Vlaanderen
Klasse.be

Crisis­management

Crisis op school? Snel reageren is de boodschap. Hoe je aan crisismanagement doet en helder communiceert: een draaiboek, inzichten en getuigenissen.

regenboogklas
Specialist

Hoe verwerk je het overlijden van een leerling?

Wat als een leerling sterft? Directeur Stef vertelt hoe zijn team op school omging met dat verlies. Rouwexpert Uus Knops reflecteert.

Telidja Klaï over slecht nieuws aan leerlingen
Gesprekstips

Hoe praat je met je leerlingen over slecht nieuws?

Met je klas praten over oorlog, een natuurramp ... is niet makkelijk, maar wel een goed idee. Ketnetpsycholoog Telidja Klaï geeft 6 tips.

cyberaanval op school: illustratie met toetsen van een toetsenbord.
Verhaal

Wanneer de school het doelwit van hackers is

Hackers leggen de website en apps van het Scheppersinstituut in Wetteren plat. De school pareert de cyberaanval en versterkt haar veiligheid.

Gesprekstips

Leraar dronken voor de klas? Zo ga je er het best mee om

Een leraar met een alcoholprobleem: hoe kaart je dat aan op school? Directeur Alexandra getuigt, VAD-expert Marie-Claire tipt do's en dont's.

Nathalie Moortgat
Zo doen zij het

Leervertraging: volg de inhaalrace van een derde leerjaar 

Een leerjaar met de grote(re) leervertraging? Het team van SBS De Boomhut kiest voor EDI, extra taal en rekenen én splitst de grote klas.

Raf Boelen en Greet Raeymaekers
Actueel

“Leervertraging wegwerken kan je als leraar niet alleen”

Leervertraging in je klas? De pedagogische begeleidingsdienst of scholengroep kan helpen: van lerende netwerken tot digitale leermiddelen.

Illustratie: mix van online en klassikaal onderwijs
Schooltips

Zo bewaar je het beste van online onderwijs

Een halve dag per week afstandsonderwijs, online vergaderen, lesfilmpjes als remediëring of telewerk voor secretariaatsmedewerkers. 3 scholen vertellen wat ze digitaal houden na corona.

Illustratie: Leerlingen doen aan afstandsleren met oefenboekjes en laptops
Specialist

Blended learning: hoe maak je van een noodgreep een blijver?

"Blended leren verrijkt het klassieke leerproces, ook na corona", stelt Tommy Opgenhaffen. Hoe je dat het best aanpakt?

2 leerlingen voor de woordmuur
Zo doen zij het

“We bogen taalvertraging om naar een versnelling”

Leraar Kendra en zorgleraar Louise geven samen les in het eerste leerjaar. Ze fietsen de leerlingen sneller naar een rijke woordenschat. “Als we ze dit jaar een sterke basis geven, rendeert dat een leven lang."

Portret Pedro De Bruyckere
Actueel

Moet bijles de leerachterstand tackelen?

Door corona en de grotere leerachterstand groeit de vraag naar bijles. Geeft een school de extra uren instructie beter zelf of verwijst ze door?

2 leerlingen werken aan elektrische schakeling
Zo doen zij het

“Leerlingenparticipatie tot in de klas geeft meer leerhonger”

Basisschool Ursulinen zet sterk in op leerlingenparticipatie, ook in de klas. Hoe de leerlingen het best leren en welke talenten ze verder willen uitbouwen, bespreken ze samen met de leraar.

Alain Noëz, pedagogisch begeleider van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Specialist

“Als je de beginsituatie van je leerlingen niet verkent, ga je fout rijden”

Na het voorbije schooljaar zijn de verschillen tussen leerlingen misschien groter dan anders. Hoe meet je hun beginsituatie in september? Specialist Alain Noëz (KOV) geeft tips.

Kind tekent op Uitkijkslinger
Klik & Print

Uitkijkslinger: weer naar school

Aftellen naar de eerste schooldag? Bezorg je leerlingen dit vlaggetje om thuis te pimpen met jouw opdracht. Nu al samen uitkijken, straks de klas versieren.

Portret Kristien Druyts
Verhaal

Sexting op school: “Er circuleerden naaktfoto’s van leerlingen”

Toen leerlingen naaktfoto’s van tientallen meisjes verspreidden via sociale media stond het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos op zijn kop. “Dit sexting-incident is zo groot dat je niet zomaar de 'daders' van school kan sturen”, wist directeur Kristien meteen.

Politie aan de schoolpoort
Schooltips

School shooting: ben je voorbereid op een AMOK-situatie?

Bij een AMOK-situatie treedt een dolle schutter zeer gewelddadig op om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Dat gebeurt zeer zelden, zeker in een school. Toch is het goed om voorbereid te zijn op dat soort crisis.

Persoon doet bommelding
Schooltips

Bommelding op school. Wat moet je doen?

‘Er ligt een bom onder de school’ of ‘Ik steek de boel in de fik’. Meestal blijkt een bommelding loos alarm, maar iedere bedreiging moet je ernstig nemen. Het grootste probleem is de paniek die uitbreekt. Een goed nood- en evacuatieplan is belangrijk.

journalist maakt notities
Schooltips

Hoe ga je om met de pers bij crisis op school?

Als er iets misloopt op school, zijn journalisten er als de kippen bij. Als je goed met de pers communiceert, kan je dat moeilijke moment omkeren tot een situatie waarin jij laat zien hoe goed je de dingen aanpakt.

politievrouw voor een afgebakend terrein
Schooltips

20 vuistregels voor crisiscommunicatie (met modelbrieven)

Een crisis komt onverwacht. Niet alles kan je voorbereiden. Maar er zijn vuistregels voor een efficiënte crisiscommunicatie met alle doelgroepen.

Politieman
Duiding

Soorten crisis op school

Een crisis is een onverwachte gebeurtenis die zo’n grote impact heeft op leerlingen, leraren, directie, de school als geheel … dat ze tijdelijk niet in staat zijn om normaal te functioneren. Wanneer spreken we van een crisis en welke vormen kan die aannemen?

Juf kijk na wie er is op verzamelplaats
Schooltips

De 7 belangrijkste elementen van het noodplan van je school

Een school is een kwetsbare minisamenleving. Daarom is het verstandig om je voor te bereiden op een crisis. Een noodplan biedt houvast.

meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling pleegt zelfmoord. Hoe reageer je?

Een zelfdoding van een leerling (of leraar, ouder) is een erg emotioneel moment op school. Hoe je dan het best reageert, leg je zo veel mogelijk vast in een draaiboek.

Andere thema's binnen School­beleid