De reeks over psychische problemen helpt je als leraar en als school omgaan met kinderen die kampen met psychische problemen, bij zichzelf of hun ouders. Je vindt klastips, een opinie, concrete trucs rond veerkracht, aanpak qua schoolbeleid.
Psychische problemen

“Leraren, praat met ons over gevoelens”
“Leraren die praten over gevoelens zijn kostbaar. Ze hielpen mij en een hele hoop leerlingen”, zegt Mieke (18). Daarom doet ze (18) een oproep aan alle leraren.

“Een leraar is geen therapeut, maar kan wel veel betekenen voor leerlingen”
Lieve Swinnen ontvangt elke dag kinderen en jongeren met een depressie, angsten, druk gedrag of contactstoornissen als kinder- en jeugdpsychiater. De problemen worden de laatste 10 jaar steeds complexer. Overleg met ouders, scholen en CLB zijn wekelijkse kost. Is de school een wachtzaal voor de psychiater geworden? En wat kunnen leraren doen?

Zo werk je aan geestelijke gezondheid op school
1 op 3 leerlingen kampt met psychische problemen. Maak een draaiboek en een beleid rond geestelijke gezondheid op school.

“Een warm zorgbeleid is nooit af”
1 op de 5 Vlaamse jongeren voelt zich niet goed. Met welk warm zorgbeleid vang je ze op school op? Secundaire school Sint-Paulus in Gent vertelt.

Veerkracht verhogen: 6 oefeningen voor je leerlingen
Zijn jouw leerlingen bestand tegen stress en tegenslag? Met deze oefeningen verhoog je hun veerkracht. Maak een positief dagboek, kies een opkikker-lied of doe samen aan sport.

Leraar Kathelijn merkt het meteen als leerlingen voor hun ouders moeten zorgen. En jij?
Kathelijn Vervarcke is leraar Nederlands en schrijver. Inspiratie vindt ze in de verhalen van leerlingen en haar eigen moeilijke jeugd als KOPP-kind.

KOPP-kind in de klas: 7 tips
Soms bemoeilijkt de thuissituatie het leren. Bijvoorbeeld bij KOPP-kinderen: kinderen van ouders met psyschische problemen. Hoe help je hen in de klas?