Vlaanderen
Klasse.be

Loon, werktijd en verlof

Het loon van een leraar, je rechten en plichten en wat je moet weten over TADD en vaste benoeming: lees er alles over in deze reeks.

vrouw haalt geld uit portefeuille
Mag dat?

Hoeveel bedraagt mijn eindejaarstoelage?

Hoeveel bedraagt je eindejaarstoelage? Dat is verschillend voor tijdelijken en vastbenoemden. Het hangt ook af van het aantal dagen dat je gewerkt hebt.

Leraar geeft opleiding
Mag dat?

Welk verlof kan ik nemen voor een opleiding?

"Ik wil graag zelf een opleiding volgen tijdens de schooluren. Kan ik daarvoor verlof krijgen?" Dat vraagt kleuterleraar Ria.

Vrouw met gsm in parkeergarage
Mag dat?

Welke onkosten voor verplaatsingen krijg ik terugbetaald?

Maak je in opdracht van je school een dienstverplaatsing voor stagebegeleiding, tijdelijk onderwijs aan huis, inkopen ... met je eigen auto of het openbaar vervoer? Dan heb je recht op een financiële tussenkomst.

Plannen
Test

Welke schoolwerkplanner ben jij?

Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?

Illustratie van spaarvarken
Verhaal

Hoeveel verdienen leraren?

Het is de passie voor onderwijs die leraren elke dag naar school brengt, niet hun loonbriefje. Maar hoeveel verdienen leraren nu echt? En strookt dat met de uren die ze kloppen? Jos, Laurence, Marijke en Tine getuigen over hun salaris, werktijd en motivatie.

close up van hand die geld uit een portefeuille haalt
Mag dat?

Mijn tijdelijke lesopdracht stopt eind juni. Wat nu?

"Ik had een tijdelijke lesopdracht van september tot en met december en werkte van januari tot juni voltijds. Ik heb nog geen zicht op een nieuwe lesopdracht volgend schooljaar. Krijg ik een salaris tijdens de zomervakantie? Mag ik een andere job uitoefenen?", vraagt leraar Marly.

Zieke vrouw in zetel
Mag dat?

Wat als mijn ziektedagen op zijn?

"Enkele jaren geleden moest ik na een operatie revalideren, waardoor ik heel lang afwezig was. Nu moet ik opnieuw een operatie ondergaan. Hoe kom ik te weten hoeveel ziektedagen ik nog heb? Wat gebeurt er als ze op zijn?", vraagt Karen, leraar 3de leerjaar.

onderzoekers Joeri Minnen, Ignace Glorieux en Julie Verbeylen
Duiding

Wat zit er achter de cijfers van Het Grote Tijdsonderzoek?

Uit Het Grote Tijdsonderzoek blijkt niet alleen dat leraren 41 uur per week kloppen. Het onderzoek maakt ook komaf met clichés over het beroep. Duiding bij de cijfers.

tijdsbesteding van leraren: grafiek
Actueel

Onderzoek tijdsbesteding leraren: de belangrijkste conclusies

Voltijdse leraren besteden gemiddeld 41.30 uur aan hun job. 30% gaat naar administratie. Dat blijkt uit een tijdsbestedingsonderzoek van VUB bij ruim 8000 leraren.

leraar ouder dan 55 aan het werk
Mag dat?

Minder werken in de laatste jaren voor je pensioen?

"Ik ben nu 57 jaar en ik zou de laatste jaren voor mijn pensioen graag deeltijds werken. Welke mogelijkheden heb ik? Wat is het effect ervan op mijn pensioen?" vraagt Lieve, leraar zesde leerjaar.

controlearts doet controle op ziekteverlof
Mag dat?

Kan de controlearts mijn ziekteverlof stopzetten?

De controlearts kan je vervroegd aan het werk zetten wanneer hij je ziekteverlof niet langer gerechtvaardigd vindt. Doe je dat niet dan verlies je je recht op salaris, tenzij een arbritragearts werd aangesteld.

Moeder met baby aan de telefoon
Mag dat?

Tijdens zwangerschapsverlof vergaderen?

'Ik ben pas bevallen en in zwangerschapsverlof. Mijn directeur eist dat iedereen die dit schooljaar werkt, aanwezig is op een personeelsvergadering. Ik ook dus, want na de paasvakantie kom ik terug. Mag dat?', vraagt Stefanie, leraar Frans.

man verft muur
Mag dat?

Kan de directeur me verplichten om te klussen op school?

