Pas voor de klas is een reeks voor startende leraren, stagiairs en al wie iets nieuws begint op school. Klasse ondersteunt hen met praktische info, tips, tests en verhalen. Bekijk hier alle artikels uit deze reeks.
Pas voor de klas

9 tips voor je eerste les
Een eerste schooldag bezorgt elke leraar een speciaal gevoel. Sommigen zitten vol zelfvertrouwen, bij anderen staan de zenuwen gespannen. Hoe dan ook: je krijgt maar 1 kans om goed te starten in een nieuwe klas. Grijp ze.

6 fasen die startende leraren doormaken
Uit onderzoek blijkt dat bijna alle startende leraren een aantal fasen doormaken. Herken jij jezelf?

Videoreeks: hoe overleven starters de praktijkschok?
In deze videoreeks volg je 3 startende leraren die elk op hun manier de praktijkschok overleven. Een eerlijke, openhartige getuigenis.

Checklist: klaar voor je start in een nieuwe school?
Morgen start je als leraar in een nieuwe school? Kom snel te weten hoe de school werkt. Hou deze checklist bij de hand.

Start zelfzeker in een nieuwe klas
Het is normaal dat je op de eerste dag wat zenuwachtig bent. Ook voor veel ervaren leraren blijft het spannend om starten in een nieuwe klas.

Authenticiteit: “Wees niet gewoon jezelf. Wees jezelf als leraar.”
Leerlingen verlangen authenticiteit van hun leraar. Maar hoe doe je dat? Door passioneel en bevlogen te zijn, schrijft Pedro De Bruyckere in zijn doctoraat.

“Klasmanagement? Mijn eerste week was een complete ramp”
“Mijn klasmanagement was een ramp, die eerste weken”, schrijft leraar Stefanie. In een brief aan startende leraren stopt ze haar tips.

5 tips voor duidelijke klasregels met effect
Praktijklector Gilberte Verbeeck pleit voor duidelijkheid in wat kan, moet, mag in de klas. Met deze tips voor klasregels start elke leraar sterk in het nieuwe schooljaar.

Denk 11 keer na voor je straf uitdeelt in de klas
Straffen veroorzaakt boosheid bij leerlingen en is gericht op uitsluiten en isoleren. Denk dus goed na voor je een straf geeft. Deze checklist helpt.

Hoe krijg ik mijn eerste loon op tijd?
“Ik ben net afgestudeerd als leraar lager onderwijs en vond onmiddellijk werk”, vertelt starter Gilles. “Vanaf 2 september sta ik voltijds voor de klas. Mijn collega’s vertellen me dat zij hun eerste loon pas in oktober kregen omdat hun ‘papierwinkel’ niet in orde was. Hoe vermijd ik dat?”

Kan een school een zieke leraar voor enkele dagen vervangen?
Starter Nele vraagt: “Mag een school ook vervanging zoeken voor een leraar die korte tijd (minder dan 2 weken) ziek is? Sommige scholen doen het wel, anderen niet.”

Kan ik een interimopdracht vroegtijdig stopzetten?
“Ik werk sinds enkele dagen op een school voor een korte interimopdracht”, vertelt starter Stijn. “Nu belt er een andere school en biedt me een lange interimjob aan. Kan ik de eerste opdracht zomaar stopzetten?”

“Steun van collega’s is cruciaal voor starters”
“Onze starter heeft een mentor, dus aanvangsbegeleiding: check! Zo werkt het niet”, zeggen Laura Thomas en Ruben Vanderlinde (UGent). “Ideaal vangt het volledige schoolteam beginnende leraren op. Want ze hebben niet alleen nood aan professionele steun, maar ook aan een schouder om op uit te huilen.”

8 tips voor je eerste keer in de lerarenkamer
Een nieuwe school betekent ook nieuwe collega’s. Ze wachten op jou in de lerarenkamer. Natuurlijk heb je een beetje zenuwen, je wil een goede eerste indruk maken. Deze 7 tips helpen je over de drempel.

Moet ik bijdragen aan cadeautjes voor collega’s?
Ben je verplicht een bijdrage te geven voor cadeautjes voor collega’s? Hoe(veel) dragen leraren met deeltijdse opdrachten bij?

Test: waar tank jij je energie?
Wat geeft jou vleugels in je job als leraar? Doe de test. Want als je je energiebron kent, kan je makkelijk bijtanken als het eens wat moeilijker gaat.

Hoe ontspan je je als leraar?
Starter Saar is voortdurend bezig met schoolwerk. Op Facebook vraagt ze: “Help! Ik heb dringend tips nodig om mijn hoofd even stil te krijgen.” Wij verzamelden alvast reacties van andere leraren. Wat is jouw ultieme ontspanningstip?

Test: Maak jij genoeg tijd voor jezelf?
Vink aan waar jij de afgelopen 2 weken géén tijd voor hebt gehad. Heb je 3 vakjes aangevinkt? BINGO! Hoog tijd voor zelfzorg.

Hoe kan ik weten dat mijn loon juist berekend is?
Starter Jens kijkt uit naar zijn eerste loon: “Straks krijg ik mijn eerste loon. Hoe kan ik weten dat dat juist berekend is?”

