Vlaanderen
Klasse.be

Pimp je les

Tips en werkvormen om je lespraktijk nog sterker te maken.

wanneer werken games in de klas
Tips

Games in de klas: wanneer werken ze?

Games in de klas werken, maar denk goed na over doel en werkvorm. 4 voorwaarden volgens expert Ellen en leraar Michaël.

mening van elke leerling horen werkvorm gesprek op voeten
Gesprekstips

De mening van élke leerling horen? Probeer het ‘gesprek op voeten’

Hoor jij tijdens klasgesprekken altijd dezelfde leerlingen? Da’s heel normaal: jongeren voelen een grote druk om ‘erbij te horen’. Wie een afwijkende mening heeft, houdt die liever voor zich. Met het ‘gesprek op voeten’ krijg je die tegenstem wél naar boven.

Jongen met 3D-bril
Verhaal

Zo stoomt Dirk zijn leerlingen klaar voor de toekomst

Lesgeven met oog voor de toekomst: de leerlingen van TSM werken virtueel aan een elektrische auto. "Innovatie is een mindset", zegt TAC Dirk.

Leerlingen maken zelfstandig rekenoefening
Tips

Universal Design for Learning: 4 misverstanden

Universal Design for Learning: wat is het nu concreet? Orthopedagoog Lies ontkracht 4 misverstanden. En leraar Valerie legt uit hoe ze UDL toepast in haar klas.

Leerlingen aan de slag met actieve werkvormen: een partnerdictee en rekenen met flitskaartjes
Zo doen zij het

Leervertraging wegwerken met een contractwerk

Als afstandsonderwijs voor leervertraging zorgt in het tweede leerjaar, slaan zorg- en klasleraren de handen ineen voor een ondersteuningsinjectie.

leerlingen tijdens de turnles
Trend

“Beweeg meer en activeer je hersenen”. Zo begin je aan bewegend leren.

In de basisschool zitten leerlingen 39% van de dag op hun stoel. In TipTop is bewegend leren standaard in elke klas. Onderzoeker Gert Muylle: “Zo zet je niet alleen in op gezondheid, maar activeer je ook de hersenen”. Bekijk de video.

leraar kijkt mee op laptop van leerling
Tips

Efficiënt differentiëren met videomateriaal in je les

Leraar Stefanie differentieert haar opdrachten met het gevarieerde Nederlandstalige beeldmateriaal dat ze gratis plukt van het Archief voor Onderwijs. "Met video hou ik mijn bso-leerlingen beter bij de les."

leraar werkt op laptop
Zo doen zij het

Welke werkvormen werken echt in afstandsonderwijs? Leraar Li’s doet de test

Welke werkvormen werken echt in afstandsonderwijs? Hoe hou je leerlingen betrokken en gemotiveerd? Leraar Li’s test doet de test.

NT-2 docent Peter Vervaet
Tips

9 energizers voor je (online) taalles

De 9 favoriete interactieve werkvormen van NT2-docent Peter Vervaet waarmee ook jij in je taalles aan taalverwerving kan werken.

Leerling plaatst robot in Lego-stad
Verhaal

Storytelling in de klas

Leraar Wout verknipt alle leerstof wereldoriëntatie tot een groot verhaal. Met geheimzinnige personages op een eiland in de Bermudadriehoek, escape rooms en een 20-zijdige dobbelsteen halen zijn leerlingen de leerdoelen. Reis je mee naar het Eiland?

Zo doen zij het

Toon leerlingen de structuur van je leerstof, doe de structuurcross

Leraar Li's toont hoe je leerlingen actief motiveert om de structuur van de leerstof te bekijken en de inhoudstafel te gebruiken.

leerling aan het tekenen met potlood
Zo doen zij het

Laat leerlingen tekenen tijdens de theorieles

Leraar Li's test voor Klasse werkvormen uit. In aflevering 2 toont ze hoe je leerlingen actief betrekt bij een theoretisch luik én hen stapsgewijs begeleidt naar een beter begrip van vakterminologie. Bekijk de video.

Portret Henk Rijckaert
Mening

“Stop met stappenplannen, kies voor klooien in de klas”

Comedian, ex-leraar en maker Henk Rijckaert gelooft in doe-onderwijs: "Het is maf hoe ver de fantasie van kinderen reikt als ze iets mogen bouwen. Geen betere les dan die van vallen en opstaan."

Icoontjes over afstandsleren
Schooltips

Afstandsleren voor gevorderden

Hebben Smartschool Live en Bookwidgets geen geheimen meer voor je? Nog energie over om eens te experimenteren met groepswerk, spreekopdrachten of een interactieve videoles? Toll-net geeft tips en tools voor afstandsleren level 2.

illustratie van meisje die in een dagboek schrijft
Verhaal

Leerlingen delen hun coronadagboek: “Leraren zijn nog erger in hun luie zetel”

Hoe beleven leerlingen de lockdown in het voorjaar van 2020? Auteur en leraar Els Beerten liet ze een ‘coronadagboek’ bijhouden. Een inkijkje in enkele tienerlevens: “Ik wilde nog nooit zo graag terug naar school gaan.”

