Vlaanderen
Klasse.be

Mentale gezondheid

Leren lukt beter als je je hoofd vrij hebt. Specialisten, directeurs en leraren over het belang van mentale gezondheid en hoe je inzet op de psychische gezondheid van je klas.

Joint (drugs) wordt doorgegeven
Tips

Alcohol en drugs op school: 5 vragen (en antwoorden)

Alcohol op schoolreis? Joints aan de schoolpoort? VAD-expert Hanna beantwoordt 5 vragen van leraren over alcohol en drugs op school.

Leerling is via tablet aanwezig in de klas met Bednet
Verhaal

Als fysiek naar school gaan niet meer lukt door psychische problemen

Steeds meer psychisch kwetsbare leerlingen gaan niet naar school. Via Bednet volgen ze thuis de lessen. Hoe beleven ze dat? En hun leraren?

perfectionisme faalangst leerlingen
Duiding

“Perfectionisme bij leerlingen is een sluipmoordenaar”

Op school kan je perfectionisme bij leerlingen tegengaan door aan zelfvalidatie te werken. Faalangst-expert Ard Nieuwenbroek geeft tips.

Portret van leerlingenbegeleider Goedele Vandenbussche - Ze spreekt over mantelzorg
Zo doen zij het

“Leerlingen beseffen vaak niet dat ze mantelzorger zijn”

1 op de 5 Vlaamse jongeren groeit op bij een gezinslid met een slepende ziekte of beperking. Schoolcampus VIVATO Kortrijk ondersteunt haar jonge mantelzorgers.

Win-wintafel: kleuterleraar Hanne begeleidt twee kleuters
Zo doen zij het

Kleuters leren ruzies uitpraten aan de ‘win-wintafel’

Kleuterleraar Hanne laat kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’: in gesprek zoeken ze oplossingen voor beide partijen goed zijn.

eetstoornissen
Specialist

Hoe omgaan met eetstoornissen in de klas?

Hoe ga je op school om met leerlingen met eetstoornissen? Eetexpert An Vandeputte geeft reikt leraren een aantal tips aan.

Lieve Swinnen
Specialist

“Een leraar geen therapeut? Je nabijheid is onvervangbaar”

Wat kan je als leraar voor je leerlingen betekenen als de psychische zorg in zijn voegen kraakt? En hoe zorg je ervoor dat je zelf niet kopje onder gaat? Psychiater Lieve Swinnen.

Kleuter met stress in de klas
Video

“Burn-out voorkomen begint al in de kleuterklas”

Stress is onvermijdelijk, ook in de kleuterklas. Maai Huyse (UCLL) geeft tips hoe je kleuters daarin kan ondersteunen.

Leraar Robin De Palmenaer over stress in de klas
Zo doen zij het

“Wie constant op de teentoppen loopt, krijgt kramp”

Zonder ongezonde stress gaat de leerstof er beter in, ondervond leraar Robin. Met praatrondes, een magische stoel en de Piet Huysentruyt-techniek bouwt hij een stevige antistressmuur.

kinder- en jeugdpsychiater Eva Kestens
Specialist

“Minder stress in de klas dankzij ritme en rituelen”

Hoe hou je te veel ongezonde stress uit je klas? Jeugdpsychiater Eva Kestens: "Een brein heeft rustmomenten nodig, om daarna beter te leren."

Ludovic Beuselinck stress door thuissituaties
Tips

Hoe verlaag je stress door thuissituaties?

"We kunnen de thuisproblemen van leerlingen niet oplossen, maar ze wel weerbaarder maken tegen stress." Kanaliseer stress door thuissituaties met een boksbal, origami, ravotten in de Ardennen én teamwork.

Meisje buiten op een bank aan de school
Hulplijnen

Kindermishandeling aanpakken in 4 fasen

Een leerling vertoont signalen van kindermishandeling. Wat doe je als leraar? En welke taken draag je beter over aan je zorgteam of CLB?

Marleen Sterckx over signalen van kindermishandeling in de klas
Specialist

Wat als een leraar kindermishandeling vermoedt?

Minstens 1 leerling in elke klas krijgt thuis te maken met kindermishandeling. En het duurt soms jaren voor een school de signalen oppikt.

grafiek: agressiecurve
Duiding

Wat kan jij doen wanneer een leerling agressief gedrag stelt?

Wat doe je wanneer een leerling uit een gevoel van onmacht of frustratie agressief reageert? In deze curve ontdek je dat je zo’n agressieincident kan opdelen in 5 fasen en hoe je bij elke fase krachtig kan optreden.

