
Meegroeien met je leerlingen: “Ik ben veel meer dan die van chemie”
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
De Brusselse tienerschool wil 4 jaar lang de zachte schakel tussen basis en secundair zijn. Ze mikt daarvoor recht op het tienerbrein.
Leerstof beter laten plakken door woord en beeld te combineren. Dat heet dual coding. Hoe doe je dat slim?
Secundaire Freinetschool ‘tvier zoekt al jaren haar weg in adaptieve tools en schudt 5 voordelen uit de mouw.
Leerachterstand aanpakken en differentiëren, het loopt in Basisschool De Startbaan op wieltjes. Want hun adaptieve leeromgeving zet online lessen en oefeningen op maat klaar.
Van een hyperdiverse grote school in hartje Antwerpen switcht directeur Dirk Bicker na 16 jaar naar een kleine basisschool aan de witte rand. Een succes?
Artificiële intelligentie kan schoolverlaters of de perfecte vervolgopleiding voorspellen. Maar neemt ook werk uit handen. Wat weet jij over artificiële intelligentie?
Beeld je in dat leerlingen elk op hun eigen niveau en tempo talen of wiskunde kunnen oefenen op de computer. Professor Fien Depaepe gidst je door de mogelijkheden van learning analytics en adaptieve leeromgevingen. Is gepersonaliseerd leren eindelijk mogelijk?
“De fysieke omgeving heeft impact op hoe je tot leren komt”, zegt ontwerper Rosan Bosch. “Dus moet die zo divers zijn als het leerlingenpubliek.”
Meer leraren met een migratieachtergrond: minder schooluitval, betere prestaties. Toch heeft minder dan 1% niet-westerse roots. Hoe komt dat? Klasse vroeg het aan Orhan Agirdag.
Leraar Wout verknipt alle leerstof wereldoriëntatie tot een groot verhaal. Met geheimzinnige personages op een eiland in de Bermudadriehoek, escape rooms en een 20-zijdige dobbelsteen halen zijn leerlingen de leerdoelen. Reis je mee naar het Eiland?
Natalie werd directeur en zette meteen ingrijpende veranderingen in gang. Tegenwind, eenzaam doorzetten en samen bouwen aan een sterke school: Natalie deelt haar openhartige dagboek over een bewogen tijd.
Corona verraste het onderwijs. Maar op de tweede piek kunnen scholen zich voorbereiden. Gebruik deze checklist, gebaseerd op OESO-onderzoek.
Een crisis is de uitgelezen kans om weeffouten uit onderwijs te halen, stelt expert Jitske Kramer. “Moeilijk natuurlijk. Maar vernieuwing start nooit vanuit stabiliteit.”
De eerste coronamaanden: wat neem je daaruit mee? Hoe ga je daar als team duurzaam mee aan de slag? Expert in slim organiseren Tom Van Acker zet je op weg.
Hebben Smartschool Live en Bookwidgets geen geheimen meer voor je? Nog energie over om eens te experimenteren met groepswerk, spreekopdrachten of een interactieve videoles? Toll-net geeft tips en tools voor afstandsleren level 2.
Met een VR-bril in de grafkamer van Toetanchamon rondneuzen, door het zonnestelsel zweven of leven in een vluchtelingenkamp. Professor Wijnand Ijsselsteijn toont wat je nu al kan met virtual reality in de klas en blikt vooruit.
Leraar Jeroen maakt een podcast om zijn leerlingen te ondersteunen. Met zijn smartphone vat hij de les samen en geeft hij studietips: “Het is makkelijker dan je denkt”.
Een online uitwisselingsproject met een buitenlandse school: veel gedoe? Welnee! Leraren Philippe, Ilse en Trui zijn lid van eTwinning, een online community voor basis- en secundaire scholen in Europa. Zij helpen je over 4 drempels.
Buso De Horizon Aalst sprong op de kar van duaal leren. Het leverde groeipijnen én mooie verhalen op. Zoals Florian die op de werkvloer helemaal openbloeit.
Wist je dat een collegiale visitatie je een betere leraar maakt? Je bezoekt de klas van een collega, observeert een les en geeft feedback. Daarna omgekeerd. Spannend? Neem deze kijkwijzer en 7 tips mee voor een geslaagde date.
Professor informaticawetenschappen Frank Neven loodst je door het abc van computationeel denken in basis- en secundair onderwijs.
Scholen gaan heel verschillend om met nieuwe maatregelen, regelgeving of instrumenten. Ze passen het absolute minimum aan of gaan er uitgebreid mee aan de slag. Sowieso in hun eigen context. Karen Vermeir (KULeuven) onderzocht in haar doctoraat welke mechanismen spelen.
Saskia en Iris co-teachen in de kleuterklas. Saskia is starter, Iris heeft 23 jaar ervaring. Bij elkaar vinden ze energie en goesting om iets nieuws uit te proberen, en maken ze hun 31 kleuters sterker.
Josfien Demey zoekt steeds nieuwe, sterkere lessen. “Ik wil inspelen op de voorkennis en interesse van leerlingen. Zo vang ik aandacht en leren ze meer.”
Leraar Koen Iwens bouwde de verloren hoekjes van Basisschool De Klinker in Rotselaar om tot een schoolboerderij en keerde zijn lessen binnenstebuiten. “Door de leerstof toe te passen in de moestuin blijft ze beter hangen.”
Levensecht leren krijgt een nieuwe dimensie in Provil Lommel. Leerlingen bouwen er hun eigen STEM-school, samen met het bedrijfsleven en hoger onderwijs.
Positive education stimuleert welbevinden en leerprestaties, wapent leerlingen en leraren tegen depressies en burn-outs. “Want jong geleerd, is oud gedaan.” Heeft de geluksindustrie zijn weg gevonden naar het onderwijs?
De Nicolaasschool doet aan positive education. Het team zet in op veerkracht en welbevinden. Hoe vertaalt zich dat naar de klas van juf Nicky?
Positive education maakt je als leerling én als leraar sterker. Je zit (of staat) met een goed gevoel in de klas en je floreert. Deze 10 oefeningen zetten je op weg. Je kan ze meteen uitproberen met je leerlingen in de klas.