Vlaanderen
Klasse.be

Crisis­management

Crisis op school? Snel reageren is de boodschap. Hoe je aan crisismanagement doet en helder communiceert: een draaiboek, inzichten en getuigenissen.

cyberaanval op school: illustratie met toetsen van een toetsenbord.
Verhaal

Wanneer de school het doelwit van hackers is

Hackers leggen de website en apps van het Scheppersinstituut in Wetteren plat. De school pareert de cyberaanval en versterkt haar veiligheid.

Gesprekstips

Leraar dronken voor de klas? Zo ga je er het best mee om

Een leraar met een alcoholprobleem: hoe kaart je dat aan op school? Directeur Alexandra getuigt, VAD-expert Marie-Claire tipt do's en dont's.

Nathalie Moortgat
Zo doen zij het

Leervertraging: volg de inhaalrace van een derde leerjaar 

Een leerjaar met de grote(re) leervertraging? Het team van SBS De Boomhut kiest voor EDI, extra taal en rekenen én splitst de grote klas.

Raf Boelen en Greet Raeymaekers
Actueel

“Leervertraging wegwerken kan je als leraar niet alleen”

Leervertraging in je klas? De pedagogische begeleidingsdienst of scholengroep kan helpen: van lerende netwerken tot digitale leermiddelen.

Specialist

“Directeurs houden vol met steun van hun team”

"Directeurs zijn vaak heel bevlogen, maar hebben de steun van hun team ook hard nodig. Om veerkrachtig te blijven en samen school te maken." Volgens specialist schoolleiderschap Yves Larock nemen directeurs nog te veel taken zelf op.

Illustratie: mix van online en klassikaal onderwijs
Schooltips

Zo bewaar je het beste van online onderwijs

Een halve dag per week afstandsonderwijs, online vergaderen, lesfilmpjes als remediëring of telewerk voor secretariaatsmedewerkers. 3 scholen vertellen wat ze digitaal houden na corona.

Portret van Pedagogisch directeur Marc Vandeweyer en wiskundeleraar Katelijne Simons van Provil Lommel
Zo doen zij het

Niveauverschillen bij de start? Zo dicht je de kloof

Elk jaar checken leraren in Provil Lommel scherp de beginsituaties van hun leerlingen. Via studieplanners, meer ouderbetrokkenheid, flexuren en extra ondersteuningsuren gaan ze leervertraging of motivatiedips al vanaf september te lijf.

Illustratie: Leerlingen doen aan afstandsleren met oefenboekjes en laptops
Specialist

Blended learning: hoe maak je van een noodgreep een blijver?

"Blended leren verrijkt het klassieke leerproces, ook na corona", stelt Tommy Opgenhaffen. Hoe je dat het best aanpakt?

2 leerlingen voor de woordmuur
Zo doen zij het

“We bogen taalvertraging om naar een versnelling”

Leraar Kendra en zorgleraar Louise geven samen les in het eerste leerjaar. Ze fietsen de leerlingen sneller naar een rijke woordenschat. “Als we ze dit jaar een sterke basis geven, rendeert dat een leven lang."

Harry Blommaert over seksueel grensoverschrijdend gedrag op zijn school
Zo doen zij het

Na grensoverschrijdend gedrag op school: “We gaan zorgvuldiger met elkaar om”

Nadat kunstacademie KADE in Deinze geconfronteerd werd met seksueel grensoverschrijdend gedrag, ontwikkelde ze samen met Sensoa een gedragen handelingsplan.

Maarten Vansteenkiste over motivatie bij leerlingen
Specialist

Je leerlingen een schooljaar lang motiveren? Start met ABC

Zit de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt? Keer het tij met het ABC van autonomie, betrokkenheid en competentie: tips van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.

Portret Pedro De Bruyckere
Actueel

Moet bijles de leerachterstand tackelen?

Door corona en de grotere leerachterstand groeit de vraag naar bijles. Geeft een school de extra uren instructie beter zelf of verwijst ze door?

Leerling op een tablet met adaptieve leeromgeving
Zo doen zij het

Leerachterstand aanpakken met adaptieve leeromgeving

Leerachterstand aanpakken en differentiëren, het loopt in Basisschool De Startbaan op wieltjes. Want hun adaptieve leeromgeving zet online lessen en oefeningen op maat klaar.

