
Starters begeleiden op afstand: “Laat ze verbondenheid voelen”
Goede aanvangsbegeleiding is cruciaal om startende leraren aan boord te houden. Hoe doe je dat vanop afstand? Starterscoach Geert Neefs: “Wees nabij.”
Goede aanvangsbegeleiding is cruciaal om startende leraren aan boord te houden. Hoe doe je dat vanop afstand? Starterscoach Geert Neefs: “Wees nabij.”
“Als scholen willen voorkomen dat leraren er de brui aan geven, moeten ze werk maken van een duurzaam personeelsbeleid”, zegt HRM-expert Peggy de Prins. Hoe je dat doet? “Behandel hen zoals je leerlingen: zet in op talent, maak hen verantwoordelijk voor hun traject, geef inspraak en creëer een warm nest.”
Een crisis zoals corona maakt je team nóg sterker. Of speelt de ploeg onherroepelijk uit elkaar. Hoe je de banden aanhaalt? 10 recepten met extra bindmiddel.
De ene parallelcollega werkt zich te pletter tijdens corona, de andere ploetert vooral thuis met kleine kinderen. De ene collega heeft meer schrik van het virus dan de andere. Hoe pak je die teamconflicten tijdens corona aan? Transitiepedagoog Fanny Matheusen zet je op weg voor een harmonieus team.
“Piekeren heeft nut, zolang je niet nachtenlang wakker ligt over ene leerling.” Bart Verkuil (universiteit Leiden) doet onderzoek naar ons piekergedrag. En heeft advies voor leraren met kopzorgen.
Een crisis is de uitgelezen kans om weeffouten uit onderwijs te halen, stelt expert Jitske Kramer. “Moeilijk natuurlijk. Maar vernieuwing start nooit vanuit stabiliteit.”
Zoveel coronaweken duwen het energiepeil van je team onder nul. Hoe bewaak je de veerkracht van je team? Professor HRM Peggy De Prins versterkt jouw coachingtalent tijdens corona.
Elke dag als leraar of directeur sterk ‘presteren’ en toch genoeg voor jezelf zorgen? Hoe hou je die balans? “Om het vol te houden, moet je inzetten op mentale, fysieke, relationele en existentiële energie”, stelt pedagoog en coach Peter Beschuyt,
Een collega toejuichen? Of net een hart onder de riem steken? Met deze zorgkaartjes toon jij je collega’s dat je er voor hen bent.
Cijfer jij je altijd weg voor anderen? Hou je in de gaten of de koek wel eerlijk verdeeld wordt? Of durf je soms eerst aan jezelf denken? Doe de test en ontdek welke collega jij bent!
Sam zegt zijn job op en kiest voor onderwijs. Als oudere student in de lerarenopleiding getuigt hij: “Ik durf dat nu pas aan, leraar worden”.
Aanvangsbegeleiding is een recht en een plicht voor elke startende leraar. Die aanvangsbegeleiding kreeg een boost in Scholengroep 19 Dender. Mentoren begeleiden starters intensief gedurende twee schooljaren.
Verbindend communiceren verbetert je gesprekken. Maar op een drukke schooldag schiet het er vaak bij in. Daarom 6 ezelsbruggetjes als geheugensteuntje.
Directeur Stijn liet zich inspireren door het leiderschap en personeelsbeleid van Wouter Torfs, 9 keer Beste Werkgever van België. Hij stelt hem 7 rake vragen.
“Feedback vragen aan je leerlingen helpt om je blinde vlekken te zien”, zegt expert Peter Van Petegem na de lancering van VSK’s feedback-app.
Als je het niet eens bent met beslissingen op school of als je anders denkt dan de meerderheid, wat doe je dan? Welk sabotagegedrag stel jij?
We mijden conflicten en meningsverschillen op school vaak. Toch ga je ze beter aan, zegt Deep democracy. Met deze 4 stappen.
“Vroeger ging ik in het defensief als iemand anders dacht. Nu maakt de nee-stem de school sterker”. Deep democracy deed Sven het nut van conflicten inzien.
We vermijden of verzwijgen conflicten en meningsverschillen in de lerarenkamer vaak. ‘Ga ze aan’, zegt Fanny Matheusen vanuit de inzichten van Deep democracy, ‘er zit goud in’.
Koude oorlog tussen collega’s op school. Naar de rechtbank? Of schakel je een bemiddelaar in? Dit doet Beatrijs Pletinck als erkend bemiddelaar bij conflicten.
Lesbezoek van de directeur. Ellen Holemans van GO! Atheneum KAMSA observeert niet haar leraren, wél de betrokkenheid van de leerlingen bij de les.
Een leraar kan volgend schooljaar niet meer bij jou aan de slag. Als directeur sta je er niet om te springen die boodschap te brengen. Fabienne Cornelis, coördinator van het lerend netwerk HR van het GO!, helpt je zo’n slechtnieuwsgesprek voorbereiden en voeren.
“Maak elke dag tijd voor je leraren”, zegt professor Bedrijfspsychologie Frederik Anseel. “Dat is fundamenteel voor je leiderschap en schoolwerking.”
Hoe staat het met het welbevinden en stressgehalte van schoolleiders in het basis- en het secundair onderwijs? UGent ging het na voor 3 directeursprofielen.
Leraar Nele heeft last van ongezond perfectionisme: “Overenthousiast stort ik me op te veel taken ineens. En val dan thuis leeg in de zetel neer.”
Leerlingen observeren je dagelijks. Beter dan wie ook kennen ze je sterktes en zwaktes. Durf jij aan je leerlingen een evaluatie van jou als leraar vragen?
Coach en leraar die samen beelden van een gefilmde les analyseren. Bekijk in de video hoe kleuterjuf Anniek en wiskundeleraar Maaike videocoaching ervaren.
Wie heeft coaching nodig op school? Kan iedereen coach zijn? En wat is een goed coachinggesprek? Raf Sondervorst, trainer in de mentorenopleiding, legt uit.
Als directeur hoef je niet alle antwoorden te hebben. “Cocreatief leidinggeven zorgt ervoor dat je teamleden meer zelf aan het stuur zitten van wat er te doen staat”, zegt Yves Larock van Schoolmakers.
Zorg dragen voor je personeel, maken dat ze niet (meer) in het rood gaan … Dankzij kleine initiatieven voelen ze zich beter in hun vel. En dát komt uiteindelijk ook de leerlingen ten goede. 3 scholen tonen hoe zij werk maken van welbevinden.