Het M-decreet regelt het onderwijs voor kinderen met een beperking, stoornis of handicap. In deze reeks lees je wat er echt in het decreet staat en welke visie erachter zit. Bovendien vertellen ouders en leraren over hun praktijkervaringen.
M-decreet

Gewoon of buitengewoon onderwijs: wie beslist?
School, ouders en CLB bespreken samen of een kind naar het buitengewoon onderwijs kan. En als ze niet akkoord gaan? Hans Vandenbroucke (CLB) legt uit.

Redelijke aanpassingen die werken voor leerling én leraar?
Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften hebben recht op redelijke aanpassingen. Hoe kom je tot maatregelen die werken voor leerling én leraar? Met een tool: de M-cirkel.

M-decreet: 13 vragen over het ondersteuningsmodel
Het nieuwe ondersteuningsmodel voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften maakt zorg op school flexibeler. Wat is er veranderd? 13 prangende vragen.

De kracht van co-teaching in het M‑decreet
Juf Martine en juf Natasja doen sinds kort aan co-teaching. Als gevolg van de waarborgregeling van het M-decreet. Hoe pakken ze het aan?

Met een breed zorgbeleid wordt inclusief onderwijs makkelijker
Veel maatregelen voor leerlingen met specifieke zorgnoden kan je veralgemenen en inbouwen in een breed zorgbeleid. Zo wordt het M-decreet gemakkelijker. 5 tips.

Een buitengewone klas in een gewone school
Een klas ‘buitengewone’ leerlingen, type 9, in een gewone school. In Zweden is het de gewoonste zaak, Vlaanderen zet de eerste stappen. Coördinator Lies Lockefeer vertelt.

Inclusief onderwijs, hoe is het écht?
Bert (17) heeft een fysieke beperking. Samen met zijn beste vrienden blikt hij terug op zijn leven binnen de schoolmuren en daarbuiten.

“Geslaagd inclusief onderwijs vraagt grote stappen”
In heel Europa zetten landen de stap naar inclusief onderwijs. Hoe realiseren ze dat ambitieuze doel? Klasse vroeg het aan specialist Cor Meijer.