2 leerlingen werken aan elektrische schakeling
Zo doen zij het

“Leerlingenparticipatie tot in de klas geeft meer leerhonger”

Basisschool Ursulinen zet sterk in op leerlingenparticipatie, ook in de klas. Hoe de leerlingen het best leren en welke talenten ze verder willen uitbouwen, bespreken ze samen met de leraar.

adjunct-directeur Bart Van den Driessche
Zo doen zij het

Zo kreeg VTI Dé Vakschool leerlingen en leraren mee in digitalisering

VTI Dé Vakschool Aalst heeft nu een duidelijk kader voor afstandsonderwijs, met 1 digitale leeromgeving. Hoe kregen ze iedereen zo snel mee?

Alain Noëz, pedagogisch begeleider van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Specialist

“Als je de beginsituatie van je leerlingen niet verkent, ga je fout rijden”

Na het voorbije schooljaar zijn de verschillen tussen leerlingen misschien groter dan anders. Hoe meet je hun beginsituatie in september? Specialist Alain Noëz (KOV) geeft tips.

Psychiater Dirk De Wachter
Mening

“Als de samenleving onderwijs respecteert, voelt elke leraar dat tot in zijn klas”

Dirk De Wachter over zijn waardering voor onderwijs. Over het belang van verbinding. En zijn hoop dat de samenleving straks nog weet op welke 2 sectoren ze steunt: de zorg en het onderwijs.

Kind tekent op Uitkijkslinger
Klik & Print

Uitkijkslinger: weer naar school

Aftellen naar de eerste schooldag? Bezorg je leerlingen dit vlaggetje om thuis te pimpen met jouw opdracht. Nu al samen uitkijken, straks de klas versieren.

Portret Kevin Breyne en Nancy Dedeurwaarder
Zo doen zij het

Zo zet je duurzaam in op digitale didactiek

Klaar om van digitale didactiek in jouw school een blijver te maken? Algemeen directeur Nancy Dedeurwaerder en leraar Kevin Breyne vertellen hoe ze dat in scholengroep Rhizo Kortrijk-Zwevegem doen.

Portret Kristien Druyts
Verhaal

Sexting op school: “Er circuleerden naaktfoto’s van leerlingen”

Toen leerlingen naaktfoto’s van tientallen meisjes verspreidden via sociale media stond het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos op zijn kop. “Dit sexting-incident is zo groot dat je niet zomaar de 'daders' van school kan sturen”, wist directeur Kristien meteen.

Politie aan de schoolpoort
Schooltips

School shooting: ben je voorbereid op een AMOK-situatie?

Bij een AMOK-situatie treedt een dolle schutter zeer gewelddadig op om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Dat gebeurt zeer zelden, zeker in een school. Toch is het goed om voorbereid te zijn op dat soort crisis.

Persoon doet bommelding
Schooltips

Bommelding op school. Wat moet je doen?

‘Er ligt een bom onder de school’ of ‘Ik steek de boel in de fik’. Meestal blijkt een bommelding loos alarm, maar iedere bedreiging moet je ernstig nemen. Het grootste probleem is de paniek die uitbreekt. Een goed nood- en evacuatieplan is belangrijk.

journalist maakt notities
Schooltips

Hoe ga je om met de pers bij crisis op school?

Als er iets misloopt op school, zijn journalisten er als de kippen bij. Als je goed met de pers communiceert, kan je dat moeilijke moment omkeren tot een situatie waarin jij laat zien hoe goed je de dingen aanpakt.

politievrouw voor een afgebakend terrein
Schooltips

20 vuistregels voor crisiscommunicatie (met modelbrieven)

Een crisis komt onverwacht. Niet alles kan je voorbereiden. Maar er zijn vuistregels voor een efficiënte crisiscommunicatie met alle doelgroepen.

leerlinge troost een ander meisje
Verhaal

“De dood van leraar François raakte de hele school”

Bijna elke schooldag sterft in Vlaanderen een leraar. Zo'n dood is een klap voor een hele schoolgemeenschap. Lees het verhaal over leraar François.

Politieman
Duiding

Soorten crisis op school

Een crisis is een onverwachte gebeurtenis die zo’n grote impact heeft op leerlingen, leraren, directie, de school als geheel … dat ze tijdelijk niet in staat zijn om normaal te functioneren. Wanneer spreken we van een crisis en welke vormen kan die aannemen?

Juf kijk na wie er is op verzamelplaats
Schooltips

De 7 belangrijkste elementen van het noodplan van je school

Een school is een kwetsbare minisamenleving. Daarom is het verstandig om je voor te bereiden op een crisis. Een noodplan biedt houvast.

meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling pleegt zelfmoord. Hoe reageer je?

Een zelfdoding van een leerling (of leraar, ouder) is een erg emotioneel moment op school. Hoe je dan het best reageert, leg je zo veel mogelijk vast in een draaiboek.

Andere thema's binnen School­beleid