Een crisis komt onverwacht. Snel reageren is de boodschap. Niet alles kan je op voorhand voorbereiden of oefenen. Maar er zijn wel vuistregels. Je leest ze in deze reeks.
Crisiscommunicatie

Voor de crisis: “Alles begint met een draaiboek”
Chris Chantrain is coördinerend preventieadviseur voor zo’n 25 scholen in Antwerpen. “Ook daar zal het chaos zijn als er een ernstige crisis uitbreekt, maar veel minder dan zonder draaiboek.”

Zo stel je een crisiscommunicatieplan op
Een crisiscommunicatieplan maakt onmiskenbaar deel uit van je noodplan. Als je het vooraf hebt en iedereen het kent kent, communiceer je bij een crisis efficiënter.

20 vuistregels voor crisiscommunicatie (met modelbrieven)
Een crisis komt onverwacht. Niet alles kan je voorbereiden. Maar er zijn vuistregels voor een efficiënte crisiscommunicatie met alle doelgroepen.

Hoe ga je om met de pers bij crisis op school?
Als er iets misloopt op school, zijn journalisten er als de kippen bij. Als je goed met de pers communiceert, kan je dat moeilijke moment omkeren tot een situatie waarin jij laat zien hoe goed je de dingen aanpakt.

Je school op de sociale media: “Wacht niet tot er crisis is”
Crisis of niet: sociale media verdienen een volwaardige plek in de communicatiestrategie van je school. Dieter Van Esch (RCA Group) geeft tips.

“De directeur nam crisiscommunicatie ernstig, ook al was het vals alarm”
In 2014 kwam secundaire school IMS in Borgerhout in een mediastorm terecht nadat de pers lucht had gekregen van een mogelijke ebolabesmetting. Het was vals alarm, maar de school moest qua crisiscommunicatie alles uit de kast halen om iedereen gerust te stellen. Lies Lenaerts, pedagogisch coördinator, blikt terug.