
Armoedebeleid: wel dure sneakers, geen geld voor schoolboeken?
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Startende directeur Sahadi Daria wil dat kinderen vroeg hun talenten ontdekken, dat leraren en ouders graag op school komen. Zijn eigen tocht van vluchteling tot directeur is daar niet vreemd aan
Het schooljaar starten moet dit jaar anders. Hoe pak je de infoavond, het wenmoment of de welkomstwandeling aan? Ontdek hoe 5 scholen in september coronaproof hun publiek verwelkomen.
Benedictuspoort Campus Ledeberg zet in op warm contact met ouders. Het infomoment voor eerstejaars en hun ouders gaat door, op de speelplaats.
Kleuters mogen naar school maar komen niet. Ouders zijn bang dat hun kind besmet raakt. De Sint-Janschool en buurtwerk ‘t Lampeke nemen die angst weg.
Wouter Deprez is komiek en cabaretier. Vader van twee jongens, en tijdens de lockdown ook plots degene die hen bij het thuisleren moest begeleiden. Over slaande deuren, lastige ouders en verslavend onderwijs: een terugblik op zijn thuisschooltje.
Download de maandkalender. Elke maand staat op een apart blad. De schoolvakanties staan in kleur. Liever een compacte versie? Dan is er de schoolkalender met 3 maanden per blad.
Afstandsleren – al of niet in combinatie met contactonderwijs – blijft best pittig. Hoe hou je de vinger aan de pols van ouders en leerlingen? En hoe stuur je op basis van hun feedback bij?
7 leraren vertellen hoe zij tijdens de coronacrisis afstandsleren aanpakken met kleuters, jonge kinderen, tieners en volwassenen. Laat je inspireren.
Hoe ervaarden anderstalige ouders de eerste coronapiek? 5 mama’s vertellen over sporten met YouTube, taken maken op Bingel en Nederlands oefenen met Ketnet.
Bij onderwijs op afstand spelen ouders een belangrijke rol. De gesprekskaartjes met do’s en don’ts bieden leraren ondersteuning voor een vlotte babbel.
Hoe hou je een warme band met kleuters in tijden van afstandsleren? 5 adviezen om (kwetsbare) kleuters maximaal te ondersteunen.
Basisschool Ket & Co in Molenbeek organiseert een buurtwandeling voor de (startende) leraren. Zo leren ze de leefwereld van de leerlingen kennen.
Met deze feedbackbladwijzer vertellen leerlingen en ouders jou hoe het huiswerk verliep. Zo kan jij bijsturen. Vooral handig in eerste en tweede leerjaar.
Basisschool Klavertje Vier en Centrum voor Basiseducatie Brusselleer organiseren wekelijks taalstimulerende activiteiten voor kleuters én hun ouders.
10% van de ouders met jonge kinderen is laaggeletterd. Heeft jouw school daar voldoende aandacht voor? Overloop samen de checklist.
Laaggeletterdheid leidt tot armoede, uitsluiting en gezondheidsproblemen. “School is een belangrijke hefboom voor kinderen én ouders”, zegt prof. dr. Maurice De Greef (VUB).
Laaggeletterde ouders vinden moeilijk hun weg op digitale platformen als Smartschool en Gimme. Met deze ingrepen kom je hen tegemoet.
Door een sterke band met ouders komen kleuters regelmatiger naar school. VBS Moorselbaan in Aalst doet het met deze 7 haalbare ingrepen. Waar wacht je nog op?
Meer en meer scholen betrekken ouders als partner bij hun werking en beleid. Om de meerwaarde van ouderparticipatie in beeld te brengen, ontwikkelden de 3 ouderkoepels daarom samen een tool: het Participatiehuis. Het is de ideale kijkwijzer voor ouderbetrokkenheid en -participatie op een school.
Ouderparticipatie blijft in De vier winden in Molenbeek niet beperkt tot een club gemotiveerde en taalvaardige ouders. Ontdek 9 manieren om ouderparticipatie een boost te geven op je school.
Goede afspraken maken, motiveren en samen het resultaat checken. Meer hoeven ouders niet te doen om hun kind goed te begeleiden bij huiswerk.
Verbindend communiceren verbetert je gesprekken. Maar op een drukke schooldag schiet het er vaak bij in. Daarom 6 ezelsbruggetjes als geheugensteuntje.
Met het huiswerkpaspoort leer jij je huiswerk beter kennen. Er is een invulversie voor leerlingen en ouders. Met de antwoorden ontdek je hun huiswerkgewoontes en werk je aan huiswerk op maat.
Hoe haal je de band aan met ouders in een superdiverse omgeving? In VBS De Horizon in Beverlo zijn sleutelouders uithangbord en brugfiguur voor de school.
In basisschool ‘t Blokje in Loenhout krijgen leerlingen huiswerk op maat. De leraren differentiëren op niveau, maar ook op werkmethode. “Alleen zo hou je leerlingen gemotiveerd”, zegt directeur Mariëlle Kuypers.
Hoe kan een ouderraad meedenken, zonder als een schoonmoeder overal commentaar op te hebben? Op Campus De Helix in Maasmechelen bepalen ouders in projectgroepen over armoede of gezondheid mee het gezicht van de school.
Bij 1 op de 3 Vlaamse jongeren verandert hun gezinssituatie ingrijpend nog voor ze 18 worden. Heftig voor veel leerlingen, ook op school. Hoe vang je ze op?
Laat jij aan leerlingen en ouders weten dat jouw school inzet op welbevinden? 3 vrolijke posters met een korte krachtige boodschap doen het werk. Print en hang ze in je school of klas.
Met de videoreeks ‘De Overstap’ kijk je van dichtbij mee hoe kinderen voor het eerst naar de kleuterklas, de lagere school of de middelbare school gaan. Gebruik de video’s in je klas of op de info-avond voor ouders.