Mag een directeur zijn leraren verplichten om tijdens de vakanties te komen klussen op school? Nee, dat mag niet. Leraren mogen dat wel vrijwillig doen.

jonge leraar voor de klas
Duiding

Wisselende wedde als interim-leraar: wat moet je weten?

Hoe zit het met de wedde van een interim-leraar? De werkloosheidsreglementering is complex. 3 must-knows om problemen te voorkomen.

foto van een agenda
Mag dat?

Heb ik recht op inspraak in mijn lessenrooster?

Leraar Marieke wil springuren bundelen. De school weigert. Heeft ze recht op inspraak in haar lessenrooster? Helaas, inspraak is geen recht, maar de meeste scholen houden rekening met wensen van leraren.

Babs: kleuterjuf/animator
Trend

Meer leraren met een bijberoep?

'Slashies' heten ze, de leraren met een bijberoep. Dat verwijst naar de slash tussen hun hoofd- en bijberoep: leraar/... Waarom nemen leraren een bijberoep?

Kelner veegt tafel af in café
Mag dat?

Vakantiejob of bijberoep voor leraren: mag dat?

'Mag je als leraar een ‘vakantiejob’ zoeken, bijvoorbeeld in de horeca of als zelfstandige werken?', vraagt leraar Gino zich af. Het antwoord: er zijn voorwaarden en let ook op voor het effect op je belastingen.

Directeur geeft uitleg op een klassenraad
Duiding

Gelijktijdige klassenraden of opdrachten: wat nu?

"Ik geef les in het basisonderwijs en in het secundair onderwijs. De klassenraad valt samen met mijn opdracht in het basisonderwijs. Hoe los ik dat op?"

leraar staat voor een volgeschreven schoolbord
Mag dat?

Word ik betaald als vervanger vlak voor of tijdens een vakantie?

Ken jij de regels voor de vervanging van afwezige personeelsleden in een periode van 14 kalenderdagen voor of tijdens een korte vakantieperiode? Zo zit het.

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Hoe krijg ik mijn eerste loon op tijd?

"Ik ben net afgestudeerd als leraar lager onderwijs en vond onmiddellijk werk", vertelt starter Gilles. "Vanaf 2 september sta ik voltijds voor de klas. Mijn collega’s vertellen me dat zij hun eerste loon pas in oktober kregen omdat hun ‘papierwinkel’ niet in orde was. Hoe vermijd ik dat?"

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Kan ik ook buiten de schoolvakanties een dag vakantie nemen?

Starter Geike vraagt zich af: "Kan ik ook buiten de schoolvakanties een dag vakantie nemen? Bijvoorbeeld om naar een begrafenis te gaan?"

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Mag ik lesgeven met een te hoog diploma?

"Kan ik ook een interim doen voor een job die eigenlijk een diploma vereist dat hoger is of lager is dan mijn diploma?", vraagt zij-instromer Isabel zich af. "Heeft dat nadelen nu of op lange termijn?"

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Heb ik een doktersbriefje nodig voor 1 dag?

"Vorige week was ik een dag ziek. Breng ik een ‘doktersbriefje’ binnen bij het secretariaat?" Dat wil starter Dina graag weten.

Foto van Tim (31)
Verhaal

Starter Tim hekelt de vaste benoeming

"Ik weet dat zodra je TADD bent, een school je niet makkelijk kwijtraakt. En dus nemen ze liever geen risico’s. Dat is niet de schuld van de school, maar van het systeem." En dus zoekt leraar L.O. Tim Claus (31) al jaren tevergeefs naar wat zekerheid.

meisje aan het schoolbord met haar juf
Duiding

3 stappen naar een vaste benoeming in onderwijs

Starter Evelien vraagt: "Hoe werkt de vaste benoeming? Waarom raakt de ene collega snel benoemd en de andere niet?"

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Kan ik een interimopdracht vroegtijdig stopzetten?

"Ik werk sinds enkele dagen op een school voor een korte interimopdracht", vertelt starter Stijn. "Nu belt er een andere school en biedt me een lange interimjob aan. Kan ik de eerste opdracht zomaar stopzetten?"

Illustratie van een vraagteken
Mag dat?

Hoe kan ik weten dat mijn loon juist berekend is?

Starter Jens kijkt uit naar zijn eerste loon: "Straks krijg ik mijn eerste loon. Hoe kan ik weten dat dat juist berekend is?"

Andere thema's binnen Je loopbaan