als je merkt dat iemand niet verder kan of een dipje heeft.

Reageren

Laat een reactie achter