Vlaanderen
Klasse.be

Pesten

Pesten: hoe herken je de signalen? En hoe pak je pesten en cyberpesten structureel aan? Preventie, crisisbeleid en getuigenissen van slachtoffers.

Illustratie vrouwelijke leraar die stop zegt
Gesprekstips

Hoe je als omstaander reageert op racisme of discriminatie

Als omstaander reageren op racisme en discriminatie van leerlingen en collega's is niet makkelijk. Hoe je toch vlot, veilig en effectief in actie komt als leraar en collega.

Boze leraar
Mag dat?

Leerlingen collectief straffen: mag dat?

Als een onbekende leerling iets mispeutert, mag je de leerlingen dan collectief straffen tot de 'dader' bekent?

leerling met smartphone
Duiding

Wanneer wordt sexting een probleem?

Bijna 1 op de 10 jongeren stuurt wel eens een seksueel getinte foto. Vaak verloopt sexting zonder problemen, maar wanneer moet je als school ingrijpen?

Still uit video over pesten
Video

“Ons sterkste wapen tegen pesten zijn de leerlingen zelf”

In het Heilige-Drievuldigheidscollege bemiddelen leerlingen zelf bij conflicten. “De drempel om pestgedrag te melden, lag nooit zo laag."

Illustratie over cyberpesten
Schooltips

Pesten aanpakken en voorkomen op school

Een pestkop straffen volstaat vaak niet om pesten uit te roeien. Hoe zorg je voor een warm klasklimaat, sensibiliseer je omstaanders of modereer je een herstelgericht gesprek?

Schooltips

Op onze school is (online) pesten een zaak van iedereen

Een zware online pestsituatie? De Sint-Jozefschool in Ukkel pakt het aan met klasgesprekken over emoties en empathie, tettertafels voor ouders en workshops mediagebruik.

Foto Niels, 24 jaar
Verhaal

De impact van pesten: Nicy, Eli en Niels getuigen

3 jongeren getuigen over de impact van pesten op hun leven. Wat kan jij er als school van leren? Pestexpert Gie Deboutte reflecteert.

cyberpesten: illustratie van jongen die uitgescholden wordt in smartphone-bericht
Duiding

Cyberpesten: ken jij deze 6 vormen van online pesten al?

Cyberpesten is zo oud als het internet. Op verschillende platformen keren 6 vormen van online pesten steeds terug. Wat kan je daar als leraar tegen doen?

Saskia van CLWA Het Leerpunt in Merksem.
Zo doen zij het

Pesten voorkomen met pingpong en panna

Pesten maakt dat leerlingen niet graag naar school gaan. In CLW Het Leercentrum in Merksem werken leraren en leerlingen samen aan een fijne sfeer. “Als er met een ander wordt gelachen, corrigeren we elkaar direct.”

preventie tegen pesten: meisjes werken samen in de klas
Video

Leerjaren verbinden helpt tegen pesten

"Een paar keer per jaar vormen de leerlingen leeftijdsdoorbrekende groepen. Meer verbondenheid is de ideale preventie tegen pesten.”, zegt directeur Philip Marguillier uit Sint Truiden.

digitale zorgleraren Bert van Leemputte en Hild Dekoninck
Zo doen zij het

Digitale zorgleraar: wapen tegen cyberpesten

Cyberpesten bestrijden, leerlingen mediawijs maken en hun privacy leren beschermen. In een positief digitaal schoolklimaat. Bert van Leemputte (51) en Hild Dekoninck (44) zijn digitale zorgleraar. Hoe helpen zij hun leerlingen?

Portret Kristien Druyts
Verhaal

Sexting op school: “Er circuleerden naaktfoto’s van leerlingen”

Toen leerlingen naaktfoto’s van tientallen meisjes verspreidden via sociale media stond het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos op zijn kop. “Dit sexting-incident is zo groot dat je niet zomaar de 'daders' van school kan sturen”, wist directeur Kristien meteen.

Jo Christiaens over respect in de klas
Zo doen zij het

Wederzijds respect in je klas: hoe kweek je dat?

Leraar Jo is een ervaren rot voor de klas. De meeste leerlingen krijgt hij al jaren mee door wederzijds respect. “Ik hoop dat de leerlingen mijn lessen en mij interessant genoeg vinden en de regels gewoon respecteren."

filmpje met tips over pesten
Video

Eerste hulp bij pesten: 3 tips voor ouders

Een kind dat gepest wordt, heeft nood aan begrip, troost en hoop. De school kan dat niet alleen oplossen. Met 3 handelingen geven ouders hun kind de eerste hulp.

Een jongen steekt zijn hand uit en toont 5 vingers
Doe het zelf

Zo maak je kinderen weerbaar tegen pesten: 5 oefeningen

Noemen ze een kind 'dombo' of 'dikkerdje'? Negeren die pesters! Maar hoe doe je dat? Leer het kind meer weerbaar te worden tegen pesten en groepsdruk met deze 5 oefeningen uit de Rots & Water-methode.

Kinderen spelen op speelplaats
Zo doen zij het

8 tips voor een warm schoolklimaat en minder pesten

"Maak geen antipestplan", zegt directeur Gunther Wens van basisschool De Toverboom. "Investeert in een warm schoolklimaat." Hoe hij dat aanpakt?

groepje jongens praat over meisje in de achtergrond
Hulplijnen

Waar kan ik terecht bij pesten?

Scholen staan er niet alleen voor in hun aanpak van pesten en andere vormen van geweld. Ook voor ouders en leerlingen bestaan er verschillende hulplijnen.

leraar legt hand op de schouder van meisje
Tips

Jouw eerste reactie bij pesten in de klas?

Leerlingen verwachten dat leraren ingrijpen bij pesten. Maar hoe pak je het aan? Met deze tips bied je eerste hulp bij pestproblemen.

Meisje krijgt verwijtend bericht op smartphone
Duiding

Wat is pesten?

Wat betekent pesten precies? Wat is het verschil met plagen? Waarom pesten jongeren en kinderen? En welke vormen bestaan er?

groepje meisjes roddelt over een ander meisje
Duiding

Omstaanders hebben grote impact bij pesten

De pester en zijn slachtoffer zijn niet de enige betrokkenen in een pestsituatie. Ook de omstaanders nemen verschillende rollen op. Zij spelen zelfs een belangrijke rol bij pesten.

groepje jongeren kijkt jongen na
Specialist

5 vragen over pesten structureel aanpakken

Pesten los je niet op met eenmalige acties. Een schoolbrede aanpak is wel effectief. Maar hoe begin je daaraan? Pestexperten Heidi Vandebosch en Gie Deboutte beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

foto van getuige Tuur
Tips

Herken jij signalen van pesten?

Pesten los je niet op met een actieweek of anti-pestcampagne. Er is blijvende alertheid nodig zodat leraren pesten snel doorhebben. Herken jij de signalen? Deze lijst helpt je.

pestende meisjes
Duiding

Zo venijnig pesten meisjes

Kliekjes vormen, vriendinnen buitensluiten of klasgenoten zwartmaken. “Queen bees pesten zo subtiel dat leraren er niets van merken. Ze doden met blikken”, zegt de Nederlandse onderwijsspecialist Anke Visser. Want meisjes pesten geniepig, non-verbaal én buiten het zicht van leraren.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding