Vlaanderen
Klasse.be

Met je Lerarenkaart

Met je Lerarenkaart op 6‑stedentocht

  • 14 december 2022
  • 5 minuten lezen

Slimme leraren komen overal, met hun Lerarenkaart! Trek de stad in en boek je overnachting met korting in de Vlaamse Jeugdherbergen. Inspiratie zat in de stad voor jouw lessen van wereldformaat. Nog meer ideeën vind je op Lerarenkaart.be.

Bezoekers in museum Z33 te Hasselt

1. Hasselt

Wandel door het Stadspark, stap 500 m verder naar de Nieuwe Zaal en pik er voordelig een filmpje mee uit het thematische aanbod van Cinema Zed. Of stap kosteloos binnen in Museum Het Stadsmus ertegenover en kom meer te weten over de ‘Stad van de Smaak’. Voor de ‘grote mensen’ die de smaak te pakken hebben, is er het Jenevermuseum. Je proeft er letterlijk en figuurlijk de geschiedenis van de jeneverstokerij. 

Fashionista? Laat het Dusartplein links liggen en zet koers richting Modemuseum Hasselt. Duik er in de geschiedenis van de mode, (nieuwste) trends en hedendaagse ontwerpers. 

Liefhebbers van hedendaagse kunst worden geprikkeld met het aanbod van Z33. Romantici komen vlakbij het station aan hun literaire trekken in Villa Verbeelding dat je meeneemt in verhaal en beeld. Je zal zien, Hasselt heeft het!


De Wereld van Kina: Het Huis

2. Gent

Het Gentse S.M.A.K. smijt met bekende namen uit de hedendaagse kunst en verrast zelfs (je) kinderen met een rondleiding op maat. Ga je alleen of in gezin naar Gent, loop het Huis van Alijn dan niet voorbij! Een toertje Begijnhof dompelt je met poppen en ingeklede ruimtes even onder in vervlogen tijden.

Must-see ‘t Gravensteen kan je het jaar rond bezoeken aan Lerarenkaart-tarief. Nog zo’n Gents top-monument is de Sint-Pietersabdij. Verken gratis de benedenverdieping of geniet van korting als je in de tuin graag verder speurt naar kruiden.

Op een mooie dag haal je een frisse neus in De wereld van Kina: de Tuin. Bij regenweer houden natuurliefhebbers het droog in het Huis van de Wereld van Kina. Je duikt er in de wereld van gewervelden en ongewervelden, gesteenten, planten en insecten. Gent geeft goesting!


La Boverie

3. Luik

Neem de trein naar Luik en laat je meteen verrassen. Het indrukwekkende staaltje architectuur van station Luik-Guillemins werd tijdelijk ingepakt voor de Expo Pol Bury Va-et-vient/Heen en weer

Ertegenover is het museum La Boverie een absolute must-see. Het organiseert internationale expo’s samen met het Louvre en stelt permanent werk van grote meesters tentoon. Bovendien maak je op het idyllische grasveld voor het museum de mooiste kiekjes!

Sluit je uitje af met een Luikse wafel en een portie kunst, op het stadspleintje bij La Cité Miroir. De permanente tentoonstellingen zijn er gratis te bezichtigen met je Lerarenkaart. Ze belichten de hedendaagse actualiteit en stellen die in vraag. Genoeg voer voor debat achteraf!

Gezin kijkt naar pop in speelgoedmuseum

4. Mechelen

Op naar Mechelen. Beklim de Sint-Romboutstoren. ‘Onze Zot’, zoals Mechelaars de toren noemen. En spot er zelfs het Atomium. Of bezoek Museum Het Zotte Kunstkabinet in historisch pand ’t Vliegend Peert. Dit is het geboortehuis van Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Breugel de Oude. Je lacht je vast en zeker een Breu(k)gel met de satirische schilderijen!

Aan de voet van de Sint-Romboutstoren nodigt de Heilige Geestkapel uit op Het Kunstuur. Jong of oud? Geniet een uurtje van meesterwerken op de muziek van Dirk Brossé en met commentaren van bekende Vlamingen. Met je gratis fotoboek keuvel je na in het Kunstuurcafé ertegenover.  

Het Hof van Busleyden is de kers op de taart van een kunstig uitje. In dit imposante renaissance stadspaleis geef je je ogen de kost met nog meer meesterwerken.

Sluit je bezoek aan Mechelen speels af in het Speelgoedmuseum. Een beetje nostalgie voor de ouderen, en verwondering voor de jongeren. Wedden dat jij jezelf ook betrapt op een “Oh, daar heb ik ook nog mee gespeeld!”


BELvue museum - Geschiedenis van België

5. Brussel

Bezoek je Brussel? Dan is Bozar een must. Tussen het Warandepark en de Kunstberg prijkt dit prachtige gebouw van Horta, op zich al een bezoekje waard. Geniet voordelig van de straffe expo’s of pik een van de vele concerten mee met je Lerarenkaart.

Stap verder richting de zuidelijke galerijen van het Koninklijk Paleis. Loop binnen voor een gratis bezoekje of een lunch in het BELvue museum. En laat je op de kelderverdieping verrassen door nog een verborgen parel onder de grond, het Coudenbergpaleis

Klinkt dit als muziek in de oren? Blijf nog wat in de buurt van de Kunstberg en begeef je richting het prachtige Art Nouveau-gebouw met opschrift “Old England”. Van Tokio tot België, oud en nieuw: het Muziekinstrumentenmuseum betovert je met een van ‘s werelds grootste collecties muziekinstrumenten! Het restaurant met panorama is tijdelijk gesloten. Een gratis bezoek aan het Magritte Museum of het Old Masters Museum met werken van Bruegel en Bosch, kan je honger naar moois stillen.


Kinderen in het James Ensorhuis

6. Oostende

Het ‘zeetje’ verzacht de zinnen. En ook wie zijn tenen liever niet in het water steekt, haalt in ku(n)ststad Oostende vast en zeker z’n hartje op! Struin langs de branding over de dijk door de Venetiaanse gaanderijen, wandel gratis door de Japanse Tuin Shin Kai Tei, steek vervolgens de straat over en ga eens langs bij James, je weet wel, Ensor. Het James Ensorhuis daagt jou en je gezelschap uit met een zoektocht, interactieve schermen en opdrachten, om de meester en zijn technieken te ontdekken! 

Voor een expeditie-gevoel, neem je gratis de overzet naar het Fort Napoleon waar je kan genieten van tijdelijke gezinsvriendelijke expo’s. Ridder Muis en Tiktak passeerden er al de revue.

Stap bij terugkomst verder richting Mu.ZEE. Je komt er nog meer te weten over de werken en levens van Tuymans, Ensor en Spilliaert en hoe hun werk verbonden is met de zee en deze magische kuststad!


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter