Vlaanderen
Klasse.be

Zelfzorg

De samenleving verwacht heel wat van leraren. Hoe zorg je voor jezelf in deze veeleisende job? Hoe vind je de balans en sta je veerkrachtig in je job en het leven?

Onderzoekers Mieke Meirsschaut, Ine Hostyn van Arteveldehogeschool Gent
Schooltips

Vernieuwen zonder te verdrinken in werkdruk? 8 tips

Teamteaching, nieuwe leerplannen, online leren … Scholen staan niet stil in hun zoektocht naar kwaliteitsvol onderwijs. Maar die veranderingen veroorzaken werkdruk en stress. Hoe hou je het voor jezelf en je team werkbaar tijdens de stroom van veranderingen?

Klinisch psycholoog Elke Van Hoof
Duiding

“Zorgen scholen even goed voor leraren dan voor leerlingen?”

Burn-out en stress vellen leraren en directeurs meer dan andere werknemers. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof vraagt actie vóór ze hun energie verliezen.

Zelfzorg brief
Blog

Leraar Grieks en Latijn schrijft een brief aan haar jongere zelf

Klassieke talen zijn de grote passie van leraar Jolien. Maar haar jongere zelf is meer bezig met administratie. Vergeet ze niet om een beetje te leven?

directeur Christine Hannes
Actueel

Lerarentekort: “Lessen en klassen extra nemen, houden we niet vol”

Ook de GO! Spectrumschool voelt het lerarentekort. Het team springt elkaar bij waar kan. Directeur Christine Hannes: "Het is een loodzwaar jaar. Daarom doen we er alles aan om de job haalbaar te houden."

Poster Topteam - Dag van de Leraar
Klik & Print

Poster: trots op je team

Een sterk schoolteam is goud waard voor collega's, leerlingen en ouders. Download deze poster en toon dat jij elke dag trots ben op jouw topteam.

Leraar draagt handboeken
Zo doen zij het

Handboek of eigen cursus? Deze leraren halen het beste uit 2 werelden

Is je eigen materiaal beter dan een handleiding? Of kan je cursus nooit een handboek evenaren waar een heel team aan werkte? Ontwikkel je je materiaal samen met collega's? En deel je het graag? 4 leraren over hun handboek, cursus, spelvormen en Powerpoints.

Klasse kalender 2021 2022
Klik & Print

Kalender voor het schooljaar 2021-2022

Download de maandkalender. Elke maand staat op een apart blad. De schoolvakanties staan in kleur. Liever een compacte versie? Dan is er de schoolkalender met 3 maanden per blad.

Systeem dat lucht ververst binnen een klas
Zo doen zij het

“Zuivere lucht in elke klas stond al jaren op onze wensenlijst”

Een nieuw kleutergebouw en corona versnelden de ventilatieplannen in de Steinerschool in Turnhout. Directeur Sigurd Borghs: “Ook na corona verdienen onze leraren en leerlingen lokalen vol gezonde lucht.”

Plannen
Test

Welke schoolwerkplanner ben jij?

Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?

Verbinding in je team: 5 teamactiviteiten
Tips

Verbinding in je team: 5 veilige teamactiviteiten

Mis je ze ook? Die overvolle lerarenkamer, de warme gesprekjes bij een kop koffie of die energieboosters van het feestcomité? Ze zijn de lijm van je team. Daarom is het belangrijk om ook tijdens dit corona-jaar in te zetten op verbinding, live of digitaal. 5 speelse én veilige activiteiten! 1.

Dag van de directeur
Tips

5 tips om je directeur te verrassen

Is jouw directeur de rots in de branding van je school? Die de school laat draaien, iedereen motiveert en met elkaar verbindt? Toon je waardering met een fijne verrassing op de Dag van de Directeur. 5 tips.

Morele stress die vreet aan je bevlogenheid
Specialist

Als de school niet meer bij jou lijkt te passen

Als je eigen onderwijsvisie botst met die van collega’s of de school, loert morele stress om de hoek. Die vreet aan je bevlogenheid. Evelyne Depoorter en Véronique Hoste (Howest Brugge) zochten uit wat leraren onder morele stress plaatst.

teamversterkers icoontjes
Doe het zelf

10 manieren om je schoolteam sterker te maken

Een crisis zoals corona maakt je team nóg sterker. Of speelt de ploeg onherroepelijk uit elkaar. Hoe je de banden aanhaalt? 10 recepten met extra bindmiddel.

Piekerprof Bart Verkuil
Specialist

“Piekeren is een keuze, de knop omdraaien ook”

"Piekeren heeft nut, zolang je niet nachtenlang wakker ligt over ene leerling." Bart Verkuil (universiteit Leiden) doet onderzoek naar ons piekergedrag. En heeft advies voor leraren met kopzorgen.

Psychiater Dirk De Wachter
Mening

“Als de samenleving onderwijs respecteert, voelt elke leraar dat tot in zijn klas”

Dirk De Wachter over zijn waardering voor onderwijs. Over het belang van verbinding. En zijn hoop dat de samenleving straks nog weet op welke 2 sectoren ze steunt: de zorg en het onderwijs.

Professor HRM en arbeidssociologie Peggy De Prins
Specialist

Je schoolteam wordt moe, wat nu?

Zoveel coronaweken duwen het energiepeil van je team onder nul. Hoe bewaak je de veerkracht van je team? Professor HRM Peggy De Prins versterkt jouw coachingtalent tijdens corona.

Portret Peter Adrianssens
Schooltips

“De lerarenkamer is een straf medicijn”

Peter Adriaenssens geeft 9 adviezen voor de scholen die weer open kunnen. “Eerst samen taart eten. Dan leerstof.”

Energietool: Kopmanwiel met 4 domeinen - Relationele energie / Mentale energie / Fysieke energie / Existentiële energie
Doe het zelf

Bewaak je energie het hele schooljaar door

Waar gaat jouw energie naartoe? En wat geeft je vleugels? Dit wiel helpt je om je energie te registreren en met goedgekozen, haalbare acties in balans te houden. Zo blijf je gezond en goed in je vel.

Coach Peter Beschuyt ontwikkelde samen met zijn collega's een energietool: het Kopmanwiel.
Specialist

“Onderwijs is topsport, bewaak daarom je energie”

Elke dag als leraar of directeur sterk ‘presteren’ en toch genoeg voor jezelf zorgen? Hoe hou je die balans? “Om het vol te houden, moet je inzetten op mentale, fysieke, relationele en existentiële energie", stelt pedagoog en coach Peter Beschuyt,

4 verschillende zorgkaartjes
Klik & Print

Zorgkaartjes: steun je collega’s

Een collega toejuichen? Of net een hart onder de riem steken? Met deze zorgkaartjes toon jij je collega’s dat je er voor hen bent.

Specialist Brecht Peleman ziet in routines zitten net veel leerkansen.
Tips

Wachten in de kleuterklas: maak van routines leerkansen

Jonge kleuters zijn een kwart van de schooldag aan het wachten, blijkt uit onderzoek van UGent. “In routines zitten net leerkansen”, zegt Brecht Peleman.

Portret Hans Vanderspikken
Blog

Kippenvel

Leraar Veerle krijgt kippenvel als mensen minachtend doen over een job in onderwijs. Dat raakt ook Klasse-hoofdredacteur Hans Vanderspikken.

Een klas in het bos
Mag dat?

Moet ik als leraar mee op meerdaagse uitstap?

Moet je mee op bosklassen of kan je ook een andere taak doen op school? Deelnemen kan je directeur enkel verplichten als dat zo overlegd is in het LOC.

Ingevulde Werkbalans - Breng met de werkbalans je job in kaart en krijg een volledige kijk op je energiegevers en -nemers.
Klik & Print

Werkbalans: leg alle aspecten van je job in de weegschaal

Krijg een duidelijke kijk op je energiegevers en -nemers en bepaal zelf acties om jouw werkbalans in evenwicht te brengen.

Leraren Jolie en Katelijne bij de loopbaancoach
Verhaal

“Ukelele leren spelen en nee zeggen”: leraren bij de loopbaancoach

‘Is dit het nu?’ Met die vraag stonden leraren Katelijne en Jolie op een dag voor de spiegel. Ze pakten hun twijfels vast en stapten in loopbaancoaching.

portret Annick Jehaes, leraar wiskunde én loopbaancoach
Specialist

Loopbaancoach: “Laat leraren stilstaan bij hun job vóór ze crashen.”

Annick Jehaes is leraar wiskunde én loopbaancoach. Ze vertelt met welke vragen leraren worstelen en hoe ze hun job weer glans kunnen geven. Wat doet zo'n coach met leraren?

logopedisten Barbara Dewit en Jente Verbesselt over stemzorg en stemproblemen
Tips

Zo draag je zorg voor je stem

Leraren zijn vatbaar voor stemproblemen. Maar lerarenopleidingen besteden nauwelijks aandacht aan stemzorg, stellen logopedisten Barbara Dewit en Jente Verbesselt. Lees hun tips.

Bedanktkaartjes Dag van de Directeur
Klik & Print

Dag van de Directeur: bedankingskaartjes

Waar blinkt jouw directeur in uit? En wil je hem of haar dat ook zeggen? Toon op de Dag van de Directeur jouw waardering met 1 van deze 6 bedankingskaartjes.

hoogsensitieve leraar met leerlinge
Verhaal

Kleuterjuf Kris is hoogsensitief

Kleuterjuf Kris is hoogsensitief. Licht, drukte en geluid komen hard binnen. Toch staat ze al 34 jaar graag voor de klas. Haar verhaal, en hoe je voor jezelf zorgt.

leraar in de lerarenkamer
Hulplijnen

Bij wie kan een leraar terecht die gepest wordt?

