
18 en autisme: zo begeleid je hen bij studiekeuze
Een schakeljaar In buso-school De Passer geeft jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) extra begeleiding, tools én vertrouwen om na het secundair een volgende stap te zetten.
Een schakeljaar In buso-school De Passer geeft jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) extra begeleiding, tools én vertrouwen om na het secundair een volgende stap te zetten.
Het ondersteuningsnetwerk Onaplus geeft tips om jouw klas autismevriendelijk te maken. Meteen goed voor al je leerlingen.
Leraar Li’s toont hoe je leerlingen actief motiveert om de structuur van de leerstof te bekijken en de inhoudstafel te gebruiken.
Wist je dat een autismevriendelijke wereld op school start? Dat je maar 1 basisregel moet onthouden? En dat je eerder de leerling dan de context moet aanpassen? Autisme Centraal somt 10 dingen op die je nog niet wist over een autismevriendelijke school.
Leraar Li’s test voor Klasse werkvormen uit. In aflevering 2 toont ze hoe je leerlingen actief betrekt bij een theoretisch luik én hen stapsgewijs begeleidt naar een beter begrip van vakterminologie. Bekijk de video.
Minder prikkels en meer concentratie. Minder wiebelen en meer pauzes in de tuin. Zorgleraar Joëlle van Leefschool De Dageraad in Antwerpen zag de voordelen van afstandsonderwijs voor sommige leerlingen.
Leerlingen op afstand of met mondmasker ondersteunen, is niet simpel. Toch zaten ondersteuners niet stil in de eerste maanden van corona.
Psychotherapeut Lut Celie geeft eenvoudige tips om al vanuit je kot te starten met je leerlingen rond rouw en verdriet tijdens corona.
Heel wat leerlingen vinden het spannend om te spreken in de klas. Bijvoorbeeld vanwege een stoornis of omdat ze pas Nederlands leren. “Win eerst vertrouwen en bouw de spreekkansen geleidelijk op”, adviseert Mark Meersman (Thomas More).
Leerlingen met selectief mutisme praten niet tegen leraren of onbekenden. Maar thuis zijn het soms echte tateraars. Hoe kan je hen in de klas helpen?
Leesproblemen kan je in de kleuterklas al herkennen en grotendeels opvangen. Ken jij deze 10 risicosignalen al?
Elien Verhaeghe is psychopedagogisch werker in het CLB. Ze is contactpersoon van 3 scholen én is ‘trajecter’. Klasse-redacteur Nele mocht met haar mee.
Hoe ga je om met al die ‘labels’ in de klas? Lin Tulfer onderzocht deze vraag in haar afstudeerscriptie. En past als startende leraar haar aanbevelingen nu zelf toe in het 4de leerjaar van Basisschool De Hoedjes van Papier in Deurne. “Ik kijk liever naar wat kinderen nodig hebben om te leren dan naar de etiketjes die op hen kleven.”
ADHD, dyslexie, dyscalculie, ASS, NLD … Het wordt in de klas bijna zoeken naar een kind zonder stoornis. “Nochtans is zo’n etiket niet altijd zinvol,” zegt professor psychoanalyse Stijn Vanheule (UGent).
Trauma bemoeilijkt het leren. Een veilig klasklimaat helpt leerlingen om de draad weer op te pakken. Wat kan jij als leraar doen? 8 tips.
Hoe is het om met dyslexie voor de klas te staan? Jonas en Griet vertellen over hun trucjes om geen fouten te maken, maar ook over hun sterktes als leraar.
De Klimtoren trekt via leergroepen de kaart van de sterke en hoogbegaafde leerlingen. Toch behield de school ook jaarklassen. Directeur Rebekka Buyse vertelt waarom.
Gratis dowload: levelkaartjes voor elke bank waarop je leerlingen aanduiden op welk beheersingsniveau ze zich bevinden. Beginner, doorgroeier, gevorderde of expert?
Professor psychologie Tom Beckers (KU Leuven) doet onderzoek naar leren en vergeten. Volgens hem moeten we het lessenrooster fundamenteel hertekenen zodat leerlingen meer onthouden.
De leerlingen van Katleen waren te weinig gemotiveerd om te studeren. Nu laat ze hen een spiekbriefje gebruiken. “Het prikkelt hun brein en ze leren leren.”
Experts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx maken komaf met 5 misverstanden over hoogbegaafdheid. “De maatschappij erkent het niet als probleem.”
Hoe zorg je ervoor dat hoogbegaafde leerlingen graag naar school gaan? Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx van expertisecentrum Extentra geven 6 tips.
Hét hoogbegaafde kind bestaat niet, maar er zijn wel overeenkomsten. Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx van Exentra zetten ze op een rijtje.
Als een kind beseft dat lezen moeizaam gaat, is het minder gemotiveerd om een extra ‘inspanning’ te leveren. Hoe maak je lezen voor hen tóch leuk?
Bruno (19) stopte met zijn studies. Schoolmoe en ongeïnteresseerd, klinkt het. Zelf houdt hij het bij lesmoe. En dat begon al in de basisschool.
In de Sancta Maria Basisschool werken alle leraren met een 4-sporenbeleid om vlot te differentiëren in de klas. De leerlingen zijn ze er helemaal mee weg.
“Een voetballer leert niets als je hem telkens dezelfde oefening laat herhalen”, zegt toptrainer Michel. Hoe dan wel? Met breincentraal leren.
“‘Yes, tafels oefenen’, roepen de leerlingen van meester Bert. Hij combineert wiskunde-oefeningen met beweging. Leuk en efficiënt.
Heeft een kind last van faalangst? Of gewoon een oppepper nodig vlak voor een toets of examen? Stop hem of haar dan dit spiekbriefje toe. Ideaal om het zelfvertrouwen een flinke boost te geven.