Leraren zijn vatbaar voor stress en burn-out. Hoe voorkom jij dat je in de val trapt? En wat moeten scholen verplicht doen om stress en burn-out bij hun personeel te voorkomen en aan te pakken. Lees tips en praktijkverhalen.
Welzijn op het werk

Leraar Kathleen na burn-out: “Ik moet mijn grenzen leren kennen”
“Oververmoeid? Depressief? Uitgeblust?” Kathleen heeft zich vaak afgevraagd wat er scheelde, toen ze na een drukke periode op school haar bed niet meer uit geraakte. “3 keer raasde ik door tot mijn lichaam zelf de stekker eruit trok. Pas toen kon ik een naam plakken op mijn zwarte beest: burn-out.”

3 directeurs over hoe ze burn-out voorkomen en aanpakken in hun team
Zorg dragen voor je personeel, maken dat ze niet (meer) in het rood gaan … Dankzij kleine initiatieven voelen ze zich beter in hun vel. En dát komt uiteindelijk ook de leerlingen ten goede. 3 scholen tonen hoe zij werk maken van welbevinden.

Personeelsbeleid: “Leraren zijn de belangrijkste klanten van de school”
“Leraren zijn steeds meer een schaars goed op de arbeidsmarkt”, zegt HR-specialist Jeroen Smeulders. “Wie pas bezig is met rekrutering wanneer er vacatures zijn, komt hopeloos te laat.” Met een eerlijk en gedurfd personeelsbeleid trek je de betere kandidaten aan en hou je ze gelukkig binnen je school.

“Goede relatie met collega’s maakt leraren gelukkig”
Hoe leraren zich voelen, of ze het volhouden en genoeg energie krijgen, hangt af van de kwaliteit van hun relaties met collega’s. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Chloé Meredith (KU Leuven) over sociale netwerken op school.

Goede relatie met leraren maakt directeurs gelukkigst
Hoe staat het met het welbevinden en stressgehalte van schoolleiders in het basis- en het secundair onderwijs? UGent ging het na voor 3 directeursprofielen.

Zo verbeter je de sfeer onder de collega’s
Met je collega’s breng je veel tijd door. Dus maak je van je school maar beter een fijne werkplek. Met deze 12 tips van Arbeids- & Organisatiepsycholoog Roland Pepermans (VUB).

Hoe werkt coaching op school?
Wie heeft coaching nodig op school? Kan iedereen coach zijn? En wat is een goed coachinggesprek? Raf Sondervorst, trainer in de mentorenopleiding, legt uit.

“Sterke directeurs praten continu met hun leraren”
“Maak elke dag tijd voor je leraren”, zegt professor Bedrijfspsychologie Frederik Anseel. “Dat is fundamenteel voor je leiderschap en schoolwerking.”

“Preventie van burn-out begint bij propere toiletten”
“Heb je een probleem? Los het zelf op!” Zo vat stressspecialist Luc Swinnen hét pijnpunt in het onderwijs bloot. “Voor zelfzorg moeten leraren zelf opdraaien, terwijl daar meer geld en tijd zou moeten naartoe gaan.”

“Ukelele leren spelen en nee zeggen”: leraren bij de loopbaancoach
‘Is dit het nu?’ Met die vraag stonden leraren Katelijne en Jolie op een dag voor de spiegel. Ze pakten hun twijfels vast en stapten in loopbaancoaching.

“Piekeren is een keuze, de knop omdraaien ook”
“Piekeren heeft nut, zolang je niet nachtenlang wakker ligt over ene leerling.” Bart Verkuil (universiteit Leiden) doet onderzoek naar ons piekergedrag. En heeft advies voor leraren met kopzorgen.

Mindfulness op school: goed voor leerling en leraar
Drukdrukdruk. Willen we leerlingen en onszelf dàt leren? Mindfulness op school: kleuters tot leraren kunnen leren aandacht hebben voor hun welbevinden.

Personal coaching voor directeurs taboe?
“Personal coaching helpt je niet alleen als het slecht met je gaat”, zegt Pieter Sprangers, ex-schooldirecteur en onderwijsdesigner bij Domo De Refontiro. Hij coacht directeurs die willen groeien “Wie via personal coaching zijn school beter wil maken, is een meerwaardezoeker.”

Bij wie kan een leraar terecht die gepest wordt?
Word je gepest, stap dan naar je directeur, preventieadviseur, vertrouwenspersoon of vakbondsafgevaardigde. Maar wat als het zo niet opgelost raakt?

Hoe reageer je als leerlingen je pesten?
“Leraren die weggepest worden door hun eigen leerlingen: het blijft een taboe”, zegt Anke Luts van vzw Limits. Slachtoffers van pestgedrag weten vaak niet hoe ze moeten reageren. Nochtans is erover praten net de eerste stap om pesten te stoppen.”

Welke schoolwerkplanner ben jij?
Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?

Bewaak je energie het hele schooljaar door
Waar gaat jouw energie naartoe? En wat geeft je vleugels? Dit wiel helpt je om je energie te registreren en met goedgekozen, haalbare acties in balans te houden. Zo blijf je gezond en goed in je vel.