Word je gepest, stap dan naar je directeur, preventieadviseur, vertrouwenspersoon of vakbondsafgevaardigde. Maar wat als het zo niet opgelost raakt?

hand met een stembiljet
Help elkaar

Vertel ik in de klas op wie ik stem?

"Op wie stemt u bij de verkiezingen?” Die vraag krijg je als leraar zeker wel eens. Hoe ga je ermee om in de klas? Wat vertel je, en wat niet?

onderzoekers Joeri Minnen, Ignace Glorieux en Julie Verbeylen
Duiding

Wat zit er achter de cijfers van Het Grote Tijdsonderzoek?

Uit Het Grote Tijdsonderzoek blijkt niet alleen dat leraren 41 uur per week kloppen. Het onderzoek maakt ook komaf met clichés over het beroep. Duiding bij de cijfers.

tijdsbesteding van leraren: grafiek
Actueel

Onderzoek tijdsbesteding leraren: de belangrijkste conclusies

Voltijdse leraren besteden gemiddeld 41.30 uur aan hun job. 30% gaat naar administratie. Dat blijkt uit een tijdsbestedingsonderzoek van VUB bij ruim 8000 leraren.

directeur in een vergadering met leraren
Duiding

Goede relatie met leraren maakt directeurs gelukkigst

Hoe staat het met het welbevinden en stressgehalte van schoolleiders in het basis- en het secundair onderwijs? UGent ging het na voor 3 directeursprofielen.

Neuropsycholoog Elke Geraerts over de invloed van technologie op het brein
Specialist

Wat doet technologie met het brein?

"Technologie put het brein uit", vertelt neuropsycholoog Elke Geraerts. Ze pleit voor meer breinkennis en aandachtsmanagement. Bij leraren én leerlingen.

Nele Brouckaert over perfectionisme
Verhaal

Leraar Nele worstelt met perfectionisme: “Ik kan moeilijk doseren”

Leraar Nele heeft last van ongezond perfectionisme: “Overenthousiast stort ik me op te veel taken ineens. En val dan thuis leeg in de zetel neer.”

leraar Bart Despiegelaere over smartschool
Zo doen zij het

School maakt spelregels voor Smartschool

"Smartschool is nuttig, maar het steeds intensievere gebruik zorgde voor onrust onder leraren", vertelt Bart Despiegelaere, leraar op het Sint-Augustinusinstituut in Aalst. Heldere spelregels brachten de rust terug.

Dankzij bijdrage krijgt vrouw cadeau
Help elkaar

Moet ik bijdragen aan cadeautjes voor collega’s?

Ben je verplicht een bijdrage te geven voor cadeautjes voor collega's? Hoe(veel) dragen leraren met deeltijdse opdrachten bij?

vrouw gebruikt haar smartphone
Trend

Is WhatsApp de nieuwe lerarenkamer?

Als broodjesgroep, ventilatiegroep, vakgroep ... Daarvoor gebruiken leraren WhatsApp-groepen. "Super, maar er zijn ook nadelen", zegt pedagoog Pedro De Bruyckere.

leerkracht aan het werk
Wat vind jij?

Hoe ziet de werktijd van een leraar eruit?

4 leraren registreerden een week lang hun werktijd. 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Wat ze ervan leren? "Soms moet je zelf 'stop' zeggen, anders houdt het gewoon nooit op. Ping, een dringende e-mail en je bent toch vertrokken."

illustratie van jongen met gebroken bril en pleister
Specialist

Agressie tegen leraren voorkomen en aanpakken

Fysiek geweld tegen leraren is uitzonderlijk. "Maar zo'n incident heeft wel veel impact”, zegt specialist Hilde Leonard. Hoe reageer je het best na agressie van een leerling tegenover een leraar en hoe voorkom je het?

vrouwen eten chocolade cake
Doe het zelf

Zo verbeter je de sfeer onder de collega’s

Met je collega’s breng je veel tijd door. Dus maak je van je school maar beter een fijne werkplek. Met deze 12 tips van Arbeids- & Organisatiepsycholoog Roland Pepermans (VUB).

foto's van drie getuigen uit het artikel
Zo doen zij het

3 directeurs over hoe ze burn-out voorkomen en aanpakken in hun team

Zorg dragen voor je personeel, maken dat ze niet (meer) in het rood gaan ... Dankzij kleine initiatieven voelen ze zich beter in hun vel. En dát komt uiteindelijk ook de leerlingen ten goede. 3 scholen tonen hoe zij werk maken van welbevinden.