Moet de leraar zelf betalen voor schoolmateriaal?
Starter Elien vraagt zich af of ze zelf materiaal moet kopen. Het antwoord? De school beslist hoeveel ze uitgeeft aan didactisch materiaal.

Kan ik ook buiten de schoolvakanties een dag vakantie nemen?
Starter Geike vraagt zich af: “Kan ik ook buiten de schoolvakanties een dag vakantie nemen? Bijvoorbeeld om naar een begrafenis te gaan?”

“Durf innoveren als startende leraar”
Ook al is ze nog maar een startende leraar, Heidi (37) durft kiezen voor innovatie. Ze stimuleert er co-teaching en co-learning bij collega’s en leerlingen.

Pak leerproblemen aan met sticordi-maatregelen
In elke klas zitten leerlingen met beperkingen. moeilijke lezers of rekenaars, kinderen die hun aandacht er moeilijk kunnen bijhouden … Hoe pak je ze aan? Met sticordi-maatregelen.

Laat je evalueren door je leerlingen
Leerlingen observeren je dagelijks. Beter dan wie ook kennen ze je sterktes en zwaktes. Durf jij aan je leerlingen een evaluatie van jou als leraar vragen?

Hoe doe ik toezicht op een grote speelplaats?
“Een keer per week heb ik toezicht tijdens de speeltijd. Dan sta ik op de speelplaats met 300 leerlingen. Hoe pak ik dat het beste aan? Waar let ik op?” Dat vraagt starter Hans aan Klasse.

Wat vertel ik over mijn privéleven?
“Ik werk pas als docent van toekomstige leraren lichamelijke opvoeding”, vertelt Raf. “Af en toe peilen studenten naar mijn privéleven. Of ik een vriendin heb? Of ik zelf vaak sport? Enzovoort. Houd ik dit voor mezelf of gooi ik mijn privéleven op straat?”

Een collega is over mij gaan klagen. Wat doe ik?
Startende leraar Lies: “Ik werk nog maar enkele maanden op mijn school. Ik hoor nu dat een collega in de lerarenkamer over mij is gaan klagen. Ik vind dat niet fijn. Wat doe ik?”

Ben ik als leraar verzekerd?
“Ben ik verzekerd als ik op school van de trap val en een been breek”, vraagt startende leraar Liesbeth zich af. “Of erger nog: als een leerling onder mijn toezicht gewond geraakt?” Het Onderwijsministerie geeft antwoord.

Mag ik lesgeven met een te hoog diploma?
“Kan ik ook een interim doen voor een job die eigenlijk een diploma vereist dat hoger is of lager is dan mijn diploma?”, vraagt zij-instromer Isabel zich af. “Heeft dat nadelen nu of op lange termijn?”

Heb ik een doktersbriefje nodig voor 1 dag?
“Vorige week was ik een dag ziek. Breng ik een ‘doktersbriefje’ binnen bij het secretariaat?” Dat wil starter Dina graag weten.

Lichaamstaal: zo sta je zelfzeker voor de klas
Streng of soft, bang of zelfzeker. Je lichaam zegt meer dan 1000 woorden. Wat maakt het verschil? Word meester over je lichaamstaal.

Zo onthoud je namen
Je wil zo snel mogelijk de namen van al je leerlingen onthouden? Alles heeft met aandacht en oefening te maken. 7 tips.

De leraar is een duizendpoot
De kennis, vaardigheden en attitudes waarover je moet beschikken, staat in het beroepsprofiel van de leraar. Dat vormt jouw leidraad voor je verdere groei als leraar. Wie ben je allemaal?

Bijna TADD, niet meer welkom
Juf Lisa kreeg een positieve evaluatie, maar mocht niet blijven in de school. En dat enkele dagen voor ze recht had op TADD. De school gaf geen uitleg. Mag dat?

3 stappen naar een vaste benoeming in onderwijs
Starter Evelien vraagt: “Hoe werkt de vaste benoeming? Waarom raakt de ene collega snel benoemd en de andere niet?”

Hoe solliciteer ik in het onderwijs?
Starter Marc vraagt: “Ik ben net afgestudeerd en wil graag snel aan de slag als leraar. Hoe solliciteer ik het best? Kan ik mij inschrijven in een databank?”

Zij-instromer Delphine: “Lesgeven is de leukste job ter wereld”
Delphine Seghers had een droomjob als journalist, maar was niet gelukkig. Dus gaat ze lesgeven in een tso- en bso-school. Ze vindt er de job van haar leven.

Starter Tim hekelt de vaste benoeming
“Ik weet dat zodra je TADD bent, een school je niet makkelijk kwijtraakt. En dus nemen ze liever geen risico’s. Dat is niet de schuld van de school, maar van het systeem.” En dus zoekt leraar L.O. Tim Claus (31) al jaren tevergeefs naar wat zekerheid.

Starter Michaëla stapte uit het onderwijs
“Van de ene op de andere dag zat ik thuis: werkloos. Compleet van mijn melk. Want lesgeven was mijn meisjesdroom.” Na 2 jaar kon starter Michaëla niet langer aan de slag in ‘haar’ school. Ontgoocheld zocht ze een nieuwe job buiten het onderwijs.