‘Kansarmoede’ is een reeks die scholen en leraren helpt om kansarme leerlingen te ontdekken én erkennen op school. Ze bevat verhalen, duiding, tips, experten aan het woord.
Kansarmoede

Armoede vraagt om ambetante scholen
Armoede is een maatschappelijk probleem. Maar dat wil niet zeggen dat scholen en leraren niets kunnen doen. “Door met de juiste blik naar armoede te kijken en structureel samen te werken met de lokale overheid, giet je niet langer druppels op een hete plaat”, zeggen armoede-experts Griet Roets en Wim Van Lancker.

“Wij laten leerlingen voelen dat een moeilijke thuis je pad niet bepaalt”
Pedagogisch optimisme erkent moeilijke thuissituaties, maar focust op het potentieel van leerlingen. Hoe doen ze dat op IMS in Borgerhout?

Ken jij armoede vanbinnen en vanbuiten?
Armoede is een kluwen van oorzaken en gevolgen. Je raakt er niet snel op eigen kracht uit. Als leraar kan je wel degelijk het verschil maken. Leer daarom armoede beter kennen. Klik op de muntstukjes in het web.

“Armoede op school: eerst werken aan goed gevoel”
“Als de meeste van je leerlingen in armoede leven, dan is zorgen voor een goed gevoel op school prioritair”, zegt directeur Aurore Sirjacq van basisschool Kameleon. Hoe doen ze dat in hartje Anderlecht?

Waarom gelijke onderwijskansen nog altijd uitblijven
Waarom blijven gelijke kansen uit? Prof. Dirk Jacobs en lerarenopleider Maya Dammans: “Het onderwijssysteem kan beter, maar er is ook een mindshift nodig.”

12 brillen om naar kinderarmoede te kijken
In de boekentas van Sarah zit altijd een lege brooddoos, maar het meisje draagt wel de nieuwste schoenen. Wat denk jij dan? 12 brillen om naar armoede te kijken.

Klaspop helpt om over armoede te praten
Steeds meer scholen in Vlaanderen zien de armoede bij hun leerlingen toenemen. Vaak gaat het om ‘nieuwe armen’: gezinnen die hun levensstijl drastisch moeten aanpassen na een scheiding of werkloosheid. “De school voor hen meestal het eerste vangnet”, zegt Erna De Roeck, directeur van d’Oefenschool in Blankenberge.

Sterke leraren opleiden: stuur ze naar een kansarm gezin
“Thuis voorlezen is een van de manieren om studenten voor te bereiden op een heel diverse klasgroep”, zegt Jaantje Verbruggen van ‘Boekenbende aan Huis’.

Omgaan met kansarmoede: 10 inzichten van Noël Slangen
“Een kansarm kind krijgt maar half zoveel blokken om een toren mee te maken. Uitzonderlijk kan zo’n nog altijd een hoge toren maken, maar het is veel moeilijker”, zegt Noël Slangen. Als voorzitter van het Kinderarmoedefonds én ervaringsdeskundige weet hij hoe armoede werkt.

Armoede op school herkennen en aanpakken
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.

“Zeg niet te snel: ‘Kansarme ouders zijn niet geïnteresseerd'”
De meeste leraren komen zelf uit een middenklassegezin. Juf Sarah niet: “Het leverde me enkele speciale antennes op waarmee ik kijk naar kleuters.”

Armoedebeleid: wel dure sneakers, geen geld voor schoolboeken?
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.

Zet je turnleraar in tegen kansarmoede
Kansarme leerlingen lopen extra risico op overgewicht. Met een gedreven turnleraar maak je van je armoedebeleid een echt bewegingsbeleid.

Kan technologie ongelijkheid verkleinen?
Met technologie kan je de onderwijskloof tussen leerlingen wegwerken: gebruik de beeldcultuur in je lessen of kies een gepaste leeromgeving.

Leerlingen bijspijkeren in de zomerschool
Het GO! Atheneum Antwerpen is volop bezig met de voorbereiding van haar zomerschool. Niet voor het eerst, maar voor de vijftiende keer op rij. Directeur Karin Heremans: “Ook wij zijn aarzelend begonnen. Er bestaat niet één soort zomerschool: kijk naar je context en de noden van je leerlingen en stuur elk jaar bij”