Vlaanderen
Klasse.be

Team­teaching

Co-teachen, teamteachen, samen voor de klas: leraren vertellen over de kracht van samen lesgeven.

drie verrassende duo’s die samenwerkten tijdens corona
Zo doen zij het

Verrassende duo’s in crisistijden

Toen onderwijs in maart 2020 op zijn kop gezet werd, toonden schoolteams veerkracht. Leraren en directeurs zetten zich schrap, sprongen voor elkaar in de bres. En nieuwe samenwerkingen ontloken. Aan het woord: drie duo’s die samen het verschil maakten.

Tom Van Acker
Specialist

“Wie durft nu nog zeggen dat onderwijs niet wendbaar is?”

De eerste coronamaanden: wat neem je daaruit mee? Hoe ga je daar als team duurzaam mee aan de slag? Expert in slim organiseren Tom Van Acker zet je op weg.

Saskia en Iris spreken samen af.
Zo doen zij het

Co-teachen in de kleuterklas

Saskia en Iris co-teachen in de kleuterklas. Saskia is starter, Iris heeft 23 jaar ervaring. Bij elkaar vinden ze energie en goesting om iets nieuws uit te proberen, en maken ze hun 31 kleuters sterker.

leraar wiskunde Elke Vanacker bij een leerling
Zo doen zij het

Wiskunde in secundair: co‑teachen op maat van elke leerling

Alle leerlingen uitdagen op hun niveau. Dat was de droom van wiskundeleraren Cindy, Steven en Elke van secundaire school Heilige Kindsheid in Ardooie. En dus gooiden ze hun volledige werking om.

Kleuters in de kleuterklas
Zo doen zij het

Zelfsturing in de kleuterklas: “Kinderen worden leraar als jij niet kijkt”

Zelfsturing bij kleuters is mondjesmaat loslaten." Juf Vera van VBS De Loopbrug geeft het stuur van haar klas deels af aan haar kleuters. "Hoe ze soms moeilijke dingen in klare taal uitleggen aan elkaar. Mooi om te zien."

6 onderwijsassistenten van het OLVC Campus Centrum
Zo doen zij het

Steun nodig in je klas? Reserveer een collega!

Directeur Wim kreeg 6 leraren warm om deels onderwijsassistent te worden. Collega's kunnen hen reserveren voor ondersteuning in de klas. “Dat vermindert de druk, en daar worden ook de leerlingen beter van.”

Veroniek (juf vierde leerjaar de Vlinderboom) in samenwerking met leerlingen in de klas
Zo doen zij het

Leraar dko en basis, samen voor de klas

5 jaar staat juf Veroniek voor de klas. Muzische vorming bleef steeds beperkt tot een uurtje knutselen of moest baan ruimen voor een onaffe rekenles. Nu tilt co-teachen met dko-juf Miranda haar muzische uren naar een hoger niveau.

team van leraren die werken rond vakoverschrijdend lesgeven
Zo doen zij het

Vakoverschrijdend lesgeven: “Can I help you with your French?”

6 leraren gooien hun 5 vakken en 8 lesuren in 4 klassen samen. Ze gaan voor 1 ambitie: experimenteren met vakoverschrijdend lesgeven via co-teaching en zelfstandig leren. “We zien onze leerlingen groeien en soms ook verdrinken.”

leraren Kim Leyden, Souad Boukhatem en Inge Buysse
Zo doen zij het

PAV levensecht aanpakken in de nestklas

Leraren Kim en Souad wilden leerlingen met meer goesting naar school laten komen. Ze werkten al intensief samen tijdens PAV, maar nu geven ze met 3 alle hoofdvakken samen in de nestklas.

parallelle co-teaching
Duiding

Co-teaching: ken jij deze 6 vormen?

Waag je je voor het eerst aan co-teaching? Deze 6 vormen helpen jou en je collega naar een vlotte samenwerking. Want met een doordachte aanpak haal je alles uit je lessen.

3 vrouwen in gesprek over co-teaching
Zo doen zij het

Co-teaching: “Het eerste jaar is sowieso experimenteren”

Lisa, Bea en Sofie van COOVI Anderlecht over de voordelen van co-teachen: “Je kan tijd maken voor je leerlingen. En alleen heb je veel meer aan je hoofd.”

leraren Sarah en Do doen aan co-teaching
Zo doen zij het

Waarom oudere leraren ideale co-teachers zijn

De Platanen in Kapellen zet oudere leraren in als co-teachers. “Co-teaching vereist maturiteit”, zegt directeur Hanne Bervoets. "Je moet durven loslaten."

Startende leraar Heidi
Verhaal

“Durf innoveren als startende leraar”

Ook al is ze nog maar een startende leraar, Heidi (37) durft kiezen voor innovatie. Ze stimuleert er co-teaching en co-learning bij collega’s en leerlingen.

Juf Martine en juf Natasja geven les
Tips

Hoe begin je aan co-teaching?

Co-teaching is erg waardevol voor leerlingen en leraren. Maar hoe werkt dat precies, 2 leraren voor de klas? Alles begint met een goede planning en duidelijke afspraken.

Twee leraren doen een speed date
Klik & Print

Speeddate met collega’s om meer samen te werken

Wil je graag eens bij een collega in de les gaan kijken? Of eens samen les geven? Print dan deze tickets. Deel ze uit aan collega's of organiseer een speeddate op school.

Andere thema's binnen Klastips