
Veelgestelde vragen van leraren over de nieuwe eindtermen
Dreigen vakken te verdwijnen? Daalt het aantal praktijkuren? 5 prangende vragen van leraren over de nieuwe eindtermen secundair beantwoord.
Dreigen vakken te verdwijnen? Daalt het aantal praktijkuren? 5 prangende vragen van leraren over de nieuwe eindtermen secundair beantwoord.
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen voor eerste graad secundair zijn intussen bekend. Hoe gaat het nu verder?
Een nieuw schooljaar betekent altijd veel veranderingen in onderwijsland. Dankzij dit lijstje met 25 must-knows val jij op 1 september niet uit de lucht.
Al je voor het eerst lesgeeft, komen er meteen een aantal praktische vragen op je af. Deze 10 vragen helpen starters snel op weg. Van A(anwerving) tot Z(iektebriefje).
“Ik werk deeltijds in de 1ste graad secundair onderwijs. Mag de directeur mij een plage-uur geven”, vraagt Zohra, leraar islamitische godsdienst zich af.
Moet je mee op bosklassen of kan je ook een andere taak doen op school? Deelnemen kan je directeur enkel verplichten als dat zo overlegd is in het LOC.
Een directeur wil een naschoolse huiswerkklas organiseren op school. Mag ze de leraren verplichten om die – betaald – te begeleiden?
“Ik neem 1/5 ouderschapsverlof op en ben normaal op donderdag thuis. Mag de directeur mij verplichten deel te nemen aan activiteiten op die dag”, vraagt leraar Siska.
“Ik heb 20 jaar geleden mijn lerarendiploma gehaald, maar ik ben meteen in een bedrijf gaan werken. Als ik nu overstap naar het onderwijs, telt mijn ervaring dan mee om mijn salaris te berekenen”, vraagt Bart.
“Ik had een tijdelijke lesopdracht van september tot en met december en werkte van januari tot juni voltijds. Ik heb nog geen zicht op een nieuwe lesopdracht volgend schooljaar. Krijg ik een salaris tijdens de zomervakantie? Mag ik een andere job uitoefenen?”, vraagt leraar Marly.
“Enkele jaren geleden moest ik na een operatie revalideren, waardoor ik heel lang afwezig was. Nu moet ik opnieuw een operatie ondergaan. Hoe kom ik te weten hoeveel ziektedagen ik nog heb? Wat gebeurt er als ze op zijn?”, vraagt Karen, leraar 3de leerjaar.
Als ik als leraar een film(fragment) vertoon in de klas, moet ik dan toestemming hebben van de maker en SABAM een vergoeding betalen? Geldt dit ook voor YouTube-filmpjes?
Zie je foto’s van leerlingen verschijnen op de socialemediaprofielen van leraren? Of deel je die zelf wel eens? Check of jij en je school dat doen volgens de regels van de kunst.
Een directeur vraagt om een stagiair van onze lerarenopleiding in te zetten in de klas van een zieke leraar. Dat mag alleen onder voorwaarden.
Sinds 18 mei 2018 moet elke school in orde zijn met de nieuwe Europese privacywet. Inge Coeckelbergs, directeur van GBS de Rekke in Stabroek schoot al in actie. “Je moet die regels niet als planlast bekijken, maar als de ideale kans om orde op zaken te stellen.”
Een leraar heeft geen beroepsgeheim, wel ambtsgeheim of discretieplicht. Dat betekent dat hij heel discreet moet omgaan met vertrouwelijke gegevens.
Een ontsnapte hond op de speelplaats, een meisjesbende, of erger: een leerling die verongelukt … Bijna wekelijks hoor je over een crisis in een school. Toch denken directeurs nog te vaak dat het hun niet zal overkomen. Daarom lanceert onderwijsmagazine Klasse een e-book met inzichten van directeurs die het meemaakten.
Kan een leerling met een medisch attest maanden niet deelnemen aan zwem- en sportlessen?
Een leerling zet geregeld je klas op stelten. Je ondernam al actie, maar zonder resultaat. Wat nu? Schorsing of uitsluiting? Wat is het verschil?
“Ik ben nu 57 jaar en ik zou de laatste jaren voor mijn pensioen graag deeltijds werken. Welke mogelijkheden heb ik? Wat is het effect ervan op mijn pensioen?” vraagt Lieve, leraar zesde leerjaar.
Vanaf 1 september 2019 verandert er heel wat in het secundair onderwijs. Een matrix met 8 studiedomeinen en een getrapte keuze, dat is de modernisering in een notendop. Wat verandert er concreet? Klasse zet het voor jou op een rijtje.
De controlearts kan je vervroegd aan het werk zetten wanneer hij je ziekteverlof niet langer gerechtvaardigd vindt. Doe je dat niet dan verlies je je recht op salaris, tenzij een arbritragearts werd aangesteld.
De leraar mag geen lesmateriaal gebruiken van een bepaald merk, zoals tandpasta bij een les over hygiëne. Reclame mag niet op school. En sponsoring dan?
‘Ik ben pas bevallen en in zwangerschapsverlof. Mijn directeur eist dat iedereen die dit schooljaar werkt, aanwezig is op een personeelsvergadering. Ik ook dus, want na de paasvakantie kom ik terug. Mag dat?’, vraagt Stefanie, leraar Frans.
Mag een directeur zijn leraren verplichten om tijdens de vakanties te komen klussen op school? Nee, dat mag niet. Leraren mogen dat wel vrijwillig doen.
Mag een school de speeltijd tijdens de namiddag afschaffen? Ja, ze mag de dagindeling zelf bepalen. Dat staat in de regelgeving.
“De kinderen van het vijfde leerjaar gaan volgende week naar het medisch onderzoek van het CLB. Eén ouder weigert zijn dochter mee te laten gaan. Mag dat?”, vraagt leraar Agna.
“In onze school moeten leraren die deeltijds werken op hun vrije dag naar school komen om te overleggen met hun duopartner. Vorige schooljaren regelden we dit via een duoboek, mail, telefoon … Kan de directie ons verplichten om op klasvrije dagen naar school te komen?”, vraagt Ria, leraar vijfde leerjaar.
Starter Elien vraagt zich af of ze zelf materiaal moet kopen. Het antwoord? De school beslist hoeveel ze uitgeeft aan didactisch materiaal.
Leraar Marieke wil springuren bundelen. De school weigert. Heeft ze recht op inspraak in haar lessenrooster? Helaas, inspraak is geen recht, maar de meeste scholen houden rekening met wensen van leraren.