Vlaanderen
Klasse.be

Pesten

Pesten: hoe herken je de signalen? En hoe pak je pesten en cyberpesten structureel aan? Preventie, crisisbeleid en getuigenissen van slachtoffers.

leerling met smartphone
Duiding

Wanneer wordt sexting een probleem?

Bijna 1 op de 10 jongeren stuurt wel eens een seksueel getinte foto. Vaak verloopt sexting zonder problemen, maar wanneer moet je als school ingrijpen?

Illustratie 'week tegen pesten'
Tips

Digitale druk bij jongeren: 5 dingen die je nog niet wist over online vriendschappen

Sociale media leggen veel druk op vriendschappen bij jongeren. “Als leraar kan je leerlingen er verstandig mee leren omspringen. Dan helpt het als je mee bent.” 5 dingen die je nog niet wist.

cyberpesten: illustratie van jongen die uitgescholden wordt in smartphone-bericht
Duiding

Cyberpesten: ken jij deze 6 vormen van online pesten al?

Cyberpesten is zo oud als het internet. Op verschillende platformen keren 6 vormen van online pesten steeds terug. Wat kan je daar als leraar tegen doen?

Saskia van CLWA Het Leerpunt in Merksem.
Zo doen zij het

Pesten voorkomen met pingpong en panna

Pesten maakt dat leerlingen niet graag naar school gaan. In CLW Het Leercentrum in Merksem werken leraren en leerlingen samen aan een fijne sfeer. “Als er met een ander wordt gelachen, corrigeren we elkaar direct.”

preventie tegen pesten: meisjes werken samen in de klas
Zo doen zij het

Leerjaren verbinden helpt tegen pesten

"Een paar keer per jaar vormen de leerlingen leeftijdsdoorbrekende groepen. Meer verbondenheid is de ideale preventie tegen pesten.”, zegt directeur Philip Marguillier uit Sint Truiden.

digitale zorgleraren Bert van Leemputte en Hild Dekoninck
Zo doen zij het

Digitale zorgleraar: wapen tegen cyberpesten

Cyberpesten bestrijden, leerlingen mediawijs maken en hun privacy leren beschermen. In een positief digitaal schoolklimaat. Bert van Leemputte (51) en Hild Dekoninck (44) zijn digitale zorgleraar. Hoe helpen zij hun leerlingen?

Portret Kristien Druyts
Verhaal

Sexting op school: “Er circuleerden naaktfoto’s van leerlingen”

Toen leerlingen naaktfoto’s van tientallen meisjes verspreidden via sociale media stond het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos op zijn kop. “Dit sexting-incident is zo groot dat je niet zomaar de 'daders' van school kan sturen”, wist directeur Kristien meteen.

Jo Christiaens over respect in de klas
Zo doen zij het

Wederzijds respect in je klas: hoe kweek je dat?

Leraar Jo is een ervaren rot voor de klas. De meeste leerlingen krijgt hij al jaren mee door wederzijds respect. “Ik hoop dat de leerlingen mijn lessen en mij interessant genoeg vinden en de regels gewoon respecteren."

filmpje met tips over pesten
Opvoedtips

Eerste hulp bij pesten: 3 tips voor ouders

Een kind dat gepest wordt, heeft nood aan begrip, troost en hoop. De school kan dat niet alleen oplossen. Met 3 handelingen geven ouders hun kind de eerste hulp.

foto van Andrea
Blog

“Leraren, laat kinderen niet alleen bij pesterijen”

Andrea (21) werd op school jarenlang gepest. Leraren grepen niet in. Ze hoopt dat kinderen vandaag wel leraren treffen die pesterijen aanpakken.

Jop Van der Auwera onderzoeker pesten bij allochtonen
Duiding

Allochtonen vaker slachtoffer én dader van pesten: waarom?

In zijn masterscriptie ging Jop Van der Auwera (KU Leuven) na of er verschillen zijn in pestgedrag tussen autochtonen en allochtone jongeren. Hij pleit voor een gezonde mix in scholen.

meisjes in dialoog
Zo doen zij het

“Leerlingenbemiddelaars zetten de sfeer op school”

"Bij een conflict tussen leerlingen sturen wij 'Conflixers' uit", zegt leerlingenbegeleider Paul Van Thienen. "Hun missie: een fijne sfeer op school."

Geert Heymans
Verhaal

Faalverhaal: “De sfeer in de klas bleef slecht”

“Ik heb gefaald", vertelt Geert Heymans, leraar zesde leerjaar. "Ik probeerde een pestprobleem op te lossen in mijn klas." Lees het faalverhaal van Geert en wat hij eruit leerde.