Luc Swinnen
Specialist

“Preventie van burn-out begint bij propere toiletten”

“Heb je een probleem? Los het zelf op!” Zo vat stressspecialist Luc Swinnen hét pijnpunt in het onderwijs bloot. “Voor zelfzorg moeten leraren zelf opdraaien, terwijl daar meer geld en tijd zou moeten naartoe gaan.”

Leraar bedekt oren in klas
Duiding

Lawaai op school geeft leraren gehoorproblemen

Een grote groep leerlingen in een kleine ruimte kan veel lawaai maken. In de sporthal loopt dat op tot 127 dB(A), het geluid van een startende straaljager. En dat doet pijn aan de oren.

Chloé Meredith
Specialist

“Goede relatie met collega’s maakt leraren gelukkig”

Hoe leraren zich voelen, of ze het volhouden en genoeg energie krijgen, hangt af van de kwaliteit van hun relaties met collega’s. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Chloé Meredith (KU Leuven) over sociale netwerken op school.

vrouw werkt op computer en strijkt
Doe het zelf

Tijd besparen: tips om je schoolwerk te managen

Lesvoorbereidingen, vergaderingen, administratie, verbeterwerk ... Voor leraren zijn die bijkomende taken zijn een job op zich. Hoe plan je ze efficiënt in? 11 tips voor beter timemanagement.

Startende leraar kijkt verlegen en zelfzeker
Gesprekstips

Lichaamstaal: zo sta je zelfzeker voor de klas

Streng of soft, bang of zelfzeker. Je lichaam zegt meer dan 1000 woorden. Wat maakt het verschil? Word meester over je lichaamstaal.

close-up van de checklist Schooldoetgoed
Klik & Print

In actie voor een goed gevoel op school

Deel een checklist uit vol goede daden. Laat leraren, leerlingen en ouders elkaar verrassen, helpen, op het verkeerde been zetten, complimenten geven. Een week feest op school: school doet goed.

leerlingen mediteren op school
Duiding

Mindfulness op school: goed voor leerling en leraar

Drukdrukdruk. Willen we leerlingen en onszelf dàt leren? Mindfulness op school: kleuters tot leraren kunnen leren aandacht hebben voor hun welbevinden.

Directeur geeft uitleg op een klassenraad
Duiding

Gelijktijdige klassenraden of opdrachten: wat nu?

"Ik geef les in het basisonderwijs en in het secundair onderwijs. De klassenraad valt samen met mijn opdracht in het basisonderwijs. Hoe los ik dat op?"

Filip Van Droogenbroeck
Mening

Hebben leraren meer stress en werkdruk?

Leraren ervaren niet meer werkdruk dan leeftijdsgenoten in andere jobs. Dat concludeert socioloog Van Droogenbroeck: "Maar de loopbaan moet aantrekkelijker".

Leraar aan het werk
Klik & Print

Te veel werk? Stel prioriteiten met dit handige schema

Verzuip jij in het werk? Leer dan priorteiten stellen. Het Eisenhowerschema helpt je daarbij.

Jonge vrouw ligt ontspannen in de zetel
Help elkaar

Hoe ontspan je je als leraar?

Starter Saar is voortdurend bezig met schoolwerk. Op Facebook vraagt ze: "Help! Ik heb dringend tips nodig om mijn hoofd even stil te krijgen." Wij verzamelden alvast reacties van andere leraren. Wat is jouw ultieme ontspanningstip?

Even uitblazen
Doe het zelf

Test: Maak jij genoeg tijd voor jezelf?

Vink aan waar jij de afgelopen 2 weken géén tijd voor hebt gehad. Heb je 3 vakjes aangevinkt? BINGO! Hoog tijd voor zelfzorg.

Hermien Goeminne
Verhaal

Starter Hermien miste de teamspirit

"In het buitengewoon onderwijs werk je met een complexe doelgroep. Veel communiceren met collega's is dan noodzakelijk", vertelt starter Hermien Goeminne (24). "Net die openheid miste ik in het gewoon onderwijs. Waarom kunnen oudere leraren niet ook iets leren van hun jonge collega's?

Kathleen Hofmans
Verhaal

Leraar Kathleen na burn-out: “Ik moet mijn grenzen leren kennen”

“Oververmoeid? Depressief? Uitgeblust?” Kathleen heeft zich vaak afgevraagd wat er scheelde, toen ze na een drukke periode op school haar bed niet meer uit geraakte. “3 keer raasde ik door tot mijn lichaam zelf de stekker eruit trok. Pas toen kon ik een naam plakken op mijn zwarte beest: burn-out.”

Andere thema's binnen Je loopbaan