Professor Wijnand Ijsselsteijn
Trend

Virtual reality in de klas: “Er is al heel veel mogelijk”

Met een VR-bril in de grafkamer van Toetanchamon rondneuzen, door het zonnestelsel zweven of leven in een vluchtelingenkamp. Professor Wijnand Ijsselsteijn toont wat je nu al kan met virtual reality in de klas en blikt vooruit.

Leraar Li's Verheyden test werkvormen voor Klasse.
Zo doen zij het

Je leerlingen leren beter met een oefentest

Leraar Li's test voor Klasse werkvormen uit. In aflevering 1 toont ze hoe je leerlingen informatie laat ophalen uit hun langetermijngeheugen, om ze zo beter te leren leren. Bekijk de video.

groepswerk: wat als 1 leerling de kar trekt en de rest achterover leunt
Specialist

Hoe help jij leerlingen om taken eerlijk te verdelen bij groepswerk?

Hoe vermijd je 'profiteurs' onder de leerlingen bij groepswerk? Duidelijke afspraken, ruimte voor overleg en evaluatie samen met je leerlingen: 3 tips van expert Jan T'Sas.

Leraar Josfien Demey test nieuwe lesideeën
Verhaal

Zo test leraar Josfien elk schooljaar nieuwe lesideeën uit

Josfien Demey zoekt steeds nieuwe, sterkere lessen. “Ik wil inspelen op de voorkennis en interesse van leerlingen. Zo vang ik aandacht en leren ze meer.”

auteur Paul Wauters en regisseur-componist Koen Brandt van Het Geluidshuis
Tips

Zo hangen je leerlingen aan je lippen

Kinderen anderhalf uur geboeid laten luisteren? Koud kunstje voor de makers van de ‘Heerlijke Hoorspelen’. Welke van hun technieken pas jij toe in je les?

Spelend leren in basisschool Kosmos: kleuters spelen met een touw in een boom
Zo doen zij het

Spelend leren: “Wat heb je aan een boom als je er niet in mag?”

Basisschool Kosmos gaat voor spelend en ervaringsgericht leren in en met de natuur. Meester Marc trekt dan ook élke dag 1 uur met zijn kleuters naar buiten.

Maak leren zichtbaar: icoontjes
Tips

Leren zichtbaar maken: “Waar zitten we al?”

Leren zichtbaar maken. Wie dat doet, heeft een positieve impact op de leermogelijkheden van leerlingen. Dat kan met deze klastips.

screenschot uit de video over 'grey of the day'
Tips

Prikkel je leerlingen met de ‘Grej of the day’

'Grej of the day' komt uit Zweden. Letterlijk vertaald staat het voor ‘ding van de dag’: een korte presentatie of microles over een onderwerp dat jou als leraar boeit. Jij geeft die passie door aan je leerlingen, en zij aan hun ouders.

technieken uit storytelling: icoontjes
Tips

Storytelling: 10 technieken voor in je les

Lesgeven lijkt op toneel spelen. Met deze tien storytelling-technieken van regisseur en leraar Marcel van der Pol vang je de aandacht van je leerlingen.

Leerlingen werken in de versafdeling, drogisterij of bakkerij. 10.000 klanten uit Tilburg doen wekelijks hun inkopen in het winkelcentrum.
Trend

“Zo echt kan leren zijn”

Een echt hotel met leerlingen als personeel. Oudere leerlingen die jongere coachen en leiding geven. Dat is pas levensecht leren volgens De Rooi Pannen.

voorbeeld van zintuigkaartjes
Klik & Print

Deze zintuigkaartjes helpen je kleuters hun aandacht te richten

Zijn je kleuters snel afgeleid door prikkels die er niet toe doen? Met deze zintuigkaartjes help je je kleuters hun aandacht beter te richten.

portret Begijn Le Bleu
Tips

Saaie theorieles? Niet met deze podiumtips

Hoe breng je die moeilijke theorieles tot bij je leerlingen? Stand-upcomedian Begijn Le Bleu geeft podiumtips aan leraar biologie Judith. Bekijk de video.