Een jongen steekt zijn hand uit en toont 5 vingers
Doe het zelf

Zo maak je kinderen weerbaar tegen pesten: 5 oefeningen

Noemen ze een kind 'dombo' of 'dikkerdje'? Negeren die pesters! Maar hoe doe je dat? Leer het kind meer weerbaar te worden tegen pesten en groepsdruk met deze 5 oefeningen uit de Rots & Water-methode.

Kinderen spelen op speelplaats
Zo doen zij het

8 tips voor een warm schoolklimaat en minder pesten

"Maak geen antipestplan", zegt directeur Gunther Wens van basisschool De Toverboom. "Investeert in een warm schoolklimaat." Hoe hij dat aanpakt?

groepje jongens praat over meisje in de achtergrond
Hulplijnen

Waar kan ik terecht bij pesten?

Scholen staan er niet alleen voor in hun aanpak van pesten en andere vormen van geweld. Ook voor ouders en leerlingen bestaan er verschillende hulplijnen.

leraar legt hand op de schouder van meisje
Tips

Jouw eerste reactie bij pesten in de klas?

Leerlingen verwachten dat leraren ingrijpen bij pesten. Maar hoe pak je het aan? Met deze tips bied je eerste hulp bij pestproblemen.

Meisje krijgt verwijtend bericht op smartphone
Duiding

Wat is pesten?

Wat betekent pesten precies? Wat is het verschil met plagen? Waarom pesten jongeren en kinderen? En welke vormen bestaan er?

meisjes zijn vaker slachtoffer van cyberpesten dan jongens
Duiding

Pesten op school: de cijfers

Het aantal pestslachtoffers is de laatste 4 jaar gedaald van 25 naar 20 procent. “Die positieve evolutie is goed nieuws,” zegt pestexpert Gie Deboutte, “maar blijvende aandacht is nodig.” Hij vertelt wat we kunnen leren uit de cijfers.

foto van getuige Cagla
Verhaal

Pestslachtoffers: dit deed pesten met Tuur, Cagla en mama Martine

Tuur werd in de lagere school gepest. Pestslachtoffer Cagla begon zelf te pesten, maar is nu leerlingenbemiddelaar. En mama Martine vraagt zich af waarom ze niet eerder de signalen bij haar dochter Lisa zag. 3 openhartige videoverhalen over pesten.

groepje meisjes roddelt over een ander meisje
Duiding

Omstaanders hebben grote impact bij pesten

De pester en zijn slachtoffer zijn niet de enige betrokkenen in een pestsituatie. Ook de omstaanders nemen verschillende rollen op. Zij spelen zelfs een belangrijke rol bij pesten.

groepje jongeren kijkt jongen na
Specialist

5 vragen over pesten structureel aanpakken

Pesten los je niet op met eenmalige acties. Een schoolbrede aanpak is wel effectief. Maar hoe begin je daaraan? Pestexperten Heidi Vandebosch en Gie Deboutte beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

foto van getuige Tuur
Tips

Herken jij signalen van pesten?

Pesten los je niet op met een actieweek of anti-pestcampagne. Er is blijvende alertheid nodig zodat leraren pesten snel doorhebben. Herken jij de signalen? Deze lijst helpt je.

pestende meisjes
Duiding

Zo venijnig pesten meisjes

Kliekjes vormen, vriendinnen buitensluiten of klasgenoten zwartmaken. “Queen bees pesten zo subtiel dat leraren er niets van merken. Ze doden met blikken”, zegt de Nederlandse onderwijsspecialist Anke Visser. Want meisjes pesten geniepig, non-verbaal én buiten het zicht van leraren.

Jongen kijkt droevig door het raam
Tips

Beter omgaan met pestgevallen in je klas

Robbe werd jarenlang gepest door Xander. Pestdeskundige Gie Deboutte en kinderpsychologe Marjan Gerarts leggen de mechanismen bloot van deze pestsituatie en geven tips.

Leraar durft klas niet binnen ivm pesten
Specialist

Hoe reageer je als leerlingen je pesten?

“Leraren die weggepest worden door hun eigen leerlingen: het blijft een taboe”, zegt Anke Luts van vzw Limits. Slachtoffers van pestgedrag weten vaak niet hoe ze moeten reageren. Nochtans is erover praten net de eerste stap om pesten te stoppen.”

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding