Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Minder stress in de klas: 9 tools

  • 4 oktober 2021
  • 2 minuten lezen

Buikpijn voor een toets of spreekbeurt. Afgeleid door een rake opmerking van een klasgenoot. Klasse gooit 9 eenvoudige tools in je schoot om de stress van je leerlingen naar beneden te krijgen.

1. Spiekbriefje op de toets

Een leerling met faalangst in je klas? Of gewoon nood aan een oppepper vlak voor een toets of examen? Stop dan dit spiekbriefje toe. Ideaal om de stress onder controle te houden en het zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

2. Jokers tijdens spreekbeurten

Met het joker-systeem mogen je leerlingen een joker inzetten op een werkpunt waarover ze onzeker of gestresseerd zijn. Wel zelfzeker over hun lichaamshouding of intonatie? Met de tweede joker verdienen ze daarop dubbele punten.

Leraar vult evaluatie in rekeninghoudend met jokerkaarten
Leraar vult evaluatie in rekeninghoudend met jokerkaarten

3. STOP-bank voor kleuters

Kleuters kunnen nog niet goed om met negatieve gevoelens. Gevolg: stress. Gebruik het STOP-bankje om een boze kleuter snel te kalmeren in een prikkelarm hoekje

4. Lawaaimeter

Van te veel drukte in de klas kunnen je leerlingen ook stress krijgen. Met deze lawaaimeter geef je aan welk geluidsniveau je voor welke lesactiviteit verwacht. ‘We werken in stilte met de ninja-stem. De speelplaats-stem is voor buiten’.

5. Ontspanningsoefeningen

Bouw een vast ontspannings- of rustmoment in met je klas. De leerlingen leren eenvoudige en korte oefeningen die ze op school, op de speelplaats, thuis of later kunnen gebruiken als ze stress voelen opkomen.

Bekijk de video Leren leren: Leer je ontspannen

6. Beurtkaarten

Verlegen leerlingen doen het te weinig. Anderen doen het te veel en roepen antwoorden door elkaar. Leraar Marcia krijgt met een stapeltje kaartjes alle leerlingen (rustig) actief.

7. Klassfeer-weerbericht

Positive education maakt leerlingen én leraren veerkrachtiger. Ontdek hoe kleine ingrepen zoals een dagboek, omdenken, klassfeer-weerbericht je klas beschermen tegen stress.

8. Positieve gedachteslinger

‘Ik ben te dom voor wiskunde, niemand vindt mij leuk, de leraar heeft een pik op mij’. Met flipkaarten of de positieve gedachteslinger verander je blokkerende en stresserende kronkels in helpende gedachten

Helpende gedachten: Positieve gedachteslinger
Positieve gedachteslinger

9. Scheurcomplimenten

Complimenten geven en ontvangen doet je goed voelen. Download de scheurposter en hang hem op in de klas, op de gang of in de lerarenkamer. Scheur af, deel uit.

Sara Frederix

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter