Vlaanderen
Klasse.be

Starten als leraar

Je eerste stappen in onderwijs? Hier vind je gouden raad van specialisten, verhalen van collega-starters, hulpvragen en handige klastips.

Leraar draagt handboeken
Zo doen zij het

Handboek of eigen cursus? Deze leraren halen het beste uit 2 werelden

Is je eigen materiaal beter dan een handleiding? Of kan je cursus nooit een handboek evenaren waar een heel team aan werkte? Ontwikkel je je materiaal samen met collega's? En deel je het graag? 4 leraren over hun handboek, cursus, spelvormen en Powerpoints.

blogger Sam over stage in corona
Blog

Stage in corona: “Wat eerst absurd leek, is nu een kracht”

Sam ruilde de privésector voor de lerarenopleiding. Geen aula’s of lange stages dit jaar. Wel afstandsleren in het washok en schaarse kansen voor de klas. Zijn kompas in dit vreemde jaar? Avonturier Bear Grylls.

Man met aktetas
Mag dat?

Kan ik mijn anciënniteit meenemen naar het onderwijs?

"Ik heb 20 jaar geleden mijn lerarendiploma gehaald, maar ben meteen in een bedrijf gaan werken. Als ik nu overstap naar het onderwijs, telt mijn ervaring dan mee om mijn salaris te berekenen", vraagt Bart.

Mag dat?

10 vragen die elke starter zich de eerste week al stelt

Al je voor het eerst lesgeeft, komen er meteen een aantal praktische vragen op je af. Deze 10 vragen helpen starters snel op weg. Van A(anwerving) tot Z(iektebriefje).

portret Sam
Blog

Hoe starter Sam zijn eerste stageles doorstaat

Sam zegt zijn job op en kiest voor onderwijs. Als dertiger. Wat vrienden en vrouw al jaren in hem zien, durft hij nu pas aan: leraar worden. Op Klasse blogt hij dit jaar vanuit de lerarenopleiding. Deze aflevering zoomt in op zijn eerste, turbulente stageles.

Startende leraren tijdens inleefreis in Molenbeek
Zo doen zij het

Leer wandelend de schoolbuurt (en je leerlingen) kennen

Basisschool Ket & Co in Molenbeek organiseert een buurtwandeling voor de (startende) leraren. Zo leren ze de leefwereld van de leerlingen kennen.

Illustratie van leraar met badmuts in bad
Help elkaar

Wat vertel ik over mijn privéleven?

"Ik werk pas als docent van toekomstige leraren lichamelijke opvoeding", vertelt Raf. "Af en toe peilen studenten naar mijn privéleven. Of ik een vriendin heb? Of ik zelf vaak sport? Enzovoort. Houd ik dit voor mezelf of gooi ik mijn privéleven op straat?"

Illustratie: Stel je voor hoe je straks de eerste les binnen stapt
Help elkaar

Start zelfzeker in een nieuwe klas

Het is normaal dat je op de eerste dag wat zenuwachtig bent. Ook voor veel ervaren leraren blijft het spannend om starten in een nieuwe klas.

Elke Janssens gaf als starter lesgeven een tweede kans
Verhaal

Starter Elke gaf onderwijs een tweede kans

Elke sloot haar eerste jaar voor de klas af vol twijfels. Toch gaf ze onderwijs een tweede kans. Bij anderstalige volwassenen kan ze met creatieve taallessen 100 procent zichzelf zijn. "Waar je lesgeeft, is doorslaggevend. Dat besef je als starter onvoldoende."

Stagiaire in de klas
Trend

Stages radicaal anders: stagiair draait heel schooljaar mee

3 studenten van de lerarenopleiding lopen een heel schooljaar stage in basisschool De Wereldreiziger en zijn een volwaardig lid van het team. Directeur Dirk en stagiaire Sammy zijn enthousiast.

Pedro De Bruyckere over authenticiteit
Tips

Authenticiteit: “Wees niet gewoon jezelf. Wees jezelf als leraar.”

Leerlingen verlangen authenticiteit van hun leraar. Maar hoe doe je dat? Door passioneel en bevlogen te zijn, schrijft Pedro De Bruyckere in zijn doctoraat.

Klasmanagement: illustratie van leraar voor de klas.
Blog

“Klasmanagement? Mijn eerste week was een complete ramp”

"Mijn klasmanagement was een ramp, die eerste weken", schrijft leraar Stefanie. In een brief aan startende leraren stopt ze haar tips.

