Mag dat?
10 vragen die elke starter zich de eerste week al stelt
Als je voor het eerst lesgeeft, komen er meteen een aantal praktische vragen op je af. Deze 10 antwoorden helpen starters snel op weg. Van A(anwerving) tot Z(iektebriefje).
Mag ik lesgeven in verschillende scholen tegelijk?
Je kan in 2Â of meer scholen tegelijk werken. Je spreidt dan je lesuren over die scholen tot je een voltijdse opdracht hebt. De overheid bepaalt per onderwijsniveau en per functie hoeveel lesuren je wekelijks minimaal moet en maximaal kan presteren voor een voltijdse job.
lees meer
Welke vakken mag ik geven?
Als je wil weten in welk onderwijsniveau je mag lesgeven of welke vakken je mag geven met jouw diploma, kan je dat opzoeken op de website Bekwaamheidsbewijzen. Daar lees je ook op welke salarisschaal elk bekwaamheidsbewijs recht geeft.
lees meer
Welke papieren heeft de school nodig als ik mijn contract ga ondertekenen?
Je hebt volgende documenten nodig: een uittreksel uit het strafregister als bewijs van je nationaliteit, van je onberispelijk gedrag en van je burgerlijke en politieke rechten, een kopie van je diploma en diplomasupplementen. Heb je je diploma behaald in een andere taal? Dan moet je ook bewijzen dat je Nederlands kent.
lees meer
Wanneer krijg ik mijn eerste loon?
Om op het eind van de maand je eerste loon te ontvangen, moet het Ministerie van Onderwijs en Vorming rond de 20ste van de maand al jouw gegevens en documenten van je schoolsecretariaat gekregen hebben. Maak dus je dossier een aantal dagen vooraf in orde. Als je school pas later alle papieren kan doorsturen, wordt je eerste loon samen met dat van de volgende maand gestort.
lees meer
Waar kan ik terecht met personeelsvragen?
Als je je gegevens wilt wijzigen of je hebt vragen over je personeelsdossier, is je schoolsecretariaat je eerste aanspreekpunt. Zij sturen wijzigingen van opdrachten en verloven door naar je werkstation bij het Ministerie van Onderwijs. Het werkstation berekent op basis daarvan je loon en beheert je loopbaan- en fiscale gegevens. Je mag je werkstation ook rechtstreeks contacteren.
lees meer
Hoe krijg ik een Lerarenkaart?
Als startende leraar krijg je eenmalig je Lerarenkaart in je brievenbus als onderdeel van het Starterspakket. Dat mag je verwachten in december, maart of juni – afhankelijk van wanneer je gestart bent.
lees meer
Waar vind ik mijn loonfiche?
Via Mijn Onderwijs, je persoonlijke en beveiligde website, vind je je online salarisbrief. Meld je aan met je elektronische identiteitskaart (eID), een token of een beveiligingscode via een mobiele app of sms. Ook je fiscale fiche voor je belastingsaangifte en het aanvraagformulier voor je vakbondspremie kan je via deze weg downloaden.
lees meer
Wat moet ik doen als ik ziek ben?
Als je ziek bent, moet je zo snel mogelijk je directeur verwittigen. Ben je maar 1Â dag ziek, dan is een afwezigheidsattest niet verplicht. Langer? Dan moet je een afwezigheidsattest opsturen naar je directeur en een medisch attest naar de medische controledienst. De eerste 24Â uur mag je alleen de deur uit om medische redenen (dokter, apotheker).
lees meer
Kan ik een vervangopdracht vroegtijdig stopzetten voor een interessanter aanbod?
Werk je als tijdelijke in een school, dan moet je een opzegtermijn van 7Â kalenderdagen respecteren. Je kan wel aan je directeur een kortere termijn vragen. Als je directeur schriftelijke toestemming geeft, mag je sneller weg.
lees meer
Ben ik verzekerd op school?
Als je gewond raakt op school of onderweg naar/van school, komt de dienst arbeidsongevallen van het Ministerie van Onderwijs en Vorming tussenbeide. Voor je burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand ben je verzekerd via de schoolpolis.
lees meer
Log in om te bewaren
ploegaert
5 maart 2020Blij met dit artikel. Korte samenvatting om de personeelssecretariaten minder te belasten.
personeelsadministrator
10 maart 2020Interessante opsomming. Ik stuur het nu als link mee in de verwelkoming bij de nieuwkomers.
PS. Misschien nog iets toevoegen over de erkenning van nuttige ervaring bij vorige werkgevers (zeker van toepassing bij zij-instromers).
Laat een reactie achter