
“Sprong van grote, diverse school naar kleine, ‘witte’ kon niet groter zijn”
Van een hyperdiverse grote school in hartje Antwerpen switcht directeur Dirk Bicker na 16 jaar naar een kleine basisschool aan de witte rand. Een succes?
Van een hyperdiverse grote school in hartje Antwerpen switcht directeur Dirk Bicker na 16 jaar naar een kleine basisschool aan de witte rand. Een succes?
Hoe creëert juf Femke een krachtige taalleeromgeving in haar superdiverse klas? Taalexpert Carolien Frijns gaat bij haar op bezoek
en ziet hoe kwaliteitsvolle interacties en warme relaties leiden tot meer taal leren.
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
Wie goed wil leren, redeneringen opbouwen, problemen oplossen of iets plannen moet zijn gedrag, emoties en gedachten kunnen sturen. Hoe stimuleer jij die executieve functies in je klas?
Kansarme leerlingen lopen extra risico op overgewicht. Met een gedreven turnleraar maak je van je armoedebeleid een echt bewegingsbeleid.
Van ‘we sluiten je op’ naar ‘ik ga je iets leren’: hoe geef je les in gesloten jeugdinstelling De Grubbe? Het verhaal van Stijn en zijn collega’s.
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Armoede is een maatschappelijk probleem. Maar dat wil niet zeggen dat scholen en leraren niets kunnen doen. “Door met de juiste blik naar armoede te kijken en structureel samen te werken met de lokale overheid, giet je niet langer druppels op een hete plaat”, zeggen armoede-experts Griet Roets en Wim Van Lancker.
Armoede is een kluwen van oorzaken en gevolgen. Je raakt er niet snel op eigen kracht uit. Als leraar kan je wel degelijk het verschil maken. Leer daarom armoede beter kennen. Klik op de muntstukjes in het web.
Pedagogisch optimisme erkent moeilijke thuissituaties, maar focust op het potentieel van leerlingen. Hoe doen ze dat op IMS in Borgerhout?
“Een kansarm kind krijgt maar half zoveel blokken om een toren mee te maken. Uitzonderlijk kan zo’n nog altijd een hoge toren maken, maar het is veel moeilijker”, zegt Noël Slangen. Als voorzitter van het Kinderarmoedefonds én ervaringsdeskundige weet hij hoe armoede werkt.
Taal is meer dan woordjes en regels leren. “Veel pik je onbewust op”, zegt Piet Van Avermaet. Hoe laat jij kleuters ‘vanzelf’ taal verwerven? Check!
Vak- en klasdoorbrekend werken, externe partners aanspreken of leerlingen als assistent aanstellen. Leraren probeerden het uit tijdens de zomerschool en gaan er nu in hun klas mee verder.
In 1 dag tijd beslisten 5 Brusselse internaten om hun krachten te bundelen en open te blijven. Ook in coronatijd creëren ze een warme plek voor wie die thuis niet vindt.
Kleuters mogen naar school maar komen niet. Ouders zijn bang dat hun kind besmet raakt. De Sint-Janschool en buurtwerk ‘t Lampeke nemen die angst weg.
Scholen schakelden de voorbije maanden in ijltempo om de afstand met leerlingen digitaal te overbruggen. Ook het team van basisschool Paviljoen in Schaarbeek waagde de sprong. Wat nemen zij mee naar de toekomst? Welke rol spelen ouders bij digitaal lesgeven? En krijg je ook kansarme ouders mee?
Met technologie kan je de onderwijskloof tussen leerlingen wegwerken: gebruik de beeldcultuur in je lessen of kies een gepaste leeromgeving.
Het GO! Atheneum Antwerpen is volop bezig met de voorbereiding van haar zomerschool. Niet voor het eerst, maar voor de vijftiende keer op rij. Directeur Karin Heremans: “Ook wij zijn aarzelend begonnen. Er bestaat niet één soort zomerschool: kijk naar je context en de noden van je leerlingen en stuur elk jaar bij”
7 leraren vertellen hoe zij tijdens de coronacrisis afstandsleren aanpakken met kleuters, jonge kinderen, tieners en volwassenen. Laat je inspireren.
Hoe ervaarden anderstalige ouders de eerste coronapiek? 5 mama’s vertellen over sporten met YouTube, taken maken op Bingel en Nederlands oefenen met Ketnet.
Een lagere school aan de rand van Sint-Niklaas. Een gemengd publiek, kwetsbare gezinnen en heel wat anderstalige leerlingen. En toch gelooft pedagogisch directeur Ellen van De Droomballon dat haar team klaar is voor preteaching na de paasvakantie. Haar toverwoorden? Heldere communicatie en een duidelijke lijn.
Afstandsonderwijs is een uitdaging. Helemaal als je thuis geen computer met wifi hebt. Hoe ondersteunen scholen kwetsbare leerlingen tijdens de coronacrisis?
Basisschool Ket & Co in Molenbeek organiseert een buurtwandeling voor de (startende) leraren. Zo leren ze de leefwereld van de leerlingen kennen.
Geertrui geeft les in de ziekenhuisschool. “De band met een zieke leerling is veel persoonlijker”. Bekijk het verhaal van leraar Geertrui in de video.
Kathelijn Vervarcke is leraar Nederlands en schrijver. Inspiratie vindt ze in de verhalen van leerlingen en haar eigen moeilijke jeugd als KOPP-kind.
De leerlingen in Bulo De Torretjes krijgen elke week een uur STEM. Leraar Chris Dewaeie vult zijn klas met boormachines, pluggen en schroeven. “Door kinderen uit te dagen en verantwoordelijkheid te geven, kunnen ze later zelf een pak klusjes klaren.
Racisme leidt tot een negatief zelfbeeld en mindere onderwijsprestaties. “Ook ‘complimenten’ kunnen diepe wonden slaan”, zegt expert Naima Charkaoui. Daarom pleit ze voor racismewijsheid op school.
Basisschool Klavertje Vier en Centrum voor Basiseducatie Brusselleer organiseren wekelijks taalstimulerende activiteiten voor kleuters én hun ouders.
Kansarme leerlingen hebben in het hoger onderwijs minder slaagkansen dan hun leeftijdsgenoten. Hoe bereid je ze in het secundair beter voor op die overstap? 4 tips.
10% van de ouders met jonge kinderen is laaggeletterd. Heeft jouw school daar voldoende aandacht voor? Overloop samen de checklist.