Coöperatieve leerstrategieën: Rondpraat op tijd
Tips

Iedereen bij de les met coöperatieve leerstrategieën

Je stelt een vraag en je krijgt altijd diezelfde vingers te zien. Hoe krijg je ál je leerlingen actief? 5 coöperatieve leerstrategieën die je meteen kan uittesten.

voorbeelden van het exit ticket
Klik & Print

Ontdek snel of je les haar doel bereikt: exit ticket

Met een exit ticket ontdek jij hoe leerlingen je les verwerkten en speel je de volgende les meteen in op hun behoeften. Ook je leerlingen krijgen een betere kijk op hun leerproces.

leraar met bal in grote klas
Tips

Grote klas? Zo hou je de aandacht van al je leerlingen vast

Als je lesgeeft in een grote klas, is het vaak moeilijk om de aandacht vast te houden. Deze leraar doet het met een balletje: Bij elke vraag die hij stelt gooit hij het balletje naar één van de leerlingen. Die moet antwoorde en mag daarna kiezen wie de volgende is die aan de beurt komt. Dankzij dat systeem zijn alle ogen de hele les op de leraar gericht.

Meisje speelt games met VR-bril
Specialist

Zijn de leereffecten van games overroepen?

Games in de les maken leren leuker. Maar zijn ze ook goed voor de motivatie en de leerwinst? Onderzoeker Anissa All over de leereffecten van serious games.

wereldburgerschap in de klas
Zo doen zij het

“We leren met hart, hoofd en handen”

In 3 stappen maken leraren Michiel en Charlotte wereldburgers van hun leerlingen. Eerst kiezen ze een thema. Dan maakt de klas een analyse en kiest een actie.

Lieve Van Severen over klankbewustzijn en leesvaardigheid
Tips

5 manieren om aan klankbewustzijn te werken bij kleuters

Klankbewustzijn ontwikkelen bij jonge kleuters kan latere leesachterstand voorkomen. Lieve Van Severen (Odisee) verklapt 5 manieren om daaraan te werken.

Leerlingen steken kaartjes in de lucht
Zo doen zij het

Passieve leerlingen? Met deze kaartjes gaan alle vingers in de lucht

Wat doe je als je leerlingen niet willen meewerken in de les? Leraar Marcia Van Meervenne bedacht een simpel maar efficiënt kaartjessysteem.

Els Menu
Specialist

Kleuterklas: dump de themaweken (af en toe)

Onderwijskundige Els Menu pleit voor weken zonder thema’s in de kleuterklas. “Door themaweken los te laten win je rust en leer je je kleuters beter kennen."

juf Esnart Malufeyo die vertelt over haar ochtendritueel in de klas
Tips

Ochtendritueel? Start je les onder de mangoboom

Achteraan in de klas van juf Esnart staat een in hout nagemaakte mangoboom. Zijn takken zijn gevuld met spulletjes. "Die gebruik ik bij het ochtendritueel."

Mama met kind doen mindfulness in zetel
Doe het zelf

Mindfulness voor kinderen: rust en concentratie

Zitten je leerlingen vol spanning en emotie? Of kunnen ze zich moeilijk concentreren? Kom samen tot rust met deze leuke oefeningen. Doe spaghetti na of brul als een leeuw.

Leerlingen samen aan het werk
Tips

Zo maak je van groepswerk meer dan gekakel

Om van groepswerk een echt leerproces te maken, is het gesprek binnen de groep cruciaal. Je leerlingen moeten er luisteren, vragen stellen en argumenten geven. Ontdek hoe een groepsgesprek rendeert.

Jongen met volleybal op zijn hand
Zo doen zij het

Tafels oefenen in de turnzaal

"'Yes, tafels oefenen', roepen de leerlingen van meester Bert. Hij combineert wiskunde-oefeningen met beweging. Leuk en efficiënt.

close-up van tablet met game 'Classcraft'
Zo doen zij het

Games in de klas: 2 praktijkvoorbeelden

Leraren Jeroen en Martin gebruiken games in de klas. "Leerlingen zijn actiever bezig met de les", stellen ze vast.

twee meisjes maken wiskunde oefeningen met smartphone
Zo doen zij het

Zo maak je herhalingsoefeningen spannend

Een 'saaie' les met herhalingsoefeningen? Wiskundeleraar Debby organiseert battles tussen verschillende klassen. Mét de smartphone.

Leerlingen doen aan groepswerk
Specialist

Onderwijsmethodes die écht werken in de klas

“Het onderwijs is de enige sector die blijft vertrouwen op buikgevoel en niet op wetenschappelijk bewijs”, stelt de Nieuw-Zeelandse professor David Mitchell. Hij verzamelt onderwijsmethodes waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze leerwinst opleveren.

twee vechtende meisjes
Duiding

Conflicten aanpakken met leerlingenbemiddeling

Soms mondt een onschuldige ruzie of misverstand uit in pesten. Om dat te vermijden, moet je het conflict snel ontmijnen. Bij leerlingbemiddeling of peer mediation nemen leerlingen die taak op zich.

Video rumoerige klas
Zo doen zij het

Hou je klas onder controle met post-its

Valerie Vandenberghe, leraar Nederlands had last van een rumoerige klas. Op een aantal weken wist ze de klassfeer helemaal om te keren. Hoe? Met post-its.

Andere thema's binnen Klastips