
Als de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt zit: start met ABC
Zit de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt? Keer het tij met het ABC van autonomie, betrokkenheid en competentie: tips van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
Zit de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt? Keer het tij met het ABC van autonomie, betrokkenheid en competentie: tips van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Als leerlingen zonder geldige reden wegblijven van school, dan is dat spijbelen. Het Ministerie van Onderwijs onderscheidt 4 soorten spijbelaars.
In Vlaanderen verlaat jaarlijks ruim 7500 leerlingen de schoolbanken zonder diploma. Wie zijn ze? Waarom stoppen ze? Hoe hou je ze toch aan boord?
Sociale media leggen veel druk op vriendschappen bij jongeren. “Als leraar kan je leerlingen er verstandig mee leren omspringen. Dan helpt het als je mee bent.” 5 dingen die je nog niet wist.
Ook jonge kinderen doen racistische uitspraken. “Al zijn die vaak niet kwetsend bedoeld, laat ze niet passeren”, zeggen Eva Dierickx en Joyce Loir. Hoe reageer je het best? 5 inzichten en tips voor kleuter- en lager onderwijs.
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Door corona zulllen leerlingen hun examens extra pittig beleven. Leerlingenbegeleider Nathalie Heurckmans van GO! Atheneum Terveuren geeft tips om hun examenstress op te vangen.
Na de zelfdoding van een leerling in coronatijd, ontfermt leraar Diane zich over het rouwproces op school. Lees mee in haar dagboek.
Tijdens de tweede lockdown voelen veel leerlingen zich somber. Met de tips van psychiater Sofie Crommen geef jij je leerlingen weer perspectief.
1 op de 5 leerlingen (14-18 jaar) gokte al eens voor geld. Hoe weet je of je leerlingen gokken? En hoe maak je het thema bespreekbaar?
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
Meer dan de helft van de leerlingen draagt liever een mondmasker tijdens de les dan terug afstandsonderwijs te volgen. Toch hebben 7 op de 10 leerlingen ook wel heimwee naar de vrijheid van het afstandsonderwijs. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel bij leerlingen secundair onderwijs.
Van ‘we sluiten je op’ naar ‘ik ga je iets leren’: hoe geef je les in gesloten jeugdinstelling De Grubbe? Het verhaal van Stijn en zijn collega’s.
Armoede is een maatschappelijk probleem. Maar dat wil niet zeggen dat scholen en leraren niets kunnen doen. “Door met de juiste blik naar armoede te kijken en structureel samen te werken met de lokale overheid, giet je niet langer druppels op een hete plaat”, zeggen armoede-experts Griet Roets en Wim Van Lancker.
“Verbinden is geen tijdverlies. Laat leerlingen voelen dat je ze ziet en begrijpt, en schakel zo hun leerproces een versnelling hoger.” Vanuit hun onderzoek in kleuter- en secundair onderwijs roepen lerarenopleiders Maai Huyse en Sofie Deprez op om in te zetten op verbinding.
Wist je dat een autismevriendelijke wereld op school start? Dat je maar 1 basisregel moet onthouden? En dat je eerder de leerling dan de context moet aanpassen? Autisme Centraal somt 10 dingen op die je nog niet wist over een autismevriendelijke school.
Pedagogisch optimisme erkent moeilijke thuissituaties, maar focust op het potentieel van leerlingen. Hoe doen ze dat op IMS in Borgerhout?
Weten jouw leerlingen na vorig schooljaar wat ze nu het meest nodig hebben? “Voor mij legt de leraar het best met handen en voeten uit”, vertelt Jente (15). Bekijk de video en ontdek waarom jouw job zo belangrijk is.
Het schooljaar starten moet dit jaar anders. Hoe pak je de infoavond, het wenmoment of de welkomstwandeling aan? Ontdek hoe 5 scholen in september coronaproof hun publiek verwelkomen.
Na het voorbije schooljaar zijn de verschillen tussen leerlingen misschien groter dan anders. Hoe meet je hun beginsituatie in september? Specialist Alain Noëz (KOV) geeft tips.
In 1 dag tijd beslisten 5 Brusselse internaten om hun krachten te bundelen en open te blijven. Ook in coronatijd creëren ze een warme plek voor wie die thuis niet vindt.
Minder prikkels en meer concentratie. Minder wiebelen en meer pauzes in de tuin. Zorgleraar Joëlle van Leefschool De Dageraad in Antwerpen zag de voordelen van afstandsonderwijs voor sommige leerlingen.
Hoe neem je straks afscheid van je leerlingen? Specialist Gie Deboutte over het belang van een mooie afsluiter van dit vreemde schooljaar.
Het coronavirus jaagt niet alle leerlingen de stuipen op het lijf. Maar kinderen die van nature bang zijn, krijgen er een stevige schep angst bovenop. En de onzekerheid knaagt bij iedereen. Leentje Vervoort, klinisch psycholoog aan UGent, vertelt wat je als leraar kan doen. “Maak videocontact en let op afwijkend gedrag. Want dat verraadt vaak dat ze bang zijn.
Samen spelen, samen eten. Je leerlingen hebben nood aan die verbinding. Met een speelgoedwash en picknickdekentjes verzoen je veiligheidsregels en welbevinden.
Lessen hervatten, maar dat gaat gepaard met gemengde gevoelens. Bang en blij tegelijk. Warm en afstandelijk, zoals luchtknuffels. Hoofdredacteur Hans wenst scholen veel ‘grit’ bij deze nieuwe fase.
Hoe raak je online aan de praat met je klas? Hoe maak jij de verbinding tussen je leerlingen warmer dan wifi? 5 tips en een handvol vragen.
Opnieuw leerlingen op school? Een fijn moment, maar ook vreemd in coronatijden. Breng dat gevoel onder woorden met deze posters. Quotes met een knipoog om je leerlingen welkom te heten. Klik, print en geef je school weer kleur.