Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Onderwijsspiegel 2025: 6 reflectievragen voor leraren en directeurs 

  • Laatste wijziging: 15 mei 2025
  • 6 minuten lezen

Je beleid planmatig en betrouwbaar evalueren én tot op de klasvloer brengen: de belangrijkste werkpunten voor scholen. Dat besluit de onderwijsinspectie in haar jaarverslag, Onderwijsspiegel 2025. Hoe je jouw onderwijsbeleid en -praktijk verstevigt? Kijk als team in de spiegel met deze 6 reflectievragen.  

In het gewoon basisonderwijs kreeg 62% van de 323 pedagogisch doorgelichte scholen vorig schooljaar een gunstig advies zonder meer. In het gewoon secundair gaat het om 59% van 87 scholen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Tegelijkertijd voldoet ongeveer 40% van de doorgelichte scholen nog niet aan de verwachtingen van het referentiekader voor onderwijskwaliteit, het uitgangspunt van de Inspectie 2.0. Binnen die groep nam ook het aantal ongunstige adviezen tegenover vorig schooljaar toe.

Positief: heel wat scholen hebben een sterk organisatiebeleid en een heldere visie. Maar die visie raakt bij meer dan 60% van de scholen onvoldoende tot op de klasvloer. Concreet ontbreekt het vaak aan doelgerichte maatregelen en afspraken. Ook kwaliteitsevaluatie gebeurt nog onvoldoende planmatig en betrouwbaar in meer dan de helft van de scholen.

Gevolg: het onderwijs op de klasvloer is in veel scholen nog niet kwalitatief genoeg. De verschillen tussen scholen zijn groot, maar algemene struikelblokken zijn onder andere effectieve evaluatie en leerlingenbegeleiding volgens het zorgcontinuüm.  

Het pad naar betere onderwijskwaliteit is hobbelig. Klasse zocht daarom naar de 6 grootste struikelblokken uit de Onderwijsspiegel 2025. Welke hinderen jullie onderwijskundig beleid, kwaliteitszorg en onderwijs op de klasvloer nog? Kijk als schoolteam in de spiegel en haal ze – obstakel per obstakel – weg met onze onderstaande tips.  

3 vragen op klasniveau

Een helder klasbeeld, lessen die blijven plakken of effectieve evaluatie? Bepaal als schoolteam welke obstakels de weg naar betere onderwijskwaliteit bemoeilijken: evalueer de klaspraktijk met deze 3 reflectievragen en bijhorende tips.

1. Is je klas- en leerlingenbeeld helder?

Wat kunnen je leerlingen al? Waar worstelen ze mee? Wat interesseert hen? Met een helder klas- en leerlingenbeeld help je hen sneller vooruit. Een klas met minder taalfeeling help je door meer in te zetten op een rijke taalomgeving. En een cognitief sterk functionerende leerling is gebaat bij extra uitdaging.

Tips:

2. Zetten je lessen je leerlingen aan het leren?

Start bij de voorbereiding van je lessen vanuit de leerplandoelen, maar koppel die aan je klas- en leerlingenbeeld. Een klas(groep) die al goed is in zinsontleding heeft minder oefening nodig dan 1 die het in Keulen hoort donderen. Ook hoge verwachtingen en zelfregulering (metacognitie, motivatie) zijn belangrijke schakels in het leerproces van je leerlingen.

Tips:

3. Hebben je evaluatie en feedback het gewenste effect?

Goede evaluatie en feedback zijn ontzettend krachtige interventies om je leerlingen te doen groeien. Omgekeerd zijn onduidelijke evaluatie en demotiverende feedback ontzettend krachtige manieren om leerlingen te frustreren of blokkeren. 

Tips:


3 vragen op beleidsniveau

Obstakels gesitueerd? Effen het pad voor je leraren met deze 3 reflectievragen en bijhorende tips. En wandel samen naar meer onderwijskwaliteit – en een score boven verwachting bij je volgende inspectie.  

1. Hebben alle leraren het onderwijs- en zorgbeleid in de vingers?

Leerplangerichte lessen, heldere evaluatie en feedback, taalontwikkelend lesgeven, planmatige begeleiding volgens het zorgcontinuüm: neem geen genoegen met louter communiceren, maar laat ze bij iedereen leven.  

Tips:

2. Bruist je school van teamwerk en samenhang?

Als je leraren het beleid goed in de vingers hebben, zijn jullie straf bezig. Nóg straffer? Duidelijke leerlijnen en samenhang tussen vakken en beleidstakken. Hoe verstrengel je je team? 

Tips:

3. Plan en evalueer je cyclisch en betrouwbaar?

Plannen, uitvoeren, controleren en bijsturen: doorloop je dat evaluatierondje regelmatig? En doe je dat op een betrouwbare manier? Heldere doelen die je cyclisch en betrouwbaar evalueert, geven de kwaliteit van je beleid én het onderwijs op de klasvloer een enorme boost.  

Tips:


Zin in meer verdieping? Uitgebreidere adviezen? Reflecties van onderwijsinspecteurs en experts? Naast de Onderwijsspiegel 2025 publiceerde de inspectie dit jaar praktijkgerichte bundels voor het basis- en secundair onderwijs.

Tine Jellasics

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


K

Katja Savelkoels

21 september 2024

heb 3 kinderen in het secundair en ben zelf hoofdverpleegkundige. wat ik merk ik als ik merk dat 2 van die 3 al een paar jaar steeds zakken en ik meer met hen studeer dan zij is er iets mis. dan vraag je nu aan het begin start al met studieondersteuning of het loopt weer verkeerd af. Dat ik dan als antwoord krijg dat we hen eerst een infosessie gaan geven en dan gaan kijken tot in november???? wat haalt dit uit? mijn zoon had zelfs nog niet vermeld dat hij die sessie had gekregen. neen plan die in of desnoods stuur ons door naar iemand maar laat ons zo snel mogelijk deze problematiek aanpakken.

Reageren
R

Rudi Dierick

14 mei 2025

Hmmm, allemaal mooi en wel, maar bevat dit niet enkele grote zwarte gaten?

Quid of de vakkennis van de leerkrachten wel voldoende op peil staat?

Quid het totale ontbreken van een vraag rond de bereikte leervooruitgang en het bereiken van minimumdoelen. We spreken dan nog niet eens over de gewenste optimale output.

Quid of de school wel voldoet aan de maatschappelijke verwachtingen? Denk aan de nodige persoons en karaktervorming, of aan het bieden van voldoende sterke opleiding in die richtingen met grote noden?

Opvallend ook: iedereen roept nu dat er effectieve didactiek gebruikt wordt, ..., maar niemand vermeldt wat er bij het groot huisvuil gezet hoort te worden.

Kortom, héél veel focus op een goede manier van werken (of alvast een betere), weer eens dus want Klasse doet al vele jaren niets anders dan dat, maar niets over de noodzakelijke resultaten! Leggen deze zes reflectievragen geen gevaarlijk eenzijdige en foute focus? Missen ze niet teveel essentiële zaken?

Reageren

Laat een reactie achter