Pas voor de klas: starter Benjamin praat met leerlingen
Verhaal

Videoreeks: hoe overleven starters de praktijkschok?

In deze videoreeks volg je 3 startende leraren die elk op hun manier de praktijkschok overleven. Een eerlijke, openhartige getuigenis.

portret starter Fenne
Verhaal

Lesgeven in Brussel: elke dag een nieuwe start

Dorpsmeisje Fenne geeft les in Brussel. Gemakkelijk is haar bso-klas allerminst, maar Fenne zet door. "Mezelf herpakken, dat is de uitdaging."

Startende leraar Heidi
Verhaal

“Durf innoveren als startende leraar”

Ook al is ze nog maar een startende leraar, Heidi (37) durft kiezen voor innovatie. Ze stimuleert er co-teaching en co-learning bij collega’s en leerlingen.

sollicitatiegesprek
Zo doen zij het

Sollicitatiegesprek in het onderwijs? Deze vragen mag je verwachten

Ken je de visie van de school? Hoe ga je om met een lastige leerling? Die vragen komen vaak voor op een sollicitatiegesprek in het onderwijs. Lees meer tips

Ange wil leraar worden
Verhaal

Ange kreeg een spoedcursus leraar

Teach for Belgium overtuigt jongeren om leraar te worden en sociale ongelijkheid in onderwijs aan te pakken. Ange tekende daar voor.

Handen die wuiven met vlagjes
Doe het zelf

Checklist: klaar voor je start in een nieuwe school?

Morgen start je als leraar in een nieuwe school? Kom snel te weten hoe de school werkt. Hou deze checklist bij de hand.

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Mag ik lesgeven met een te hoog diploma?

"Kan ik ook een interim doen voor een job die eigenlijk een diploma vereist dat hoger is of lager is dan mijn diploma?", vraagt zij-instromer Isabel zich af. "Heeft dat nadelen nu of op lange termijn?"

Gevoelsgrafiek: 6 fasen die een starter doormaakt
Duiding

6 fasen die startende leraren doormaken

Uit onderzoek blijkt dat bijna alle startende leraren een aantal fasen doormaken. Herken jij jezelf?

Foto van Tim (31)
Verhaal

Starter Tim hekelt de vaste benoeming

"Ik weet dat zodra je TADD bent, een school je niet makkelijk kwijtraakt. En dus nemen ze liever geen risico’s. Dat is niet de schuld van de school, maar van het systeem." En dus zoekt leraar L.O. Tim Claus (31) al jaren tevergeefs naar wat zekerheid.

illustratie van juf voor klas
Tips

9 tips voor je eerste les

Een eerste schooldag bezorgt elke leraar een speciaal gevoel. Sommigen zitten vol zelfvertrouwen, bij anderen staan de zenuwen gespannen. Hoe dan ook: je krijgt maar 1 kans om goed te starten in een nieuwe klas. Grijp ze.

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Kan een school een zieke leraar voor enkele dagen vervangen?

Starter Nele vraagt: "Mag een school ook vervanging zoeken voor een leraar die korte tijd (minder dan 2 weken) ziek is? Sommige scholen doen het wel, anderen niet."

Illustratie: Sollicitatiebrief met potlood
Hulplijnen

Hoe solliciteer ik in het onderwijs?

Starter Marc vraagt: "Ik ben net afgestudeerd en wil graag snel aan de slag als leraar. Hoe solliciteer ik het best? Kan ik mij inschrijven in een databank?"

Jonge vrouw met rugzak
Mag dat?

Bijna TADD, niet meer welkom

Juf Lisa kreeg een positieve evaluatie, maar mocht niet blijven in de school. En dat enkele dagen voor ze recht had op TADD. De school gaf geen uitleg. Mag dat?

Foto van Michaëla (25)
Verhaal

Starter Michaëla stapte uit het onderwijs

"Van de ene op de andere dag zat ik thuis: werkloos. Compleet van mijn melk. Want lesgeven was mijn meisjesdroom." Na 2 jaar kon starter Michaëla niet langer aan de slag in 'haar' school. Ontgoocheld zocht ze een nieuwe job buiten het onderwijs.

Andere thema's binnen Je loopbaan