
10 frisse ideeën om je leerlingen inspraak te geven
Leerlingen inspraak geven over de manier waarop zij graag leren, motiveert hen. En als leraar groei je van hun feedback. 10 tips.
Leerlingen inspraak geven over de manier waarop zij graag leren, motiveert hen. En als leraar groei je van hun feedback. 10 tips.
Basisschool Ursulinen zet sterk in op leerlingenparticipatie, ook in de klas. Hoe de leerlingen het best leren en welke talenten ze verder willen uitbouwen, bespreken ze samen met de leraar.
Met de motivatiemeter ontdek jij hoeveel leergoesting je leerlingen hebben voor jouw opdracht of vak. Zo weet jij welke didactische ingrepen nodig zijn om de motivatie op te krikken. En dus leerwinst te boeken.
Je leerlingen inspraak geven in wat er in de klas gebeurt? Veel leraren hebben nog wat koudwatervrees. “Begin klein, toon dat je oprecht geïnteresseerd bent in je leerlingen én houd de regie in handen”. Die succesrecepten puren Koen Defour en Vanessa Badisco (Arteveldehogeschool) uit hun onderzoek ‘Participatie in de klas’.
“Laat leerlingen mee beslissen op school. Ook over hoe het er in de klas en op afstand aan toe gaat.” Dat vraagt de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Over het belang van autonomie, informatie en participatie, óók in coronatijd: voorzitter Louis Notte (17).
Leerlingenparticipatie die meer teweeg brengt dan alleen maar een drankautomaat of de 100 dagen? Directeur Patricia Hanegreefs en leraar Gert Goyens van Wico Campus Overpelt vertellen hoe de inbreng van hun leerlingen op inhoudelijk vlak de schoolwerking versterkt. “Als je met leerlingen samenwerkt merk je snel: dit zijn onze experten.”
‘Mondmaskers? Nutteloos!’: vaak ontwijken leraren het coronadebat. Bang voor oeverloze discussies? 6 tips voor een goed debat: Ruben Mersch.
De verplichte mondmaskers bieden extra brandstof voor conflicten in de klas. Hoe je de dialoog aangaat en jongeren motiveert om de maatregelen te respecteren: hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles (Vrije Universiteit Amsterdam).
Hoe beleven leerlingen de lockdown in het voorjaar van 2020? Auteur en leraar Els Beerten liet ze een ‘coronadagboek’ bijhouden. Een inkijkje in enkele tienerlevens: “Ik wilde nog nooit zo graag terug naar school gaan.”
Je schoolkrant nieuw (digitaal) leven inblazen? Leraar Pieter Serrien en de leerlingenredactie van Sint-Rita in Kontich doen het je voor. “Laat ze vrij te en geef ze een stem.”
Een traject rond kinderrechten in het deeltijds kunstonderwijs? In Merksem bewijzen ze dat het kan: daar vind je de eerste Kinderrechtenacademie van België.
Leraar Mitte over de leerwinst, de valkuilen en je rol als coach: deze vijfdejaars organiseren zelf hun schoolreis naar Londen.
Bang dat een debat in de klas ontaardt in conflict? Filosoof Ruben Mersch toont hoe jij je leerlingen constructief van mening laat verschillen.
Met het huiswerkpaspoort leer jij je huiswerk beter kennen. Er is een invulversie voor leerlingen en ouders. Met de antwoorden ontdek je hun huiswerkgewoontes en werk je aan huiswerk op maat.
Een goed mobiliteitsbeleid: hoe doe je dat? Mobiel 21 zet je op weg in 5 stappen. En sportleraar Marleen vertelt hoe zij iedereen op de fiets krijgt.
“Met een check-in kijk jij in de hoofden van je leerlingen”, zegt CVO-lector Lieve. “Dat leidt tot meer welbevinden en efficiënter lesgeven.” Bekijk de video.
“Feedback vragen aan je leerlingen helpt om je blinde vlekken te zien”, zegt expert Peter Van Petegem na de lancering van VSK’s feedback-app.
“Op wie stemt u bij de verkiezingen?” Die vraag krijg je als leraar zeker wel eens. Hoe ga je ermee om in de klas? Wat vertel je, en wat niet?
Met een exit ticket ontdek jij hoe leerlingen je les verwerkten en speel je de volgende les meteen in op hun behoeften. Ook je leerlingen krijgen een betere kijk op hun leerproces.
Vlaamse 14-jarigen scoren steeds beter voor burgerschapszin en politieke kennis. Maar ze zijn daarom nog geen actieve burgers. Dat blijkt uit onderzoek.
“Waarom moeten we dat leren”, vragen leerlingen soms. Tienerbrein-expert Jelle Jolles vertelt waarom je die vraag toch het best ernstig neemt en beantwoordt.
Fair trade is voor groene jongens! Vluchtelingen zijn er hier al genoeg! Bij thema’s rond wereldburgerschapseducatie (WBE) bots je soms op weerstanden van leerlingen. Hoe ga je daarmee om?
Het Wereldteam van Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt zet zich in voor een betere samenleving. Nu en in de toekomst, hier en elders op de planeet.
Wat als je leerlingen en ouders gewoon binnenlaat op de klassenraad? “Dan verdwijnen veel mythes en spookbeelden”, weten ze in Deinze.
“Bij een conflict tussen leerlingen sturen wij ‘Conflixers’ uit”, zegt leerlingenbegeleider Paul Van Thienen. “Hun missie: een fijne sfeer op school.”
“Amper 10 jaar geleden was het oorlog op onze speelplaats”, vertelt juf Mieke van Sint-Guido en Sint-Pieter in Anderlecht. “Nu zijn we een warme school met weinig conflicten. En als ze er zijn, lossen de kinderen ze vaak zelf op.” Hoe de school dat aanpakte?
Op vraag van de leerlingen ontwierp leraar Rudi Schrooten speelplaatsregels in basisschool De Bosstraat in Wilsele. Dat kostte tijd en strategie. Willen jouw leerlingen het volgend schooljaar anders? Begin er nu al aan!
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen minder pesten, zich minder vervelen en beter opletten in de klas? Maak je speelplaats groener. Kleur de banken, bouw bergen, tover beton om in gras. Maar ook kleine ingrepen hebben grote gevolgen. Deze scholen geven het voorbeeld.
Tuur werd in de lagere school gepest. Pestslachtoffer Cagla begon zelf te pesten, maar is nu leerlingenbemiddelaar. En mama Martine vraagt zich af waarom ze niet eerder de signalen bij haar dochter Lisa zag. 3 openhartige videoverhalen over pesten.
De leraren van VBS Wonderwijs in Haasdonk luisteren écht naar kinderen. Naast de oudercontacten organiseren ze namelijk ook een ‘kindcontact’. Juf Sabine Dexters (47) vertelt hoe ze dat in haar zesde leerjaar aanpakt.