Kaartjes die helpen tegen piekeren
Klik & Print

Flipkaarten voor piekeraars

‘Iedereen is tegen mij’, ‘Ik ben de domste’, ‘Niemand vindt mij leuk’... In elke klas zit wel een piekeraar. Deze flipkaarten kunnen helpen met positieve en uitdagende gedachten.

Helpende gedachten: Positieve gedachteslinger
Klik & Print

De positieve gedachteslinger

"Ik kan dat niet", "Niemand vindt mij fijn", "Ik ben de domste". Deze positieve gedachteslinger helpt je klas om anders te denken.

psychopedagogisch werker Elien Verhaeghe over het CLB
Verhaal

Wat doet je CLB-contactpersoon?

Elien Verhaeghe is psychopedagogisch werker in het CLB. Ze is contactpersoon van 3 scholen én is 'trajecter'. Klasse-redacteur Nele mocht met haar mee.

leerling op boerderij
Video

Boer Koen krijgt leerlingen weer in de klas

In de zorgboerderij van boer Koen kunnen schoolmoeë jongeren en zorgleerlingen even weg zijn van de schoolbanken. "Tussen het witloof komen ze tot rust.”

portret Damiaan Denys
Video

Waarom angst nodig is om te leren

"Angst hoeft niet iets negatiefs te zijn”, zegt hoogleraar Damiaan Denys (UVA). Hoe leer je leerlingen niet bang te zijn voor angst?

voorbeeld van stressbestrijders
Klik & Print

Stressbestrijders voor de rusthoek in je kleuterklas

Hoe krijg je een kleuter die erg boos of opstandig is weer rustig? Met deze stressbestrijders leert de kleuter zichzelf te kalmeren.

hoogsensitieve leraar met leerlinge
Verhaal

Kleuterjuf Kris is hoogsensitief

Kleuterjuf Kris is hoogsensitief. Licht, drukte en geluid komen hard binnen. Toch staat ze al 34 jaar graag voor de klas. Haar verhaal, en hoe je voor jezelf zorgt.

Elke Van Hoof
Specialist

Hoogsensitiviteit: hoe herken je het in de klas?

Wat is hoogsensitiviteit? Hoe herken je het? Hoe ga je ermee om in de klas? Elke Van Hoof: "HSP is geen stoornis maar een deel van je persoonlijkheid."

Illustratie van een klaslokaal
Tips

Trauma: 8 tips voor een veilig klasklimaat

Trauma bemoeilijkt het leren. Een veilig klasklimaat helpt leerlingen om de draad weer op te pakken. Wat kan jij als leraar doen? 8 tips.

mama troost zoon
Gesprekstips

Hoe vertel je kinderen dat een dierbare overleden is?

"Waar is Marcel nu?" Sinds de dood van klasgenoot Marcel stellen de leerlingen veel vragen. Juf Elise weet niet hoe ze ermee om moet gaan. Lees de tips van specialist Keirse.

Vader en dochter fietsen door weilanden
Doe het zelf

Veerkracht verhogen: 6 oefeningen voor je leerlingen

Zijn jouw leerlingen bestand tegen stress en tegenslag? Met deze oefeningen verhoog je hun veerkracht. Maak een positief dagboek, kies een opkikker-lied of doe samen aan sport.

meisjes zit gehurkt met hoofd in handen
Schooltips

Zo werk je aan geestelijke gezondheid op school

1 op 3 leerlingen kampt met psychische problemen. Maak een draaiboek en een beleid rond geestelijke gezondheid op school.

Meisje kijkt verdrietig
Duiding

Zelfdoding: de signalen en misverstanden

Iedereen is wel eens somber, bang, verdrietig, erg boos of in de war. Dat is normaal. Soms zijn die gevoelens zo hevig of duren ze zo lang dat je niet meer normaal kan functioneren. Soms leiden ze zelfs tot zelfdoding. Herken de signalen.

meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling pleegt zelfmoord. Hoe reageer je?

Een zelfdoding van een leerling (of leraar, ouder) is een erg emotioneel moment op school. Hoe je dan het best reageert, leg je zo veel mogelijk vast in een draaiboek.

Meisje op veldweg
Schooltips

Een leerling probeerde zelfmoord te plegen: hoe reageer je?

Een leerling deed een poging tot zelfdoding. Welke info mag je doorgeven aan leerlingen en collega's? En hoe kan je de leerling en diens ouders ondersteunen?

hoogsensitief kind schrijft op het bord
Tips

Een hoogsensitief kind in de klas: 2 x 7 tips

Minstens 1 op 10 mensen is hoogsensitief, of kortweg HSP. In jouw klas zit dus een kind dat hoogsensitief is. Met enkele ingrepen maak je de schooldag aangenamer. Niet alleen voor hoogsensitieve kinderen, maar voor iedereen.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding