Vlaanderen
Klasse.be

Starten als leraar

Je eerste stappen in onderwijs? Hier vind je gouden raad van specialisten, verhalen van collega-starters, hulpvragen en handige klastips.

Portret Katrien Olaerts
Verhaal

LIO: zo overleef je je eerste jaar in het onderwijs

Hoe leraar-in-opleiding (LIO) Katrien het onderwijs combineerde met de lerarenopleiding en haar gezin? “Relativering, planning en de borrelcultuur op school.”

Illustraties van startende leraar met verrekijker
Hulplijnen

Eerste Hulp Bij Onderwijs voor startende leraren

Als startende leraar heb je 1000 vragen over je loopbaan en klasaanpak. Waar je met al die vragen terechtkan?

Kristof De Witte
Specialist

Wat duwt starters uit de klas? 6 hypothesen gecheckt   

Steeds meer starters blijven in onderwijs. Maar wat duwt een kwart toch de klas uit? Kristof De Witte (KU Leuven) checkt 6 hypothesen.

Maryse Rolland, leraar Frans in haar klas
Verhaal

Zij-instromer Maryse ontdekt wat leraar zijn echt betekent

Op haar vijftigste waait Maryse het onderwijs binnen als leraar Frans. In alle eerlijkheid deelt ze de voor- en nadelen over haar de job.

Grafiek startende leraren
Tips

Startende leraar? Krijg elke maand een tip

Starter in het onderwijs? Krijg elke maand een selectie tips en tools. Van afspraken maken met je leerlingen tot je werkdruk bewaken.

zij-instromer Michaël Dutoit
Verhaal

Starter maar geen jonkie: 3 zij‑instromers over hun switch

Hoe 3 zij-instromers de switch naar het onderwijs ervaren. Wat hadden zij willen weten toen ze net aan de job begonnen? En hoe hielp de aanvangsbegeleiding hen?

Leraren in een lerarenkamer
Gesprekstips

10 tips voor je eerste keer in de lerarenkamer

Een nieuwe school betekent ook nieuwe collega’s. Ze wachten op jou in de lerarenkamer. Spannend? Deze 10 tips helpen je over de drempel.

Portret Kenneth Van den Berghe
Verhaal

Duale leraar: deeltijds van het bedrijf naar de klas

Duale leraren Griet en Kenneth combineren werken in de privé met lesgeven. Een puzzelstukje in het lerarentekort en aantrekkelijke loopbanen?

Iemand die CV afgeeft om te solliciteren op een school
Hulplijnen

Hoe solliciteer ik in het onderwijs?

Hoe solliciteer je voor een job in het onderwijs? Ontdek hoe het rechtstreeks via de school kan of via diverse databanken.

Persoon zit alleen op een bankje
Mag dat?

Bijna TADD, niet meer welkom

Juf Lisa kreeg een positieve evaluatie, maar mocht niet blijven in de school. En dat enkele dagen voor ze recht had op TADD. De school gaf geen uitleg. Mag dat?

Leraar draagt handboeken
Zo doen zij het

Handboek of eigen cursus? Deze leraren halen het beste uit 2 werelden

Is je eigen materiaal beter dan een handleiding? Of kan je cursus nooit een handboek evenaren waar een heel team aan werkte? Ontwikkel je je materiaal samen met collega's? En deel je het graag? 4 leraren over hun handboek, cursus, spelvormen en Powerpoints.

Mag dat?

Kan ik mijn anciënniteit meenemen naar het onderwijs?

"Ik heb 20 jaar geleden mijn lerarendiploma gehaald, maar ben meteen in een bedrijf gaan werken. Als ik nu overstap naar het onderwijs, telt mijn ervaring dan mee om mijn salaris te berekenen?", vraagt Bart.

Stemcoach Aagje Dom
Video

Last van je stem? Probeer deze tips van stemcoach Aagje Dom

Een hele dag spreken, vaak in een rumoerige klas, dat is als topsport voor je stem. 6 op de 10 leraren krijgt ooit te maken met stemproblemen. Stemcoach Aagje Dom legt je uit wat je kan doen om heesheid en keelpijn te voorkomen.

Laura Thomas en Ruben Vanderlinde (UGent) over steun aan starters
Specialist

“Steun van collega’s is cruciaal voor starters”

“Onze starter heeft een mentor, dus aanvangsbegeleiding: check! Zo werkt het niet”, zeggen Laura Thomas en Ruben Vanderlinde (UGent). "Starters hebben nood aan professionele, emotionele en sociale steun van het hele team."

Leraar legt studente iets uit adhv een iPad
Mag dat?

Mag ik lesgeven met een te hoog diploma?

"Kan ik ook een interim doen voor een job die eigenlijk een diploma vereist dat hoger is of lager is dan mijn diploma?", vraagt zij-instromer Isabel zich af. "Heeft dat nadelen nu of op lange termijn?"

Mag dat?

12 loopbaanvragen die starters zich de eerste week al stellen

Startende leraren hebben veel vragen. Met deze 12 vragen en antwoorden over je loopbaan, start je vlot. Van A(anwerving) tot Z(iektebriefje).

portret Sam
Blog

Hoe starter Sam zijn eerste stageles doorstaat

Sam zegt zijn job op en kiest voor onderwijs. Als dertiger. Wat vrienden en vrouw al jaren in hem zien, durft hij nu pas aan: leraar worden. Op Klasse blogt hij dit jaar vanuit de lerarenopleiding. Deze aflevering zoomt in op zijn eerste, turbulente stageles.

Startende leraren tijdens inleefreis in Molenbeek
Zo doen zij het

Leer wandelend de schoolbuurt (en je leerlingen) kennen

Basisschool Ket & Co in Molenbeek organiseert een buurtwandeling voor de (startende) leraren. Zo leren ze de leefwereld van de leerlingen kennen.

Illustratie van leraar met badmuts in bad
Help elkaar

Wat vertel ik over mijn privéleven?

"Ik werk pas als docent van toekomstige leraren lichamelijke opvoeding", vertelt Raf. "Af en toe peilen studenten naar mijn privéleven. Of ik een vriendin heb? Of ik zelf vaak sport? Enzovoort. Houd ik dit voor mezelf of gooi ik mijn privéleven op straat?"

Illustratie: Stel je voor hoe je straks de eerste les binnen stapt
Help elkaar

Start zelfzeker in een nieuwe klas

Het is normaal dat je op de eerste dag wat zenuwachtig bent. Ook voor veel ervaren leraren blijft het spannend om starten in een nieuwe klas.

Jonas Juchtmans, leraar wiskunde voor de klas
Video

Met dyslexie voor de klas: “Fouten maken mag”

Hoe is het om met dyslexie voor de klas te staan? Jonas en Griet vertellen over hun trucjes om geen fouten te maken, maar ook over hun sterktes als leraar.

Elke Janssens gaf als starter lesgeven een tweede kans
Verhaal

Starter Elke gaf onderwijs een tweede kans

Elke sloot haar eerste jaar voor de klas af vol twijfels. Toch gaf ze onderwijs een tweede kans. Bij anderstalige volwassenen kan ze met creatieve taallessen 100 procent zichzelf zijn. "Waar je lesgeeft, is doorslaggevend. Dat besef je als starter onvoldoende."

Pedro De Bruyckere over authenticiteit
Tips

Authenticiteit: “Wees niet gewoon jezelf. Wees jezelf als leraar”

Leerlingen verlangen authenticiteit van hun leraar. Maar hoe doe je dat? Door passioneel en bevlogen te zijn, schrijft Pedro De Bruyckere in zijn doctoraat.

Klasmanagement: illustratie van leraar voor de klas.
Blog

“Klasmanagement? Mijn eerste week was een complete ramp”

"Mijn klasmanagement was een ramp, die eerste weken", schrijft leraar Stefanie. In een brief aan startende leraren stopt ze haar tips.

Pas voor de klas: starter Benjamin praat met leerlingen
Video

Videoreeks: hoe overleven starters de praktijkschok?

In deze videoreeks volg je 3 startende leraren die elk op hun manier de praktijkschok overleven. Een eerlijke, openhartige getuigenis.

Leraar Mathew geeft high five aan leerling
Verhaal

Zij-instroom: van mecanicien naar kleuterleraar

Mathew maakte een bijzondere carrièreswitch. Van een garage vol vrachtwagens naar een klas vol kleuters. Hoe evalueert deze kleutermeester zijn eerste werkjaar?

foto van typografische poster met 8 eigenschappen
Wat vind jij?

De 8 belangrijkste eigenschappen van leraren

Welke eigenschap vind jij zo geweldig aan je leraar? Uit antwoorden van meer dan 2000 collega’s, ouders en leerlingen blijkt dat vooral warme, menselijke leraren gewaardeerd worden en dat een goede relatie met de leraar cruciaal is. Prof. dr. Antonia Aelterman legt uit waarom.

sollicitatiegesprek
Zo doen zij het

Sollicitatiegesprek in het onderwijs? Deze vragen mag je verwachten

Ken je de visie van de school? Hoe ga je om met een lastige leerling? Die vragen komen vaak voor op een sollicitatiegesprek in het onderwijs. Lees meer tips

Ange wil leraar worden
Verhaal

Ange kreeg een spoedcursus leraar

Teach for Belgium overtuigt jongeren om leraar te worden en sociale ongelijkheid in onderwijs aan te pakken. Ange tekende daar voor.

Illustratie van stapel papier
Duiding

Welke papieren neem ik mee om mijn contract te tekenen?

Als je wil starten in het onderwijs, moet je aan enkele aanstellingsvoorwaarden voldoen. Welke papieren heb je nodig voor je eerste contract?

Vrouw schrijft iets in agenda
Tips

Checklist: klaar voor je start in een nieuwe school?

Start je als nieuwe leraar in een school? Bereid je goed voor met deze checklist.

illustratie van juf voor klas
Tips

9 tips voor je eerste les

Een eerste schooldag bezorgt elke leraar een speciaal gevoel. Sommigen zitten vol zelfvertrouwen, bij anderen staan de zenuwen gespannen. Hoe dan ook: je krijgt maar 1 kans om goed te starten in een nieuwe klas. Grijp ze.

Andere thema's binnen Je loopbaan