Vlaanderen
Klasse.be
Terra Maris: vissen in de landschapstuin

Met je Lerarenkaart

Herbronnen aan het water

  • 23 maart 2022
  • 3 minuten lezen

Voel je als een vis in en rond het water. Je Lerarenkaart dompelt je onder in een bad van voordelen om van te genieten.

1. Terra Maris

“Boven mijn hoofd zie ik de grijze wolken. Ik ben blij dat je hier bent. Blij dat je hier bent.”

In Zeeland, een goed uur rijden van Gent, laat je Zoutelande achter en rij je door naar Terra Maris, letterlijk ‘land van de zee’. In het museum laat je je overspoelen door de kracht van water met maquettes en interactieve kijkboxen. Je bewondert er het skelet van een aangespoelde potvis en levende zeedieren in het grote aquarium. Geniet van een frisse zeebries in de landschapstuin en les je dorst in het museumcafé.

Wateronderzoek op De Milieuboot
De waterkwaliteit testen op de Milieuboot

2. Milieuboot

Water is het nieuwe goud. Op de Milieuboot vaar je gedurende 3 uur met de stroom mee op een van de rivieren of kanalen in je streek. In het labo check je zelf hoe kostbaar deze levensaders zijn, je meet de waterkwaliteit en ontdekt wie en wat er leeft, op en om het water.

3. Duinpanne

In De Panne dompelt de expo ‘Sea Change’ je met 6 thema’s volledig onder in de magie van de zee. Duinpanne neemt je mee naar de zeebodem bezaaid met scheepswrakken. Zet de duikershelm op en ervaar de diversiteit van de zeebodem. Blikvanger is het aquarium waarin je lijkt mee te zwemmen met bewoners van de Noordzee. Vanop de panoramatoren kan je de zon in de zee zien zakken.

2 meisjes kijken enthousiast naar buizen met water
Experimenteren met water in Hidrodoe

4. Hidrodoe

In het waterdoecentrum Hidrodoe in Herentals word je via meer dan 120 denk- en doe-opstellingen een crack in waterwetenschap. Hier spetteren experimenten zoals de waterparaplu, de springfontein en de hydraulische lift in de Blauwe Watertuin. Combineer je bezoek met één van de doe-wandelingen. Onderweg voer je proefjes uit, speel je bosbowling en spoor je kriebeldiertjes op.

5. Watertuinen van Annevoie

De enige watertuinen van ons land vind je in Annevoie bij Luik. Volg het geluid van klaterend water in de kasteeltuin. Het stroomt hier op volledig natuurlijke wijze door verschillende landschappen. Je waant je er in het buitenland.

Gezin op bezoek in abdijmuseum Ten duinen
Ontdek het leven van de Duinheren in Koksijde

6. Abdijmuseum Ten Duinen

Dobberden de cisterciënzers ook wel eens in een bootje op zee? In het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde duik je met een VR-bril in het leven van de Duinheren anno 1490. De architectuur van de kerk, de prachtig versierde handschriften en de unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, geven je een klare kijk op de abdijgeschiedenis. Laad je batterijen op tijdens een wandeling door de mooi bewaarde abdijruïnes.

7. Rederij De Gentenaer

Vaar onder leiding van een gids mee met Rederij De Gentenaer langs de geschiedenis van Gent. Je bewondert de bezienswaardigheden van de stad al dobberend over de Leie, de Lieve en de Schelde.

Kinderen in het water in de watersnip
Verken de vallei van de Zwarte Beek in Beringen

8. De Watersnip

Wandel over water op het zwevende plankenpad in de vallei van de Zwarte Beek. Vanuit het bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen verken je op het prikkelpad alle stroompjes. Voor een watertje of iets straffers kan je terecht in het Natuurcafé. 


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Lotte Kerremans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter