Vlaanderen
Klasse.be

Decreet Leersteun

Het decreet Leersteun zal het M-decreet vervangen (zodra goedgekeurd door parlement). Dit decreet regelt het onderwijs voor kinderen met een beperking, stoornis of handicap. Lees hier wat het Decreet Leersteun inhoudt en welke visie erachter zit. Ouders en leraren vertellen over hun ervaringen met de praktijk.

Leraar begeleidt leerling individueel
Actueel

Decreet Leersteun: dit zijn de grote lijnen

Een nieuw decreet Leersteun vervangt vanaf 1 september 2023 het M-decreet voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Wat verandert er?

2 GOK-coördinatoren over basiszorg
Zo doen zij het

“Basiszorg en verhoogde zorg: we tekenen het samen uit”

Bij RHIZO Kortrijk spreekt iedereen dezelfde zorgtaal. Het hele team werkte samen aan een visie op basiszorg en verhoogde zorg.

Elvire volgt les in de gewone klas, met redelijke aanpassingen.
Specialist

“Geslaagd inclusief onderwijs vraagt grote stappen”

In heel Europa zetten landen de stap naar inclusief onderwijs. Hoe realiseren ze dat ambitieuze doel? Klasse vroeg het aan specialist Cor Meijer.

Illustratie autismevriendelijke klas: Lontje uit hoofd van leerling
Tips

Autismevriendelijke klas: goed voor alle leerlingen

Het ondersteuningsnetwerk Onaplus geeft tips om jouw klas autismevriendelijk te maken. Meteen goed voor al je leerlingen.

Klik en print: M-cirkel
Klik & Print

Redelijke aanpassingen die werken voor leerling én leraar?

Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften hebben recht op redelijke aanpassingen. Hoe kom je tot maatregelen die werken voor leerling én leraar? Met een tool: de M-cirkel.

inclusief onderwijs: Bert op de speelplaats
Verhaal

Inclusief onderwijs, hoe is het écht?

Bert (17) heeft een fysieke beperking. Samen met zijn beste vrienden blikt hij terug op zijn leven binnen de schoolmuren en daarbuiten.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding